Ministrul Finanțelor anunță, de la Iași, revirimentul economic
Dimensiune font:
Venit la Iaşi pentru a sta de vorbă cu reprezentanţii mediului de afaceri, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor a făcut, într-o conferinţă de presă, o radiografie a situaţiei economice româneşti. El spune că toate estimările, atât cele naţionale cât şi internaţionale, preconizează o creştere economică pentru anul viitor. „Institutul Naţional de Statistică a prezentat datele în comerţul cu amănuntul. Acolo se vede foarte clar că economia a avut o creştere începând cu luna mai. În industrie se vede acelaşi lucru. Acea economie în “V” se vede deja foarte clar atât în comerţ cât şi în industrie. Eu spun că în trimestrul trei vom vedea o revenire. Toţi ştiam cum va fi în trimestrul doi. Nu cred că exista cineva care să spună că în trimestrul doi, când ai economia închisă aproape 60 de zile, poţi să ai şi creştere economică. Revenirea despre care vorbim vine din trimestrul trei”, a spus ministrul Finanţelor.
După estimările specialiştilor se pare că România va înregistra un trend economic crescător şi în cursul anului viitor. „Toate estimările, nu doar ale Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, dar Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale arată clar că economia României va fi pe creştere anul viitor. Similar căderii de anul acesta vom încerca să anulăm şi să fim pe plus după doi ani de zile sau în cel mai rău caz pe zero după doi ani de zile”, a spus ministrul Finanţelor.
În ceea ce priveşte cel de-al treilea trimestru din acest an, şeful de la Finanţe crede că agricultura este punctul nevralgic al economiei româneşti. El spune că pentru evitarea recesiunii tehnice cel mai mare risc vine de la contribuţia sectorului agricol la creşterea economică. „Dacă ne uităm la investiţii, toate sunt peste aşteptări. La agricultură există riscul cel mai mare. În continuare îmi menţin opinia că vom evita recesiunea tehnică, ceea ce înseamnă două trimestre consecutive negative, dar vedem care este de fapt situaţia cu agricultura. Aici este un mare semn de întrebare. De aceea spun că trebuie să evităm recesiunea tehnică în 2020”, a spus ministrul Finanţelor.
Florin Cîţu a spus că în trimestrul doi investiţiile au avut o contribuţie majoră în ceea ce priveşte dinamica economiei. Asta în condiţiile în care economia a fost închisă aproape în totalitate. „La început foarte mulţi au fost sceptici că ceea ce facem va ajuta economia, dar cifrele au început să apară şi confirmă că ceea ce am făcut noi a fost bine. Au apărut acum câteva zile cifrele pentru vânzări, cifrele de afaceri cu vânzări de amănuntul, comerţul cu amănuntul. Acolo este clar că scenariul meu de bază cu care v-am atacat în ultima perioadă cu revenirea economiei în V este confirmat de cifrele din economie. Astăzi au mai apărut două cifre importante. În primul rând, avem o creştere a venitului net mediu în economie cu 8,1% faţă de anul trecut aceeaşi lună. Deci, în plină criză economică globală, în România veniturile nete medii în economie au crescut faţă de anul trecut cu 8,1%”, a susţinut ministrul Finanţelor.
Cîţu a spus că investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică de 0,4 puncte procentuale în trimestrul al doilea, iar câştigul salarial mediu nominal net a crescut în iulie cu 8,1% faţă de iulie 2019. Pentru a menţine acest ritm şi pentru a asigura revenirea rapidă a economiei este nevoie însă ca politica fiscală şi monetară să lucreze împreună. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau