OMUL CARE ADUCE PLOAIA/VIDEO

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 31-07-2022 00:14

 poza insamantare nori

 

Specialişti din toată lumea avertizează că, la nivel mondial, viitorul ar putea veni cu posibile conflicte între ţări, scopul fiind de control al zonelor cu rezerve de apă. Stimularea precipitaţiilor ar putea reprezenta însă o soluţie salvatoare. Iar România a trecut la fapte. 

 

Anul acesta experimentele din România au fost realizate în parteneriat cu Administrația pentru Protecție Antigrindină din Bulgaria. Două avioane speciale pentru astfel de misiuni, Bravo si Charlie, au zburat de aceasta data pentru a însămânța norii cu iodură de argint și a obține stimularea ploilor.

Atât Charlie, cât și Bravo, sunt avioane care au fost modificate pentru a purta pe aripi 72 de torțe care vor ajuta la stimularea ploilor. Iodura de argint este eliberată în fața frontului atmosferic și nu face altceva decât să condenseze vaporii de apă ca aceștia ajungând la greutatea optimă să cadă pe pamânt sub formă de picături, deci să plouă.

„De asemenea, această aeronavă e prevăzută cu 2 sisteme de ejectare a cartușelor ejectabile, montate sub aripi. Fiecare casetă conține câte 96 de cartușe ejectabile, de asemenea, cu iodură de argint și clorură de calciu. Ca un element de noutate, avem și o serie de cartușe ejectabile cu clorură de calciu acoperit de dioxid de titan, care e un material mult mai higroscopic și ne așteptăm să avem rezultate mult mai bune pentru stimularea norilor calzi. Aceste cartușe sunt aprinse electronic, din interiorul avionului, ori de câte ori se primește comandă de la punctul de comandă și reușim să intervenim exact acolo unde avem nevoie”, explică directorul programului.

”Noi eram la marginea norului și ne deplasăm către centrul norului. Dacă puteți observa, este înnorat”

Reporter: Plouă pentru că s-a și însămânțat sau și norul este de așa natură?

”Nu putem însămânța norii care nu conțin măcar puțină ploaie”

Reporter: După însămânțare, cam la cât timp începe să plouă?

”În jur de 5 minute – 10 minute. Noi începem să lucrăm acolo unde deja sunt niște picături de apă, dar cu însămânțarea aceasta intensificăm ploaia, să fie mai puternică”

Reporter: Serghei, tu ai fost șeful serviciului antigrindină în Rep. Moldova. Acum, lucrezi pentru România?

”Da. Am activat în Rep. Moldova din 1997 până în 2019. În ultimii patru ani, lucrăm pentru România și avem rezultate foarte multe și sunt foarte bune.
Fermierii trebuie să cunoască faptul că avem specialiști foarte buni, avem dorință foarte mare să obținem rezultate pentru fermieri. Cunoaștem că România e o țară agricolă și ploaia e necesară. Și, totodată, putem să spunem, cu avioanele se poate și combate grindina.
După coordonatele GPS, experimentul are loc de aceasta dată lângă hotarul cu Republica Moldova. Ținta este un front atmosferic ce se deplasează de la nord-est către sud-vestul României. Pe traseul pe care am zburat și am însămânțat, putem vedea că ploaia se intensifică și s-au aprins următoarele trei cartușe. Și putem auzi cum la pilot ploaia s-a intensificat foarte tare”

”Acum, dacă puteți să observați acolo în față niște linii albe, acolo plouă foarte intens. Și acum avionul se întoarce în direcția aceea să mai repetăm însămânțarea”

Reporter: Adică, stoarcem norul de apă?

”Stoarcem norul de apă! E mai la sud-est de Botoșani, undeva la 50 de km”

Anul acesta programul experimental destinat creșterii și uniformizării precipitațiilor s-a făcut în etape. Primul test a fost în Moldova unde acum seceta a lovit năprasnic. A urmat apoi pentru prima oara zona Olteniei cu centru de comandă la București la sediul operatorului infrastructurii de combatere a antigrindinii.

”Avem în zbor unul dintre cele două avioane. Se observă că acest avion se îndreaptă spre câteva celule care sunt la limita zonei noastre de intervenţie. Dat fiind situaţia pe care am avut-o în ultimele 4 zile, ne-a împins să acţionăm asupra acestora, să vedem efectul pe care-l putem realiza în urma însămânţării celulelor respective. Vom utiliza în acest experiment anumite cartuşe pirotehnice, higroscopice şi vom evalua efectul acestora asupra norilor privind stimularea precipitaţiilor. Unul din aceste cartuşe e un cartuş nano-pawder, pe care încercăm să-l testăm pt prima dată, este un cartuş hidroscopic care poate avea un efect amplificat al însemânţării celulelor. E o substanţă cu clorură de natiu încărcată în oxid de titan, ceea ce face să îmbunătăţească rapiditatea cu care se formează picăturile de apă”

Mai precis este vorba despre utilizarea sării la condensarea particulelor de apă, care apoi să precipite. Partenerii Bulgari asistă la operațiune din Bucuresti.
Experimentul a fost testat cu succes anul trecut și în Bulgaria însă nu pentru ploaie, ci pentru grindină, fenomen care amenință an de an culturile agricole și în țara vecină.

”Am avut succes, am însămânțat 117 nori și am pornit numai de la 7 nori. A fost un mare succes, iar în acest an am continuat acest experiment”.

Reporter: Este o inovație?

”Da, România este prima țară din zona balcanică ce experimentează stimularea ploii. Am avut investiții, le-am făcut anul trecut ca program pilot. Dar anul acesta va fi o activitate regulată”

Programul experimental desfășurat în România, pe zonele cu potențial agricol, acoperă în total 3,8 milioane de hectare de teren. Rezultatele sunt extrem de importante în contextul în care an de an, frecvența secetei crește îngrijorător.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Trageri la Loteria Română: Vezi aici lista completă a numerelor câștigătoare la toate categoriile
17/11/2024 20:32

  Noi trageri la sorti au avut loc la Loteria Romană, duminică seara. Joi seară, un roman a castigat aproape 10 milioane de euro. Loteria Romană anunţă, joi seară, că s-a caştigat marele pre ...

Drumul expres Bacău – Piatra Neamț, scos la licitație!
17/11/2024 20:16

Consiliul de Administratie al CNIR a aprobat, la sfarsitul săptămanii trecute, lansarea licitatiei pentru proiectarea si executia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamt, o investitie de peste 6 miliarde lei (fă ...

Leul rezistă la presiunile economice și politice
17/11/2024 20:06

Banca Natională continuă să monitorizeze cu atentie piata valutară pentru a proteja cursul leu/euro, principalul său instrument in lupta cu inflatia, si pentru a evita eventualele derapaje in perioada aleg ...

Ajutoare de la stat pentru hainele copiilor sărmani. Fiecare copil va primi 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte
17/11/2024 15:20

Elevii şi preşcolarii care provin din familii defavorizate primesc de săptămana viitoare un ajutor de la stat de 500 lei, pe un card special. Banii pot fi folosiţi doar pentru achiziţionarea de rechizite ...

Trucurile prin care supermarketurile te păcălesc să cumperi mai mult decât ai nevoie. Iată de ce ajungi să pleci cu portofelul gol
17/11/2024 11:05

  De la cardurile de fidelizare pană la asezarea pe rafturi, de la lipsa ferestrelor către exterior pană la schimbare pozitiei unor produse esentiale, supermarketurile folosesc toate str ...

Contract semnat pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: O etapă crucială pentru energia românească
16/11/2024 00:36

Contractul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă a fost semnat la Baku, in cadrul COP 29, marcand un moment istoric pentru energia romanească. Proiectul va adăuga 1.400 MW capacitate instalată, va gener ...

Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China.
16/11/2024 00:27

Emmanuel Macron a avertizat că Europa riscă să fie divizată de politica economică a lui Donald Trump şi să fie aruncată intr-un război comercial simultan cu Washingtonul şi Beijingul. Următoarea adm ...

Se dă a doua pensie în luna decembrie 2024! Casa Națională de Pensii a anunțat cine ia banii
15/11/2024 18:27

Casa Natională de Pensii a anuntat că se dă a doua pensie in luna decembrie 2024. Peste 200.000 de pensionari vor primi două pensii in decembrie din cauza intarzierilor la recalculare. Se dă a doua pens ...

Pensionarii care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP). urmează să afle dacă vor beneficia de majorări la pensie
15/11/2024 14:31

 Iesenii care au depus la Casa Judeteană de Pensii Iasi dosarele de pensionare incepand cu 1 septembrie 2024, dată la care a intrat in vigoare noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), asteaptă si acum de ...

Trei contabile din Ilfov au furat aproape 700.000 de euro
15/11/2024 14:30

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe langă Tribunalul Ilfov, au efectuat nouă percheziţii la punctele de lucru şi sediile unor societăţi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei