Piața birourilor verzi, în creștere
Dimensiune font:
Sectorul imobiliar din Iaşi este unul din cele mai dinamice, după Bucureşti şi Cluj Napoca. Domeniul s-a dezvoltat pe măsură ce Iașul a devenit un punct de interes pentru companii multinaţionale, în special cele din industria IT şi outsourcing. Cei mai mulți caută clădiri de birouri clasa A şi A+, care sunt dotate cu cele mai avansate echipamente şi tehnologii (lifturi moderne şi rapide, piatră naturală, sisteme avansate de încălzire şi ventilaţie), dar și certificare de Clădiri Verzi.
Prioritar, companiile din industria IT şi outsourcing pun accent deosebit pe amplasamentul clădirilor de birouri, zona centrală fiind foarte căutată.
Antreprenorii care dezvoltă clădiri verzi vizează reducerea impactului asupra mediului de la designul inițial, până la operarea zilnică a acestora. Beneficiile asupra comunității, accesul la facilitățile de recreere, locația, susținerea mobilității (dependență redusă de mașină), eficiența energetică, materialele folosite, tipul de iluminat, aportul cât mai mare de lumină naturală, specificațiile aerului, reutilizarea apelor pluviale sunt doar câteva dintre criteriile care sunt respectate încă de la stadiul de desen.
„Toate dezvoltările noastre, mai ales cele din segmentul office, sunt concepute și construite cu respectarea principiilor internaționale de eficiență și sustenabilitate, deținând certificări LEED în acest sens, acordate de US Green Building Council. Acreditările obținute sunt semnătura preocupării pe care o manifestăm pentru a livra către comunitate spații care să funcționeze pentru oameni, care să le ofere confort și să le faciliteze o viață sănătoasă”, a declarat Ionuț Pavel, Office Buildings Manager Palas Iași.
Aceste detalii sunt analizate și implementate pentru ca proiectele să nu fie doar frumoase și funcționale, ci și prietenoase cu mediul și, implicit, cu oamenii. Totul pentru a asigura un maximum de confort, prin tehnologiile și dotările implementate, pe care companiile multinaționale îl caută pentru angajații lor, așa cum se întâmplă și în sediile din occident, dar și o eficiență la nivel de costuri pentru chiriași. „Spre exemplu, ansamblul Palas Iași, inaugurat în 2012, este singurul proiect din Europa Centrală și de Est care a primit certificarea LEED® Neighborhood Development pentru impactul pozitiv asupra comunității și pentru modul sustenabil în care au fost concepute și construite clădirile integrate. Sunt doar cinci proiecte de pe continent care au primit această certificare”, a mai spus Ionuț Pavel. Compania are în derulare un proiect la finalul căruia vor fi finalizate încă 60.000 mp de spații de birouri verzi premium, în zona Sfântul Andrei, și vor conduce la crearea a 5.000 de noi locuri de muncă.
Clădirile verzi sunt spații performante din punct de vedere al consumului de resurse, eficiente energetic, cu un mediu interior sănătos, infrastructură pentru transport alternativ, dar și pentru colectarea separată a deșeurilor, pereți vegetali, terase înierbate, surse de energie regenerabilă și multe alte măsuri similare.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau