Protest împotriva urșilor, în Harghita
Dimensiune font:
Aproximativ 200 de persoane au participat marţi, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, la o manifestaţie de susţinere a iniţiativei ministrului Tanczos Barna referitoare la intervenţia rapidă în cazul urşilor care intră în localităţi.
În faţa scărilor către Palatul Administrativ au fost amplasate scaune de care au fost legate 59 de baloane roşii, simbolizând numărul persoanelor atacate de urşi în ultimii ani, în Harghita, pe fiecare balon putând fi citit mesajul "viaţa unui om valorează mai mult decât a tuturor urşilor".
La finalul manifestaţiei, baloanele au fost eliberate pentru a duce la Bucureşti mesajul oamenilor răniţi sau ucişi. De asemenea, pe mai multe panouri au fost expuse fotografii de mari dimensiuni cu animale ucise de urşi, dar şi cu rănile pe care le-au suferit unii oameni atacaţi de aceste animale sălbatice.
Participanţii la manifestaţie au purtat pancarte pe care se putea citi "Cu ursul nu-i de joacă", "Dreptul la viaţă precum şi la integritate fizică şi psihică a oamenilor este garantat - Art 22, Constituţia României" sau "Viaţa oamenilor este cea mai importantă". Unii dintre manifestanţi purtau fotografii cu animale care le-au fost ucise de urşi.
Printre ei s-a numărat şi Katona Peter, din comuna Avrămeşti, care ţinea în mâini o fotografie cu o oaie sfâşiată şi care a spus că în fiecare an ursul îi produce pagube în gospodărie şi nu a primit până acum nicio despăgubire.
"Ăsta e animalul meu şi a fost omorât de urs, e al treisprezecelea din anul acesta, de aceea sunt aici. De ani de zile, în fiecare an fac hârtiile pentru despăgubire şi nu am primit nimic. Mi-a luat (ursul - n.r.) şi porci şi oi, a făcut pagube în culturile de grâu, de porumb şi încă nimic nu am primit. Vreau să le spun celor de la Bucureşti să înţeleagă că viaţa oamenilor e mai presus decât viaţa animalelor sălbatice. În fiecare zi mă întâlnesc cu ursul, în fiecare seară vine la gospodărie şi nu am ce să fac", a spus Katona Peter.
Şi Mihaly Mircse din Şimoneşti a afirmat că "urşii sunt foarte mulţi, sunt peste tot şi intră în sate, atacă animalele, atacă oamenii pe câmp" şi crede că e nevoie să se ţină sub control populaţia de urşi.
La rândul său, Peter Laszlo, din aceeaşi localitate, a înaintat ideea înfiinţării unei rezervaţii unde să fie ţinuţi urşii şi le cere celor de la Bucureşti să facă ceva, pentru că situaţia a devenit insuportabilă.
"Vrem ca să se facă o rezervaţie, ceva, pentru că urşii umblă în sate, nu putem să mergem pe stradă, să ieşim din casă, ne temem şi să ieşim la câmp să lucrăm pământul. Noi suntem ţărani, nu suntem oameni răi, dar am vrea să se întâmple ceva, să se schimbe ceva", a spus Peter Laszlo.
În centrul oraşului Miercurea Ciuc a venit şi Benedek Gyorgy din Căpâlniţa, care a fost atacat de un urs în urmă cu zece zile, în timp ce verifica gardul electric cu care îşi proteja animalele. El le-a arătat reporterilor şi celor prezenţi rănile suferite şi a mărturisit că se află în viaţă datorită câinelui, care a sărit să-l apere.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau