Românii nu știu să utilizeze cardurile de energie
Dimensiune font:
Teoretic, peste 3 milioane de români își pot plăti deja facturile folosind cardul de energie. În practică, însă, nu toată lumea a intrat în posesia lor sau a înțeles exact cum se utilizează. Cel mai greu este pentru vârstnicii de la sate care nu știu să folosească tehnologia sau care n-au aflat cui trebuie să se adreseze pentru a plăti o factură cu ajutorul primit de la stat. Nici in Capitală unora dintre beneficiari nu le-a fost ușor.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vorbit la Euronews România despre pașii pe care trebuie să îi urmeze o persoană care dorește să plătească cu aceste carduri. Totodată, acesta a spus și când vor fi distribuite restul de 300.000 de carduri care nu au ajuns încă la titulari.
„Având în vedere ritmul pe care l-am avut în distribuirea acestor carduri, eu sper ca până la sfârșitul săptămânii să avem finalizată această acțiune de distribuție pentru cei care au situația locativă și plafonul de venit în regulă. După cum am spus, avem și categorii de beneficiari ai căror situație locativă este neclară, datorita nomenclatoarelor stradale, neoperării în Cărțile de Identitate ale acestor modificări în adresa de domiciliu, și cu aceste categorii cred că finalizam pâna la sfârșitul lunii februarie.
Cei care vor să plătească cu aceste carduri trebuie să prezinte cele trei documente, respectiv Cartea de Identitate, cardul de energie și factura la orice poștă sau la poștaș direct. Totodată este funcțională și plata electronică”, a spus Marcel Boloș.
Întrebat de ce unele persoane nu au putut să plătească facturi din octombrie, Marcel Boloș a spus că a fost vorba despre o eroare pe care a ministerul o va îndrepta.
„Aici din păcate s-a produs o eroare pe care o vom îndrepta în foarte scurt timp. Ordonanța prevede tranșele care sunt acordate din ajutorul de încălzire începând cu data de 1 ianuarie 2023, dar datoriile restante se pot plăti, inclusiv cele din octombrie, fără niciun fel de problemă. Acest lucru îl vom comunica Poștei Române. A fost o interpretare din actul normativ nefericită și noi vom veni cu aceste clarificări.
Regulamentul Comisiei Europene este foarte limpede, data de eligibilitate este 1 februarie 2022, dar noi am precizat că primim aceste facturi pentru a acoperi sezonul de frig din 2022 – 2023 și următorul sezon rece, aferent anului 2023 – 2024”, a spus ministrul.
Totodată, Marcel Boloș a explicat până când pot fi folosite aceste carduri:„Tranșa unu are valabilitate până pe 30 iunie 2023, iar tranșa a doua, care se va livra în septembrie, are valabilitate până pe 31 decembrie 2023”.
Amintim că ajutorul de încălzire se ridică la un total de 1.400 de lei, iar acum a fost virată prima tranșă, în valoare de 700 de lei. A doua tranșă de 700 de lei va fi acordată în luna septembrie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau