Scumpiri masive de Paști! Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar
Dimensiune font:
Românii s-au confruntat cu o creștere îngrijorătoare a prețurilor în ultima vreme. Astfel, vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru un aliment favorit în perioada Sărbătorilor Pascale.
Așadar, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a achiziționa carne de porc, chiar dacă țara noastră produce o cantitate suficientă. De exemplu, cotletul de porc fără os înregistra anul trecut un preț de aproximativ 22 lei/kg, în timp ce prețurile din acest an au ajuns la aproximativ 25 lei/kg.
La rândul său, mușchiul file a ajuns la aproximativ 30 lei/kg, în timp anul trecut costa circa 28 lei/kg. Totodată, mușchiul de porc se vinde în momentul de față cu aproape 30 lei/kg, comparativ cu 28 lei/kg, cât era anul trecut. Astfel, observăm că scumpirea la raft este de aproximativ 2 lei/kg. Trebuie menționat că această creștere îngrijorătoare a prețurilor poate fi simțită în toată Europa.
Care este prețul de piață al porcilor la intrarea în abator?
Datele Comisiei de Clasificare a Carcaselor arată că prețul de piață al porcilor la intrarea în abator este cu 30% mai mare față de luna trecută, respectiv 20% mai mare față de anul trecut. Mai precis, acesta a ajuns 641 lei/100 kg în viu în intervalul 7-13 martie 2022.
De asemenea, carnea de porc clasa S (n. red. cu peste 60% carne macră) a ajuns în intervalul respectiv la prețul de 843 lei/100 de kilograme, adică cu 32,8% mai scump faţă de acum 4 săptămâni şi cu 21% mai mult faţă de acum un an, arată datele înregistrate de Comisia de Clasificare a Carcaselor.
Scumpirile sunt cauzate de către prețul furajelor, care a înregistrat o creștere majore față de anul trecut. Porumbul, un aliment esențial în această industrie, se vindea cu 80 de bani/kg în aceeași perioadă a anului trecut. Astăzi, prețul a ajuns să fie aproape dublu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau