Șeful Transgaz: România nu mai are deloc industrie, iar consumul de gaz e invers decât în țările dezvoltate
Dimensiune font:
În pragul încheierii sezonului rece, România se află într-o situație interesantă: depozitele sale de gaze sunt umplute la jumătate, o cifră record de 1,6 miliarde de metri cubi rămânând neutilizați până la data de 31 martie. Acest fenomen este fără precedent, marcând cel mai mare nivel istoric de stocare pentru această perioadă a anului, o revelație oferită de ultimele raportări Transgaz. Această abundență surprinzătoare vine în urma unei ierni neașteptat de blânde și a unei scăderi notabile a consumului, mai ales în sectorul industrial. Astfel, consumul de gaz a fost mult sub așteptări.
Ion Sterian, directorul Transgaz, operatorul Sistemului Național de Transport Gaze, spunea, recent, că România nu are cum să mai reducă din consum.
„Consumul pentru 07.03.2024 este de aproximativ 39 milioane de metri cubi, din care:
– consum industrial aproximativ 13 milioane de metri cubi (33%)
– consum populație și asimilați aproximativ 26 milioane de metri cubi (67%)
Exact invers față de statele occidentale industrializate puternic. Acolo e cam 30% populație, 70% industrie… Nu putem reduce consumul. La populație, în niciun caz, industrie nu prea mai avem”, a declarat Ion Sterian pentru Economedia.
În contextul unei Europe precaute, care anul trecut a cerut umplerea obligatorie a depozitelor de gaze la 90% din capacitate, din frica unor posibile întreruperi ale livrărilor de gaz rusesc, România își demonstrează reziliența. În ciuda temerilor, din fericire, criza gazelor nu s-a materializat în forma anticipată.
Peisajul consumului de gaz din România s-a transformat radical față de acum un deceniu. În prezent, doar o treime din consumul total este atribuit industriei, restul revenind utilizatorilor casnici, încălzirii centralizate și centralelor individuale de apartament. Această inversare de proporții evidențiază o schimbare profundă față de anii precedenți și diferențiază România de țările cu economii mai industrializate.
Într-un joc al ofertei și cererii, România continuă să importe peste 4,5 milioane de metri cubi de gaz prin Bulgaria, în timp ce exportul către Ungaria este modest, doar 0,7 milioane de metri cubi. Acest dinamism reflectă atât tranzitul de gaze, cât și exportul de gaz local.
Privind spre viitor, Ion Sterian, directorul Transgaz, a dezvăluit că gazul rămas în stocuri va aștepta până la următorul ciclu de extracție din 31 octombrie, impunând astfel companiilor o nouă plată pentru serviciul de stocare.
România se distinge în Europa prin capacitatea sa de a acoperi o mare parte din consumul intern prin producția proprie, având trei mari producători de gaze: Romgaz, Petrom și BSOG. Cu toate acestea, țara noastră încă importă o parte a necesarului său anual de 9,5 miliarde de metri cubi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau