Succesul UiPath a stimulat visurile „unicornilor” din România – Reuters

uipath

Dimensiune font:

| 26-01-2022 10:13


Când producătorul de software UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn (a fost evaluat la peste un miliard de dolari), în martie 2018, Sergiu Neguţ a ştiut imediat că valoarea propriului său start-up din Bucureşti va creşte brusc, se arată într-o analiză a Reuters.
„Am avut discuţii cu investitorii privind finanţarea. UiPath tocmai devenise un unicorn. L-am sunat pe Teo (cofondatorul Teodor Blidarus) să-i spun că evaluarea noastră a crescut probabil peste noapte cu 30%”, a declarat Neguţ, cofondatorul FintechOS, care a înfiinţat start-up în 2017 pentru a oferi instrumente digitale firmelor de servicii financiare.

UiPath, acum evaluată la aproape 20 miliarde de dolari de când a debutat în aprilie pe Bursa de pe Wall Street, a transformat segmentul de start-up-uri din România, atrăgând atenţia asupra companiilor promiţătoare din domeniul tehnologiei şi determinându-i pe tinerii antreprenori să-şi fondeze propriile firme.

Pentru FintechOS a însemnat o rundă de finanţare de 60 milioane de dolari în aprilie 2021, printre investitori fiind Earlybird Venture Capital din Germania, care a mizat şi pe UiPath.

„Când UiPath a devenit un unicorn, am realizat că valoarea companiei a crescut peste noapte deoarece facem parte din acelaşi ecosistem şi totul a devenit mai vizibil”, a declarat Neguţ pentru Reuters.

În timp ce ţările din Europa Centrală, cum ar fi Polonia şi Cehia, sunt un hub pentru antreprenorii din domeniul tehnologiei, România este în urmă.

„Faptul că cei care au fondat şi cei care s-au angajat la început la UiPath au avut o evoluţia atât de bună nu a fost doar un motiv de inspiraţie ci şi un sprijin pentru următoarea generaţie de companii”, a declarat Luciana Lixandru, partener la Sequoia, care a participat la runda de finanţare a UiPath din 2017. Potrivit acesteia, investiţiile cu capital de risc au crescut în ultimii doi ani în România.

Există similitudini între traiectoria UiPath şi firme de succes din Suedia precum Skype, Spotify şi Klarna, ai căror directori şi fondatori au direcţionat investiţi către noile start-upuri.

Veteranii de la UiPath spun că succesul companiei este încurajator pentru tinerii antreprenori care poate nu şi-ar fi înfiinţat firme în urmă cu câţiva ani.

„Deşi impactul UiPath asupra talentelor din Europa este deja imens, potenţialul deplin încă nu a fost atins. Este o perioadă extrem de interesantă pentru ecosistemul tech din România”, a apreciat Sarah Guemouri, de la grupul suedez Atomico.

Cofondatorul UiPath, Daniel Dines, un fost director la Microsoft care a înfiinţat compania din România cu o echipă de 10 persoane într-un apartament din Bucureşti, în 2005, crede că firma lui a schimbat peisajul românesc.

„Una dintre cele mai mari schimbări pe care am făcut-o în România şi în întreaga regiune este că minţile cele mai luminate ar trebui să ia în considerare demararea de start-up-uri deoarece sunt o cale importantă spre o muncă importantă şi spre crearea unei avuţii relevante”, a declarat Dines pentru Reuters.

„Există intrări de fonduri semnificative în regiune. La orice eveniment particip în Europa, o mulţime de antreprenori români vin şi-mi spun că UiPath „a pus România pe hartă”. Obţinem evaluări mai ridicate şi există interes sporit pentru regiune, îmi spun ei”, a precizat Dines.

O serie de foşti şi actuali directori ai UiPath investesc o parte din averile lor în companiile emergente locale şi oferă îndrumare pentru cei care au sau vor să înfiinţeze firme.


Un fost director din cadrul UiPath, Marius Istrate, a părăsit compania în 2020 şi acum investeşte în domenii ca servicii de infrastructură cloud.

Alt şef din cadrul UiPath, Vlad Ionescu, care a început să facă investiţii în 2019 şi acum este director de marketing la start-upul Tokinomo, are o participaţie şi în firma Typing DNA.

„Efectul UiPath este că sunt oameni buni să demareze afaceri, ştiu cum să construiască departamente şi să extindă companii, şi, având parte de acest proces de expansiune, ştiu ce să facă pentru creşterea altor companii. Ei pot oferi ecosistemului ceva ce nu avea”, a explicat Ionescu pentru Reuters.

Investiţiile în ecosistemul start-upurilor din România, excluzând UiPath şi alte mari companii, au urcat de la 14 tranzacţii evaluate la aproximativ 8,2 milioane de euro (9,33 milioane de dolari) în 2017 la aproximativ 50 tranzacţii evaluate la 81 milioane de euro în primul semestru din 2021, conform datelor fondului cu capital de risc GapMinder din România, înfiinţat în 2018.

Florin Tufan, cofondatorul Soleadify, interesat să obţină finanţare în SUA, a declarat pentru Reuters că zeci de companii au investitori sau consilieri care au legătură cu UiPath.

„În următorii cinci ani vor fi încă câteva companii de nivelul UiPath. Învăţăm din experienţa lor şi cei care vin după noi vor avea la dispoziţie tot ce au nevoie”, a apreciat Tufan.

De asemenea, UiPath le-a arătat tinerilor antreprenori că demararea sau alăturarea la o nouă companie ar putea aduce beneficii, încurajându-i să renunţe la locurile lor de muncă la marii furnizori de software pentru a-şi îndeplini visele şi a dobândi statutul de unicorn, a declarat Dragoş Bulugean, fondatorul Archbee, care produce instrumente software pentru echipele tehnice.

„Oamenii se mulţumeau să producă software pentru alţii şi nu voiau să-şi înfiinţeze sau să se alăture start-upurilor. Acum ei înţeleg că poţi face mulţi bani din start-upuri”, a explicat Bulugean. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu
24/04/2024 20:18

Un sereviciu popular in multe supermarketuri, inclusiv in cele din Romania ar putea să dispară. Oamenii nu vor mai putea retrage numerar de la casele de marcat. Comerciantii spun că trebuie să plătească u ...

Importanța unui plan de carieră pentru tineri
24/04/2024 14:00

În era modernă, in care optiunile profesionale sunt ample si schimbările sunt rapide, tinerii se află adesea in fata unui labirint aparent fără iesire in ceea ce priveste alegerea carierei lor. &Ic ...

Directorul Poștei Române face anunțul așteptat de toți pensionarii, chiar înainte de Paște
24/04/2024 12:43

Cinci milioane de pensionari romani aşteptă să afle dacă vor avea sau nu bani peste Paşte. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensiile şi salariile angajaţilor la stat să fie livrate inainte de sărbă ...

Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 313613, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Regional Nord
24/04/2024 09:10

 Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 3 ...

Premierul estimează un salariu minim de 1.200 de euro
24/04/2024 06:36

  Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună in transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim europ ...

La cine apelezi când ai nevoie urgentă de bani? Descoperă soluțiile de finanțare rapidă
23/04/2024 15:37

La cine apelezi cand ai nevoie urgentă de bani? Descoperă solutiile de finantare rapidă O urgentă poate apărea in momente neprevăzute, lucru care crează griji, stres si dezechilibru pe plan financiar. C ...

O nouă masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană deasupra României
23/04/2024 10:20

În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulatia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer incărcată cu particule de praf de ori ...

 ”Viitorul producției agroalimentare”, conferință internațională
22/04/2024 14:43

Consulatul Regatului Tărilor de Jos de la Iasi, in parteneriat Ambasada Regatului Tărilor de Jos in Romania, Universitatea de Stiintele Vietii "Ion Ionescu de la Brad" Iasi (USV Iasi) si cu OFA UGI ...

Anunț de selecție partener în vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate
22/04/2024 13:38

Anunt de selectie partener in vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor in dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate

Euro rămâne la trei bani de „cota” 5 lei
21/04/2024 22:17

* un raport recent al unei bănci comerciale estimează, pentru finalul anului un curs, un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent incă mare, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei