Top 3 culturi profitabile pe care le poți dezvolta pe suprafețe mici
Dimensiune font:
Dacă ai un teren sau o suprafață mică și vrei să rentabilizezi spațiul pe care îl ai la dispoziție, trebuie să știi că sunt unele culturi de nișă extrem de profitabile. Culturile de căpșuni, afine și goji pot fi sursa unor recolte productive din care micii fermieri pot câștiga venituri importante. Află cum poți obține profituri substanțiale din top 3 culturi profitabile, chiar și din câteva hectare, și descoperă care sunt avantajele acestor culturi.
Cultura de căpșuni
Căpșunii sunt plante ușor adaptabile condițiilor pedoclimatice din țara noastră. Plantele de căpșun sunt foarte versatile, iar recuperarea investiției se poate face încă din primul an (prima recoltă se obține în primul an de la plantare). Deși nu sunt pretențioase la căldură și rezistă cu bine la temperaturi mai scăzute, plantele de căpșun preferă temperaturi între 10 și 25 de grade Celsius. Căpșunul preferă solurile umede, afânate și cu un conținut ridicat de materie organică. Înainte de cultivarea capsunilor, trebuie să te asiguri că pământul este bine pregătit: afânat, cu suficientă umiditate, fără buruieni. Căpșunul poate fi cultivat în diferite vase, precum ghivece sau paturi cu o adâncime de aproximativ 25-30 cm, însă plantarea căpșunilor cu ajutorul semințelor se face foarte rar. În schimb, și pentru culturile de grădină, și pentru cele de câmp, cel mai des folosite sunt stolonii de căpşuni (plante înrădăcinate). Perioada de plantare este influențată de tipul de cultură, în spații protejate (sere, solarii), sau în câmp, însă, indiferent de tipul de cultură, atunci când cumperi stolonii, trebuie să te asiguri că aceștia sunt liberi de agenți patogeni. Pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă, este esențial să acorzi o atenție sporită îngrijirii culturii de căpșuni. O soluție care combate eficient bolile care afectează cultura de căpșuni este fungicidul Scala®. Acesta combate putregaiului cenușiu, fiind un produs omologat pentru o gamă largă de culturi: căpșun, zmeur, mur, afin, coacăz, agriș, morcov. Un alt produs inovator din gama AgCelence® este Signum®, un fungicid de nouă generație care oferă o eficacitate excelentă în combaterea putregaiului cenușiu. Combinația dintre cele două substanțe noi, cu moduri diferite de acțiune: piraclostrobin, din grupa strobilurinelor și boscalid, din grupa carboxamidelor, asigură o mişcare dublă în plantă: translaminară şi acropetală, sistemic local.
Culturile de afine
Datorită aromei și proprietăților sale benefice, cultura de afin a câștigat tot mai mult teren în ultima perioadă. Pe lângă faptul că sunt bogate în substanțe antioxidante care ajută la întârzierea îmbătrânirii, afinele sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor degenerative, în tratarea problemelor de vedere, a problemelor limfatice și inflamatorii, precum și în întărirea capilarelor.
Afinul se adaptează bine la clima temperată, fiind rezistent la temperaturi de până la -20 de grade Celsius în timpul repausului vegetativ. Preferă solurile acide, cele cu pH cuprins între 4.3 și 5.5, și este pretențios atunci când vine vorba de necesarul de apă, în special în perioada creșterii și în cea a maturării fructelor. Îngrijită corect, cultura de afin poate produce recolte chiar și de 9 tone/ha, în funcție de soi. Afinul intră pe rod la 2-3 ani după plantare și multe soiuri rămân productive chiar și 30 de ani. Cultura de afin poate fi considerată una dintre cele mai bune investiții agricole pe suprafețe mici.
Culturile de goji
Deși este cultivată cel mai frecvent în China, cultura de goji atrage atenția și fermierilor români, fiind una dintre cele mai profitabile culturi. Cunoscut și sub denumirea de fructul bucuriei, goji este considerat un super aliment datorită proprietăților antioxidante și anticancerigene. Cultura de goji ajunge la producție completă în anul 4-5 și are un ciclu biologic de 30-35 de ani. Arbust mic din familia Solanaceae, goji este ușor de cultivat dacă se respectă tehnologia de cultură. Plantele de goji nu au cerințe deosebite față de condițiile de climă și sol. Preferă solurile medii și ușoare, lutoase sau nisipoase, bine drenate, ușor calcaroase și fertile, cu un pH ce variază între 6,5-8,2. Deși este o plantă rezistentă la temperaturi minime de până la -30ºC, goji se dezvoltă optim între temperaturi de 18-24ºC. Înființarea corectă a culturii și întreținerea acesteia, respectând practicile agricole, garantează fermierilor randamente ridicate și profituri semnificative.
Fie că alegi să cultivi căpșuni, fie afine, fie goji, o plantație gestionată corect, respectând măsurile agrotehnice și fitosanitare, îți oferă profituri pe termen lung, reducând costurile de producție.
Sursa foto:shutterstock.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau