Top 3 culturi profitabile pe care le poți dezvolta pe suprafețe mici

cultura capsun

Dimensiune font:

| 13-01-2023 09:58

Dacă ai un teren sau o suprafață mică și vrei să rentabilizezi spațiul pe care îl ai la dispoziție, trebuie să știi că sunt unele culturi de nișă extrem de profitabile. Culturile de căpșuni, afine și goji pot fi sursa unor recolte productive din care micii fermieri pot câștiga venituri importante. Află cum poți obține profituri substanțiale din top 3 culturi profitabile, chiar și din câteva hectare, și descoperă care sunt avantajele acestor culturi.
Cultura de căpșuni
Căpșunii sunt plante ușor adaptabile condițiilor pedoclimatice din țara noastră. Plantele de căpșun sunt foarte versatile, iar recuperarea investiției se poate face încă din primul an (prima recoltă se obține în primul an de la plantare). Deși nu sunt pretențioase la căldură și rezistă cu bine la temperaturi mai scăzute, plantele de căpșun preferă temperaturi între 10 și 25 de grade Celsius. Căpșunul preferă solurile umede, afânate și cu un conținut ridicat de materie organică. Înainte de cultivarea capsunilor, trebuie să te asiguri că pământul este bine pregătit: afânat, cu suficientă umiditate, fără buruieni. Căpșunul poate fi cultivat în diferite vase, precum ghivece sau paturi cu o adâncime de aproximativ 25-30 cm, însă plantarea căpșunilor cu ajutorul semințelor se face foarte rar. În schimb, și pentru culturile de grădină, și pentru cele de câmp, cel mai des folosite sunt stolonii de căpşuni (plante înrădăcinate). Perioada de plantare este influențată de tipul de cultură, în spații protejate (sere, solarii), sau în câmp, însă, indiferent de tipul de cultură, atunci când cumperi stolonii, trebuie să te asiguri că aceștia sunt liberi de agenți patogeni. Pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă, este esențial să acorzi o atenție sporită îngrijirii culturii de căpșuni. O soluție care combate eficient bolile care afectează cultura de căpșuni este fungicidul Scala®. Acesta combate putregaiului cenușiu, fiind un produs omologat pentru o gamă largă de culturi: căpșun, zmeur, mur, afin, coacăz, agriș, morcov. Un alt produs inovator din gama AgCelence® este Signum®, un fungicid de nouă generație care oferă o eficacitate excelentă în combaterea putregaiului cenușiu. Combinația dintre cele două substanțe noi, cu moduri diferite de acțiune: piraclostrobin, din grupa strobilurinelor și boscalid, din grupa carboxamidelor, asigură o mişcare dublă în plantă: translaminară şi acropetală, sistemic local.
Culturile de afine
Datorită aromei și proprietăților sale benefice, cultura de afin a câștigat tot mai mult teren în ultima perioadă. Pe lângă faptul că sunt bogate în substanțe antioxidante care ajută la întârzierea îmbătrânirii, afinele sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor degenerative, în tratarea problemelor de vedere, a problemelor limfatice și inflamatorii, precum și în întărirea capilarelor.
Afinul se adaptează bine la clima temperată, fiind rezistent la temperaturi de până la -20 de grade Celsius în timpul repausului vegetativ. Preferă solurile acide, cele cu pH cuprins între 4.3 și 5.5, și este pretențios atunci când vine vorba de necesarul de apă, în special în perioada creșterii și în cea a maturării fructelor. Îngrijită corect, cultura de afin poate produce recolte chiar și de 9 tone/ha, în funcție de soi. Afinul intră pe rod la 2-3 ani după plantare și multe soiuri rămân productive chiar și 30 de ani. Cultura de afin poate fi considerată una dintre cele mai bune investiții agricole pe suprafețe mici.
Culturile de goji
Deși este cultivată cel mai frecvent în China, cultura de goji atrage atenția și fermierilor români, fiind una dintre cele mai profitabile culturi. Cunoscut și sub denumirea de fructul bucuriei, goji este considerat un super aliment datorită proprietăților antioxidante și anticancerigene. Cultura de goji ajunge la producție completă în anul 4-5 și are un ciclu biologic de 30-35 de ani. Arbust mic din familia Solanaceae, goji este ușor de cultivat dacă se respectă tehnologia de cultură. Plantele de goji nu au cerințe deosebite față de condițiile de climă și sol. Preferă solurile medii și ușoare, lutoase sau nisipoase, bine drenate, ușor calcaroase și fertile, cu un pH ce variază între 6,5-8,2. Deși este o plantă rezistentă la temperaturi minime de până la -30ºC, goji se dezvoltă optim între temperaturi de 18-24ºC. Înființarea corectă a culturii și întreținerea acesteia, respectând practicile agricole, garantează fermierilor randamente ridicate și profituri semnificative.
Fie că alegi să cultivi căpșuni, fie afine, fie goji, o plantație gestionată corect, respectând măsurile agrotehnice și fitosanitare, îți oferă profituri pe termen lung, reducând costurile de producție.
Sursa foto:shutterstock.com

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
România rămâne liderul inflației din UE
19/11/2024 18:38

De opt luni consecutive, inflatia anuală din Romania este cea mai ridicată din Uniunea Europeană. În octombrie, cresterea preturilor din UE a urcat de la 2,1% in septembrie la 2,3%, in timp ce in tara ...

Berăria H: Viziunea noastră este să creăm un district al vieții sociale din Iași/Primele detalii despre investiție
19/11/2024 17:52

  Berăria H are in lucru un master-plan pentru proiectul pe care vrea să-l deruleze la Iasi, la fosta fabrică Tigarete. În septembrie 2024, cunoscuta berărie din Bucuresti ...

Se deschid circulaţiei loturile 1 şi 2 ale Autostrăzii A7, sectorul Buzău - Râmnicu Sărat
19/11/2024 13:29

Miercuri incepand cu ora 16.00 se vor deschide circulaţiei loturile 1 şi 2 ale Autostrăzii A7, sectorul Buzău - Ramnicu Sărat, ocazie cu care Poliţia Rutieră va desfăşura activităţi specifice de moni ...

Proteste la pușcărie
19/11/2024 12:16

Angajaţii din inchisori au protestat in faţa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, reclamand deficitul de personal şi condiţiile proaste de muncă. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Admini ...

3 greșeli banale care îți triplează factura la energie în sezonul rece! Ce nu trebuie să faci
19/11/2024 11:45

Sunt 3 greseli banale care iti triplează factura la energie, iar sute de mii de romani le comic. Asta in contextul in care in sezonul rece romanii tind să nu aerisească caloriferele sau să seteze termostatu ...

COMUNICAT DE PRESĂ DEMARARE PROIECT ”ȚINE PASUL,  SCHIMBĂRILE VIN!”_id MySMIS 317370
19/11/2024 09:07

 COMUNICAT DE PRESĂ DEMARARE PROIECT ”TINE PASUL, SCHIMBĂRILE VIN!”_id MySMIS 317370

DIGITALIZAREA farmaciilor CONVALIARIA Iasi MySMIS 316850
19/11/2024 09:00

 DIGITALIZAREA farmaciilor CONVALIARIA Iasi MySMIS 316850

Bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor
19/11/2024 05:49

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă 107/2024, stabilind, printr-un amendament, majorarea bonificaţiei de care beneficiază microintreprinderile bun ...

Indicii ROBOR și-au întrerupt tendința de creștere
18/11/2024 19:05

*  motivul? BNR nu a modificat dobanzile de politică monetară si pentru facilitatea de depozit, care au rămas la 6,50%, respectiv 5,50% * cresterea indicilor s-a reflectat in majorarea dobanzilor solici ...

Risipa alimentară, paradoxul luxului în mijlocul sărăciei
18/11/2024 16:22

Conform estimărilor europene, risipa alimentară costă economia Uniunii Europene aproximativ 143 de miliarde de euro anual. Romania contribuie substantial la această pierdere, cu fiecare cetătean care arunc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei