Trei milioane de euro, amendă plătită de România pentru netranspunerea unei singure directive
Dimensiune font:
FACIAS atrage atenția că Romania riscă să plătească zeci de milioane de euro cu titlu de sancțiuni impuse de U.E. prin acțiuni de infringement generate de netranspunerea în termen a directivelor europene.
Stadiul actual al directivelor europene cu termen de transpunere depășit este alarmant, la această ora România fiind supusă mai multor proceduri de infringement pentru cele aproximativ 30 de directive care trebuiau transpuse complet în legislația internă încă de acum doi ani de zile și pentru care românii vor suporta amenzile date de U.E..
Pentru o singură directivă neimplementată, statul român a plătit suma de trei milioane de euro, reprezentând obligația de plată către Comisia Europeană în cauza C-549/18 – acțiunea de infringement generată de netranspunerea în termen a directivei U.E. 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.
Conform unui raport publicat de Ministerului Afacerilor Externe, până la acest moment, sunt alte cinci directive care fac obiectul unor proceduri de infringement pentru care România ar putea plătii penalități de sute de mii de euro.
Pentru anul 2022, România are de implementat 18 noi directive și dacă cei care ne guvernează nu vor veni cu măsuri eficiente și nu vor trage la răspundere vinovații, toate aceste sancțiuni se vor resimți în buzunarele românilor.
Însă amenzile uriașe nu reprezintă singurul cost pe care îl au de suportat romanii. Mai multe directive ce ar fi putut să confere românilor o serie de drepturi încă așteaptă aprobare. Una dintre aceste directive ar fi putut să vină în sprijinul consumatorilor, pentru care FACIAS a solicitat transpunerea de urgență a directivei 2019/2061 din 27 noiembrie 2019 prin care se oferă românilor posibilitatea de a solicita măsuri reparatorii în cazul unor clauze abuzive impuse de comercianți.
FACIAS a solicitat prim-ministrului sa stabilească cine se face vinovat de netranspunerea la termen a Directivei 2019/2061, care ar fi avut o contribuție majoră în materia protecției consumatorilor, oferind cetățenilor români posibilitatea de a solicita măsuri reparatorii în cazul unor clauze abuzive impuse de comercianți.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau