Zeci de mii de ieșeni afectați: crestere +45%. Prețul gigacaloriei, din nou la vot. Acum există o majoritate asumată în CL
Dimensiune font:
Creșterea prețului la gigacalorie va fi din nou dezbătută în Consiliul Local (CL) Iași. Față de anul trecut, primarul Mihai Chirica are în jurul său o majoritate (PNL-PSD-PMP): în 2024, propunerea a picat de mai multe ori la vot.
Proiectul va intra în dezbaterea CL în ședința ordinară de vineri, 31 ianuarie, în forma în care a fost propus și anul trecut: prețul pentru populația racordată la sistemul centralizat va crește cu 45% (până la circa 300 lei/Gccal). Creșterea este, în realitate, mai mare (753 lei/Gcal), dar Primăria va subvenționa circa 60% din costul unei gigacalorii, respectiv o sumă de 450 lei.
În schimb, la consumatorii noncasnici nu poate fi acordată subvenția, astfel că majorarea prețului în cazul acestora va ajunge la peste 130% (cca 590 lei/Gcal) și chiar peste 150% (cca 830 lei/Gcal). Primul preț enumerat la clienții noncasnici va fi plătit de acei consumatori care sunt racordați direct la magistrale de transport, în timp ce al doilea preț este propus pentru clienții racordați la sistemul de distribuție. Prețurile nu cuprind TVA.
Potrivit unei analize a Primăriei, clienții noncasnici consumă anual cu 6% mai multe gigacalorii față de cantitatea livrată populației.
CL a respins anul trecut majorarea
Primăria Iași încearcă să majoreze prețul gigacaloriei de mai mult timp: actualele prețuri datează din anul 2019. În a doua parte a anului trecut, proiectul a intrat de câteva ori la vot în plenul CL, dar, la acel moment, nu exista o majoritate stabilă. În prezent, majoritatea PNL-PSD-PMP are voturile necesare pentru a putea aproba un astfel de proiect.
„Creșterea (la clienții casnici, n.r.) implică alocarea suplimentară de fonduri pentru intervalul ianuarie – martie 2025 la un nivel estimativ de 14,7 milioane lei inclusiv TVA, peste nivelul mediu asigurat în același interval al anului 2024 (circa 5,1 milioane lei), acordat în baza în HCL 425/2019”, este o estimare a Direcției de finanțe în ceea ce privește nivelul subvenției acordate populației de la bugetul local: suma alocată în trei luni va fi de trei ori mai mare față de perioada ianuarie-martie 2024.
Primăria a preluat sistemul de termoficare în iulie 2021 după ce, timp de circa 10 ani, această activitate a fost gestionată de către Veolia Energie. Anul trecut, municipalitatea a organizat o licitație pentru concesionarea serviciului, dar singura ofertă depusă (Chimcomplex SA Borzești) a fost respinsă de comisia de evaluare.
Câte familii mai sunt la Iași în sistemul centralizat?
În ultimii patru ani, municipalitatea a avut costuri substanțiale pentru susținerea activității de termoficare, costuri generate în special de modul în care Primăria s-a aprovizionat cu cărbune, în acest sens existând și o anchetă a DNA. Între timp, CET Holboca, care funcționează pe cărbune, a fost pusă în conservare, iar agentul termic este livrat prin intermediul CET Tudor care funcționează pe bază de gaze naturale.
În prezent, sunt racordate aproape 21.000 de apartamente la sistemul centralizat. Potrivit datelor oficiale, în șapte ani, numărul celor care beneficiază de agent termic a scăzut cu 30% – în anul 2017 erau peste 29.000 de apartamente. Suplimentar, la sistem mai sunt racordate alte peste 300 de entități juridice, inclusiv școli și spitale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau