ECRE homo!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Nu trageţi concluzii pripite că titlul ar conţine greşeli - precum primul termen scris cu majuscule, şi acelaşi, în locul celui consacrat („ecce”). Veţi înţelege, mai jos, parafrazarea. Până acolo, este necesară o altă clarificare; nicio clipă, plecând de la varianta „ecce homo”, nu am asociat-o cu exclamaţia atribuită lui Pilat din Pont, ci cu ultima carte a lui Friederich Nietzsche, carte care avea drept subtitlu „cum devii ceea ce eşti”. În substanţa acesteia, autorul dorea să eternizeze trecătorul, socotind vremea ca veşnică întoarcere, adică schimbare şi stabilitate. Cu ea, Nietzsche și-a adus contribuția la „instaurarea unui nou idol al lumii moderne, după ce denunțase prezența idolilor de tot felul în spațiul ei de conștiință”.
După această introducere necesară, clarificările, tot necesare. Obiectivul de astăzi este tentativa de a creiona un portret. Fără a încerca să rivalizez cu pictorul Sorin Adam, care a făcut aşa ceva subiectului nostru – prof. univ. dr. Vasile Burlui; nici nu aş avea şanse, întrucât o imagine echivalează cu o mie de cuvinte, iar eu dispun doar de vreo cinci sute...
Am mai aplicat, în portretele realizate altor personalităţi, termenul de „întemeietor”. Renunţ la utilizare acum, nu pentru a evita repetiţia, ci pentru a folosi un cuvânt şi mai elocvent – acela de ctitor (îmi asum previzibilele comentarii!).
Născut în urmă cu aproape opt decenii, Vasile Burlui a studiat medicina dentară la UMF Iaşi, apoi nu doar că a practicat ceea ce învăţase (şi se situează, după mine, între meserie şi artă), dar a ales şi calea unei cariere universitare, ajungând pe culmile ei – decan al Facultăţii de Medicină Dentară, rector al UMF, director al O.M.S. - Iaşi, azi fiind profesor universitar şi Preşedinte al Universităţii „Apollonia” şi al fundaţiilor „Sfânta Apollonia” (ocrotitoarea celor cu suferinţe dentare şi a stomatologilor) şi „Oamenii cetăţii” – ultimele trei entităţi amintite, de către dânsul ctitorite, ca şi două reviste internaţionale de specialitate. E şi membru a numeroase societăţi naţionale şi internaţionale de prestigiu, valoarea şi implicarea fiindu-i răsplătite cu o sumă impresionantă de premii, dintre care amintesc doar Distincţia de onoare şi medalia oferite de Papa Benedict al XVI-lea. Despre acest domeniu aş lăsa să vorbească miile de pacienţi trataţi şi sutele de medici formaţi de către dânsul.
Vasile Burlui a ctitorit şi cărţi – fiind autorul (membru al USR) a peste 20 de volume, cele mai multe de versuri, apreciate de către nume importante ale criticii, şi de către cititori. O idee se poate face pacurgând cartea „Clepsidra de aer. Vasile Burlui în viziunea criticii literare”.
A treia ipostază a ctitorului este de mare însemnătate pentru cultură şi pentru generaţiile tinere, date fiind realizarea 1. Editurii Cartea Românească Educaţional - eu am „acronimizat-o” în ECRE, de unde şi termenul din titlu, care, în doar 5 ani, a tipărit sute de cărţi ce promovează cultura românească, prin retipărirea autorilor tradiţionali şi promovarea tinerilor scriitori; şi 2. Televiziunii „Apollonia” – gândită iniţial ca o platformă de instruire practică a departamentului Comunicare-Jurnalism a Universităţii „Apollonia”, devenită singura televiziune studenţească din ţară, şi extinsă de la zona Iaşi, în 23 de judeţe (şi Bucureşti), din canal local – în unul regional, ce acoperă jumătate din România.
Sper să fi reuşit, în sinteză, portretul unui important om al Cetăţii Iaşi, care binemerită din partea noastră – şi a Cetăţii! - recunoştinţă...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau