Două nemțoaice domină Europa un sfert de secol!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Nu aș dori câtuși de puțin ca titlul acestor rânduri să fie perceput în alt fel decât l-am gândit. Nimic discriminator sau peiorativ!
Întrega stimă pentru poporul german și ceea ce a creat valoros de-a lungul veacurilor. Deplina prețuire pentru femeile puternice, care și-au lăsat amprenta pentru totdeauna în istoria țărilor lor, dar și a lumii, precum Elisabeta I, Victoria, Elisabeta a II-a, Margaret Thatcher în Anglia, Ecaterina a II-a, în Rusia, Indira Gandhi, în India. La lista aceasta se cuvine a se adăuga, după trecerea timpului necesar întru obiectivare, numele celor două personaje din rândurile ce urmează.
Înainte de a intra în subiectul propriu-zis, aș dori să mai subliniez că, potrivit unor studii, femeile sunt superioare genetic bărbaților, adică mai longevive, mai rezistente la durere și în fața bolilor. Alte calități ce le diferențiază: au o memorie mai bună, sunt mai curajoase, sunt capabile să-și poarte singure de grijă, procesează informațiile la fel de bine cu ambele emisfere, comunică mai eficient, la stres adoptă strategia îngrijește și apropie (bărbații – luptă sau fugi); sunt mai puțin sau deloc dispuse la vicii, deci coruptibile. Însumate, aceste calități fac femeile să se descurce mai bine în poziția de lider!!! N.B: desigur, constatările nu se aplică tuturor...
În 2005, charismaticul Gerhard Schroder a fost învins de o politiciană născută în Germania de Vest, dar crescută în cea de Est. Merkel. Angela Merkel. Care devine șefa executivului german, poziție pe care și-o păstrează până în 2021 (înainte, fusese vreo 8 ani ministru). Dar influența sa extraordinară nu s-a oprit între granițele Germaniei, și nici măcar ale UE: pe durata mandatelor, specializata publicație Forbes a desemnat-o de 14 (paisprezece!) ori drept personalitatea cea mai puternică din lume. A tractat și țara pe care a condus-o după ea: Germania a devenit statul cu cea mai importantă putere de decizie din UE. În ”epoca Mekel”: decalajele de venituri au încetat; Berlinul a luat de la New York titlul de capitală mondială; imaginea Germaniei s-a îmbunătășit; criza imigranților din 2015 i-a permis lui Merkel să-și asume un punct de vede curajos. Care, astăzi, pare cu totul altfel...
În același an în care devenea cancelar, Angela Mekel numea în echipa sa de campanie un personaj numit Ursula von der Leyen, care, până atunci, avea la activ câțiva ani ca ministru în guvernul unui land, dar, mai ales, 7 (șapte) copii...După 2005, cariera ei cunoaște o creștere exponențială: pe rând, ministru al familei, muncii și apărării (prima femeie în această funcție); în acest din urmă rol, a fost considerată „o prezență stelară” în comunitatea NATO și „lidera miniștrilor NATO de-a lungul a cinci ani.”. În 2019, devine prima femeie președintă a Comisiei Europene, iar în 2024 e realeasă. Din 2022 încoace, Ursula materializează ipostaza de urmașă a Angelei Merkel, fiind desemnată de Forbes drept cea mai puternică femeie din lume. Pentru următorii cinci ani, ea se confruntă cu o agendă infernală. Nu va mai exista o lună de miere. Posibilitatea revenirii lui Trump la Casa Albă, opoziția tot mai puternică a lui Viktor Orban, un Macron în lipsă de formă și un Scholz ezitant. Acesta e mandatul „Reginei Ursula”, în care va trebui să răspundă la o provocare majoră: reînarmarea Uniunii Europene.
Atenție la anturajul Ursulei: e foarte probabil ca de acolo să răsară viitoarea ”cea mai puternică femeie”...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
Adauga comentariul tau