Lumea arde și ai „noștri” se cațără-n copaci!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Vineri, 14 februarie 2025. La Conferința de securitate de la Munchen, din chiar prima zi a desfășurării ei, au ieșit la iveală contradicțiile dintre UE și noua administrație americană. Discursul vicepreședintelui SUA a reușit să inflameze pe cei mai mulți lideri europeni. Dintre care câțiva se vor întâlni, azi, la Paris, la inițiativa președintelui Macron, pentru a discuta „provocările președintelui Trump”.
Inflamare avea loc – recursul la memorie e foarte util – la aceeași manifestare, și în 2007, cu prilejul discursului susținut de președintele Federației Ruse de pe atunci, nimeni altul decât același de azi. Numai că datele sunt fundamental diferite. Vladimir Putin era, la acea oră, „inamicul” – deși, exact cu un deceniu în urmă, se semnase Acordul de Fondare NATO-Rusia, care punea, teoretic, bazele unui parteneriat de durată între alianță și Federația Rusă. Dincolo de același (re)sentiment încercat precum celelalte țări europene, România a mai avut un motiv să nu se simtă bine, vineri, la Munchen, fiind arătată cu degetul, precum un elev corigent la importantul capitol al democrației, ba aproape și urecheată, din pricina anulării alegerilor prezidențiale.
În asemenea circumstanțe, era de așteptat ca politicienii români, îndeosebi cei aflați la putere, să ofere replici și argumente convingătoare, pentru a combate impresia lăsată.
Sâmbătă, 15 februarie 2025. Întreaga lume – din SUA spre UE, apoi Rusia și China, arde. Mă rog, dacă vi se pare o afirmație exagerată, o înlocuiesc cu „este pe jar”. Din cauza discursului lui J.D.Vance.
Dar cei 1500 de km care separă Munchenul de București au făcut, se pare, ca, la noi, să se întâmple doar ceea ce e notat în doua parte a titlului. Marcel Ciolacu și-a dedicat o parte din timp salvării pisicii sale, urcată într-un copac.
Situația la vârful României e peste măsură de fluidă și primejdioasă, 2 dintre primii 4 oameni în stat fiind interimari, iar premierul nedând nici el impresia că ar fi bătut în cuie (azi se depune moțiune de cenzură). Prima ieșire publică a interimarului de la Cotroceni nu a lămurit deloc situația, din ce în ce mai încordată (și pe fondul percepției că SUA ar sprijini tot mai evident suveranismul extremis). Estimp, ceasul bate: tic, tic tic (sau, mai adecvat, tic...tok!); tot sâmbătă, mai rămăseseră fix 30 de zile până la expirarea perioadei de depunere a candidaturilor la alegerile prezidențiale.
Duminică, 16 februarie 2025. La întâlnirea convocată de șefa diplomației europene a participat și ministrul de externe al României. Numai că întâlnirea a fost informală...
Luni, 17 februarie 2025. De mai bine de 48 de ore, Ilie Bolojan stă cu bagajul pregătit pentru o scurtă, dar extrem de importantă (poate chiar decisivă privind relațiile UE-SUA) întâlnire la vârf, la Paris, inițiată de către președintele Macron. Conform surselor, reprezentantul țării noastre nu figura la lista invitaților, dar se făceau demersuri diplomatice pentru ca și România să participe. Greu de crezut sau sperat în reușita acestor demersuri, în condițiile în care, după aparenta rupere a SUA de UE, se poate consemna și ruperea Europei, în țări cu adevărat importante, grupate în formatul Weimar+ (Germania, Franța, Anglia, Spania, Italia, Polonia), și „restul”.
Nu se poate evita constatarea tristă și îngrijorătoare că, în vreme ce în lume au loc mișcări seismice, în țara noastră politicienii continuă să se învârtă după propria coadă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau