Sistemul sanitar, moarte pe bandă rulantă!

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 25-02-2022 17:36

 Dorian OBREJA 

Îmi pare rău că am fost nevoit să scriu titlul de mai sus; el nu trebuie, în nici un caz, să arunce vreo umbră peste personalul care lucreză în domeniul sănătăţii. Adevărul este cu totul altul, iar vinovaţii de situaţie trebuie nu doar arătaţi cu degetul, ci şi sancţionaţi, cât mai sever cu putinţă.

E vorba, cred că aţi înţeles, de politicieni.

Aduc aminte că, în ultimele trei decenii, potrivit legilor, sănătăţii îi trebuiau alocate 6 procente la sută din PIB. Dar, tot în ultimele trei decenii, niciodată nu s-a întâmplat aceasta! Au fost priorităţi mai presante şi mai mari, nu-i aşa?

A doua cauză a fost plecarea în masă a personalului din domeniu. Actualmente, după cum constata şi unul dintre mulţii şi „competenţii” deţinători ai portofoliului Sănătăţii, România are mai puţin medici şi asistenţi medicali decât în 1990, Cifrele oficiale sunt greu de aflat, dar, cu aproximaţie, este vorba de 50.000 medici şi poate de două ori mai mult în cazul cadrelor medii. Aşa se face că România se află pe ultimele locuri în Europa la numărul de medici, cu 2,5 la mia de locuitori, în vreme ce media europeană este de 3,4...

Problemele bugetare mai sus amintite au făcut ca, în ţara noastră, din 1990 încoace, să se construiască circa 190 de clădiri în care se desfăşoară acte medicale (cabinete, clinici şi spitale private) şi un singur spital din fonduri publice!!! Dar, în „schimb”, au fost desfiinţate zeci de dispensare, spitale, a fost redus mult numărul de paturi din secţii şi saloane.

Semeni vânt, culegi furtună.

Aflam că, în decembrie 2021, România se situa pe locul I în UE la numărul  de decese din cauze tratabile, deci la mortalitate. Aproape că nici nu mai era nevoei să vină pandemia peste noi. Dar a venit, şi România (politicienilor), ambiţioasă, a bătut şi aici recorduri:  o situaţie semnalată deja în august 2920 (ţara noastră, „campioana” Europei la decese covid, se repeta, parcă trasă la xerox, şi în octombrie 2021, apoi în valul 5. Dar nu ne-am mulţumit cu a fi campionii Europei:  pe 15 octombrie 2021, presa titra „România, fruntaşă pe plan mondiaş la numărul morţilor cauzate de pandemie.

Pe parcursul primelor 5 valuri de covid,, lucruri ştiute de tiată lumea (dar nedecontate de nimeni) : neluarea unor măsuri de restricţie, neaplicarea de sancţiuni, bâlbâieli în organizare, cumpărarea unor spitale modulare despre care nici azi nu se ştie dacă pot funcţiona ş.a.m.d. Dar să vedem, mai întâi, cum se poate ajunge în spitale şi cum suntem întâmpinaţi acolo.

Chiar organizatorul serviciului de urgenţă, Raed Arafat, recunoaşte că „mulţi pacienţi se plâng de timpii de aşteptare la UPU (...) dar unităţile de primiri urgenţe sunt singurul segment al sistemului sanitar deschis permanent, 24/24, 7/7, având asigurată prezenţa personalului medical dedicat urgenţelor şi fiind accesibil tuturor categoriilor de pacienţi.  Este clar că în astfel de condiţii nu poate fi organizat sistemul în sensul preluării şi rezolvării tuturor pacienţilor imediat, fiind nevoie de un sistem de triaj şi prioritizare. Comparativ cu alte ţări cum ar fi SUA, Franţa, Marea Britanie şi Irlanda, timpii de aşteptare în unităţile de primiri urgenţe din România nu sunt mai mari decât în ţările respective. » Oare ? –îmi permit să întreb, sceptic şi plecând de la un caz concret, foarte recent.

Unei persoane aproape nonagenare i s-a făcut rău şi a căzut pe spate. După  două telefoane, la intervale diferite – la 112, apare ambulanţa, peste 2 ore şi jumătate. Dus pacientul la cea mai mare unitate de primiri urgenţe din Moldova, unde a fost preluat abia după 4 ore (fără o pătură, fără perfuzie, cu spatele lipit pe o tablă rece), dar a fost rezolvat abia după trecerea a 12 ore : avându-se în vedere că, la acea unitate, era defectă aparatura de radiografie şi computer tomograf, s-a decis trimiterea pacientului la alt spital, la celălalt capăt al oraşului, unde, pentru o simplă investigaţie, a mai stat 10 ore. Povestea nu se termină aici : fiind necesare şi analize de alt tip, o altă ambulanţă a străbătut în diagonală oraşul, spre un alt spital, unde timpul de aşteptare a fost de doar o oră. Socotind bine, 23 de ore ! Aşa se întâmplă în practică, domnule Arafat ; teoria şi statisticile arată bine, dar nu pun stavilă şuvoiului de cadavre direcţionate spre morgi, devenite şi ele neâncăpătoare...

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Ascensiunea în iluzoriu, prăbușirea în derizoriu
04/11/2024 22:44

  Dorian OBREJA As dori să se inteleagă mai bine de ce sunt impotriva functiei de presedinte asa cum e ea definită sau aplicată in cateva state. Nu mi se pare normal ca vointa unui singur om (desi, s ...

Golănia candidaturilor de formă
28/10/2024 19:04

 Dorian OBREJA Îmi cer scuze de la bun inceput; nu e in obisnuinta mea să folosesc termeni/expresii mai tari (precum in titlul de astăzi); dar, iată că realitatea mă obligă... Pentru a mă ma ...

Republica Moldova, de la UEE, la UE; și retur?
21/10/2024 21:49

 Dorian OBREJA În 2017, Uniunea Economică Eurasiatică a aprobat de principiu cererea Republicii Moldova de a primi statut de observator in această organizatie, din care mai făceau parte Rusia, B ...

Cioloșoșocirea și de la șoșonari, la șoșocari
20/10/2024 21:34

 Dorian OBREJA Spre deosebire de comentatorii mai tineri ai evenimentelor si fenomenlor politice, am avantajul unei indelungate (vreo jumătate de secol!) experiente, care imi permite să nu mă raportez ...

Ouă, pui și corupție made in Ucraina
15/10/2024 08:44

  Dorian OBREJA Recent, The Wall Street Journal anunta că numărul de ucraineni si rusi morti sau răniti in războiul ce durează deja de doi ani si jumătate a ajuns la un million de persoane. Î ...

Politica mioritică s-a tiktokizat!
13/10/2024 18:49

Dorian OBREJA Nu stiu dacă ati aflat, dar, pe 1 decembrie 2024, in Romania,  urmează să aibă loc alegerile legislative, adică acelea in urma cărora vor fi alese 466 de persoane care, in următorii 4 ...

Cornel Nistorescu:Eliminarea Dianei Șoșoacă
08/10/2024 12:00

Cine poate explica dedesubturile eliminării Dianei Sosoacă? Nu cred că exasperarea in fata aberatiei comportamentale a Cucoanei a contat. Nici incălcarea legii nu a fost dovedită, in ciuda bilciului perm ...

Două nemțoaice domină Europa un sfert de secol!
07/10/2024 21:10

  Dorian OBREJA Nu as dori catusi de putin ca titlul acestor randuri să fie perceput in alt fel decat l-am gandit. Nimic discriminator sau peiorativ! Întrega stimă pentru poporul german si ceea ...

80 de ani de când România a fost predată Rusiei!
06/10/2024 19:18

 Dorian OBREJA Legenda spune că Stalin, Roosevelt si Churchill au profitat de Conferinta de la Yalta, din februarie 1945, pentru a impărti lumea intre URSS si Occident. Lucrurile stau putin, doar putin ...

Tirania virtualului e tot mai nocivă
30/09/2024 18:03

  Dorian OBREJA E o experientă nu lipsită de invătăminte aceea de a baleia  printre stirile unei zile. Aceea de joi, 26 septembrie, de exemplu. Cand aflăm, in sinteză, că: „Diana Sosoac ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei