„Războiul de acum nu are nimic glorios în el. Și nimic măreț!

mirela soldat.jpg
1interviu1

Dimensiune font:

| 08-03-2022 13:11

 

Dialog cu psihoterapeutul Mirela Dracinschi, prima femeie psiholog militar din Iași care a participat la o misiune în Afganistan, alături de Lupii Negri

 

Amenințarea războiului dintre Rusia și Ucraina a adus o serie de întrebări firești – suntem pregătiți, ca și populație, pentru un conflict care ar putea avea loc nu departe de granițele României? Cum este viața într-un teatru de operațiuni? Cum îți gestionezi frica, cum supraviețuiești într-un conflict militar? Cu ce gânduri trăiești apoi și cât de mult apreciezi ceea ce ai?

La toate aceste întrebări ne-a oferit răspunsuri psihoterapeutul Mirela Dracinschi, prima femeie psiholog din Iași care a participat la o misiune în Afganistan, alături de Lupii Negri.

- Ați fost prima femeie psiholog care a participat la conflictul din Afganistan. Vă invit la o călătorie în trecut, cum a fost în acea misiune?

- Invitația este nu doar o călătorie în trecut, ci și una de a deschide o parte din caseta mea cu amintiri. Nu prea vorbesc despre acele timpuri pentru că le consider a fi doar o experiență de viață, așa cum fiecare are. La momentul respectiv, în 2005, am fost primul psiholog femeie din Iași care a participat la o misiune din Afganistan, timp de șase luni, alături de Lupii Negri. Anterior, mai fusese o misiune, dar la care participaseră exclusiv bărbați. Mi-am găsit rolul de a oferi, atât cât s-a putut în condițiile de acolo, suportul psihologic pentru militarii care au fost combatanți în acel conflict.

- Cum este viața într-un teatru de război?

- Nu știu cât de traumatizantă a fost în raport cu altele pentru că sunt și alte evenimente importante, de aceeași intensitate psihologică. Pentru mine a fost destul de dificil, inclusiv partea de pregătire fizică despre care nu era la nivelul unui combatant. Am avut de înfruntat aceste condiții fizice oarecum dificile și nu a fost ușor. Până atunci fusesem fata mamei, mereu protejată, și dintr-odată eram într-o altă postură, în condiții nu tocmai prietenoase. A fost importantă adaptarea la climatul de acolo, o zonă deșertică unde temperaturile erau foarte ridicate. Zilele curgeau la fel, fiecare era la fel de senină, cu soare arzător, vegetația era diferită. Era nevoie să te adaptezi la absolut orice, de la condițiile care erau în baza militară până la cele de mediu. Mă uitam uneori în zare și vedeam un munte golaș, nu ca ai noștri, împăduriți, dar îmi imaginam că este Ceahăul nostru.

- Dacă adaptarea a fost dificilă, mă întreb cum a fost la primul atac...

- La primul a fost greu, la următoarele mi-am ascuțit simțurile. Primul s-a produs la două zile de la venirea mea în bază și a avut loc în puterea nopții. Când a început, primul gând m-a dus la cutremurul din 1977, o experiență cu cea mai mare teamă pentru mine. Am identificat și aplicat imediat procedurile necesare în astfel de cazuri, am ajuns la buncăr unde am fost în siguranță. După acest moment, simțurile mele s-au ascuțit. O situație similară se întâlnește, spre exemplu, în anxietate pentru că devii foarte agil încercând să anticipezi. Erau foarte multe zgomote în jur, baza fiind situată lângă un aeroport militar. Foarte multe avioane și elicoptere se ridicau pe parcursul nopții și încercam mereu să identific tipurile de sunete. La un moment dat, ajunsesem să disting sunetele diferite, în funcție de ceea ce se întâmpla în jur. Am adus special în discuție experiența cutremurului din 1977 pentru că au fost similitudini cu primul atac, mai exact acel vuiet care se aude înainte de un seism și vibrația produsă de căderea proiectilului. Mintea imediat găsește o explicație și încearcă să încadreze undeva acel eveniment. Cu timpul, după ce simțurile mi s-au ascuțit, m-am obișnuit pentru că oricum, atunci când am plecat în misiune, mi-am asumat toate riscurile și mi-am spus Fie ce-o fi.

„Și copiii îți puteau fi dușmani

- Cu alte cuvinte, ați încercat, din timp, să vă obișnuiți și cu inamicul.

- Este o chestiune importantă și acest aspect, modul în care mintea noastră lucrează în raport cu ceea ce înseamnă inamic la un moment dat. Mi-am adus aminte de acest episod la începutul pandemiei, în momentul în care am început să port mască și mă tot uitam în jur. Probabil că mulți dintre noi am avut asfel de trăiri, spre exemplu, când intram într-un magazin ne uitam unii la alții încercând să-i identificăm pe cei ce ne-ar putea pune viața în pericol, contaminându-ne cu acest virus. Așa s-a întâmplat și în Afganistan, unde erau și atacuri din partea unei populații echipate civil. De altfel, războaiele nu se mai poartă exclusiv în acele forme convenționale în care ai o armată echipată cu o uniformă ce are însemne caracteristici și știi ce gânduri are. Noile tipuri de războaie, declanșate de la evenimentul din 2011, de la Word Trade Center, se poartă cu civili, de altfel și toate celelalte atacuri teroriste, care sunt aproape obișnuite. Sunt atacuri cu multe pierderi vieți umane civile. Ei bine, și în Afganistan era această tendință, care devenise o practică. Orice civil putea pune la cale un atac cu ajutorul dispozitivelor explozive improvizate.

- Inclusiv copiii sau femeile?

- Da, și ei deveniseră dușmani. Și ei ar fi putut pune un explozibil pe transportatorul amfibiu blindat cu care ne deplasam, deci erau un potențial inamic. Deveneai foarte suspicios în legătură cu ceea ce se întâmpla în jur. Inclusiv în relația cu cei mici pentru că nu te gândești că ar putea fi un combatant... Dar, în vremuri de război multe lucruri se schimbă. Mai ales în momentul în care intervine îndoctrinarea specifică războiului, pentru că, până la urmă, pe asta funcționează și astea sunt lecțiile mele filosofice de mai târziu privind însemnătatea războiului, lucrurile se schimbă total.

„Când există oameni care nu mai ce pierde, iar afganii nu mai aveau ce pierde, războiul este foarte sângeros

- Și ce este războiul?

- Nu știu dacă voi oferi un răspuns pe placul tuturor dar, din punctul meu de vedere, războiul de acum nu are nimic glorios în el. Și nimic măreț! Mereu aduce pierderi de vieți omenești pentru niște credințe despre care nu știi cu adevărat în ce proporție îți aparțin sau dacă îți aparțin. Mă refer nu doar la credințele religioase sau politice, ci și la discriminarea și separarea între noi. În idea că unii suntem într-un fel și alții de altfel. Experiența mea este legată de această conduită de a evita conflictul nu în forma de a te ascunde de el, ci a-l pulveriza într-o formă diferită, în care să comunicăm, în care să vedem că suntem unii parte din alții și alții parte din noi și că fiecare dintre noi suntem utili la tot ceea ce reprezintă umanitatea. O altă lecție pe care o am din Afganistan este că întotdeauna atunci când discrepanța socială este majoră și există oameni care nu mai ce pierde, iar afganii nu mai aveau ce pierde, războiul este foarte sângeros. Oamenii de acolo trăiau la limita supraviețuirii, fără condițiile de igienă, fără hrană, fără nimic care să le definească adevărata condiție umană. Ei bine, atunci când este în situații limită, când nu mai are ce pierde, un om este dispus să facă orice în numele a ceva, unei idei, unui scop, unui ideal ce poate nu îi aparține sau în numele supraviețuirii.

- Având în vedere experiența misiunii din Afganistan și experiența dvs ca psiholog, sunteți un om pregătit pentru un eventual conflict militar, ceea ce nu se poate spune despre majoritatea oamenilor. Noi trăim într-un fel de dolce far niente, știm despre război ce am citit din cărțile de istorie, ce am văzut în filme ori ce am aflat de la bunici, în cazul celor care au avut rude ce au luptat pe front. Restul ce ar trebui să facă în eventualitatea izbucnirii unui conflict?

- Singura pregătire în cazul unui război ar fi cea care ar fi fost utilă și în cazul pandemiei, adică să ne întoarcem către noi și să vedem ce putem face doar cu propriile resurse. În principal, cu mintea noastră, în sensul de a ne stăpâni emoțiile, de a ne asuma o responsabilitate pentru că uneori le ridicăm la mare artă, le schimbăm între noi, le ventilăm în forma în care credem că vărsându-ne furia facem un lucru bun. De fapt, nu facem decât să alterăm tot câmpul dintre noi, creat prin funcționarea electrică a inimii sau a creierului. Întorcându-ne către noi, știm de fapt cum să luăm o decizie în sensul unei schimbări. În fapt, războiul este o chestiune legată de o schimbare pe care noi o trăim în fiecare zi într-o viață în care avem nevoie de antrenament. Într-o viață în care știm că orice adversitate ne apare în față este utilă unei dezvoltări a noastre. Este important să înțelegem că putem trece de orice adversitate folosindu-ne punctele forte și trecând peste unele vulnerabilități, conștientizându-le și încercând să mergem mai departe, dincolo de ele. Atât timp cât am putea vedea orice neplăcere, orice disconfort creat de diferite situații, inclusiv că nu am găsit loc de parcare sau o ceartă cu venicul, ca o șansă de schimbare, atunci am putea face față și unui conflict militar pentru care nimeni nu este pregătit în mod real. Asta pentru că nu l-a experimentat în timpul vieții. Și evident că nu poți fi pregătit atâta timp cât nu ai o experiență, ci ești un bun filosof, ai doar păreri despre acest aspect.

- Sfaturile dvs sunt bune în cazul oricărui conflic – interior, cu cei din jur, cu prietenii, cu familia. Cum se naște un conflict?

- Un conflict se naște în orice moment în care ne poziționăm în raport de diferență sau de separare cu cineva, în orice moment în care port o ceartă și toate aceste lucruri escaladează. La un moment dat apar conflicte pe scară socială, de profesii, de vârste chiar dacă nu ne dăm seama. Un exemplu poate fi orice nedreptate la care suntem martori și nu luăm atitudine. În acest fel, suntem părtași la un conflict aflat în fază latentă, dar care sigur va izbucni fie la locul de muncă, la școală, într-o comunitate. La nivel cumulativ, pot fi efecte mult mai mari, la fel de sisteme, țări. Cum se stinge un conflict? Doar în momentul în care toți cei implicați au ceva de câștigat sau conștientizează că au mult mai multe de pierdut dacă îl vor continua. Poate fi chiar și situația când nu există un învins sau un câștigător, ci doar o epuizare, iar Afganistanul este un exemplu.

„Fie ce-o fi!

- Revenind la misiunea din teatrul de operațiuni, v-a fost frică vreodată? V-ați temut că poate după un atac nu veți mai vedea acel cer albastru care v-a fascinat?

-  Da, mi-a fost frică, mai ales în momentele de atac când toate emoțiile deveneau copleșitoare. Atunci intervenea un moment de perturbare mentală până când găseai o soluție și știai ce ai de făcut. De fapt, până în momentul în care mintea ta definea acel lucru și îl clasifica. Până în momentul în care spuneai, Da, asta este! Iar acest lucru este valabil pentru orice situație destructurantă de tipul fricii. Prima dată intervine această perturbare emoțională și începi să cauți o explicație. Această stare se produce foarte rapid, nu există etape. Evident, te înveți cu asta pentru că dacă ai trecut de o primă experiență intervine acea stare de desensibilizare, adică expunerea la ceea ce îți este teamă.

- Adică intervine acel moment de Facă-se Voia Ta!, cum se spune și în Biblie.

- Oricum, în momentul în care iei o astfel de decizie se face voia ta care poate fi cea de a trăi sau, dacă cedezi tuturor gândurilor, accentuezi panica și se ajunge la situații mult mai dificile. Acolo nu te puteai baza foarte mult pe familie pentru că nu puteai comunica decât o dată pe zi, prin internet, sau la câteva zile. Asta când aveam Internet în partea noastră de bază pentru că nu erau doar militari români.

- La un moment dat ați spus că simțurile vi s-au ascuțit. Asta a implicat apariția unei rutine?

- Oarecum, da. La primul atac m-am echipat și am plecat regulamentar cu pistolul, iar la următoarele nu am mai făcut același lucru. Aveam pregătit în fiecare noapte costumul termic, peste care îmbrăcam uniforma militară. La marginea patului mai aveam o pereche de adidași, cu care să mă încalț cât mai repede, un scaun pliant și o carte, pe care le luam mereu cu mine.

- Era timp de lectură???

- (râde sarcastic) Plecasem de la principiul că dacă nu ajung la buncăr oricum nimic nu mai conta, deci nu aș mai fi fost vie, iar pistolul mi-ar fi fost inutil. Mi-am spus că dacă totuși ajung la adăpost, ar fi păcat să pierd timpul și mai bine citesc o carte. Oricum asigurarea post-atac dura cam 3-4 ore, aveam timp suficient să citesc!

- Ce v-ați spus la finalul misiunii?

- Mi-am spus așa: „Dacă am făcut-o și pe asta, este timpul să fac o altă schimbare”. A contat mult această misiune din Afganistan pentru că ajunsesem în vârful carierei mele de psiholog militar și am decis că este momentul altor provocări. Am trecut în mediul privat.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei