În perioada următoare, 38 de comune din județul Iași ar putea să dispară. Ce spun primarii localităților care își pierd mandatul

Dimensiune font:

| 13-02-2025 11:32


Prin reforma administrativă a noului Guvern ar putea dispărea 38 de comune din județul Iași. Primarii din localități nu văd cu ochi buni schimbările

La începutul anului 2025, Guvernul a lansat în spațiul public un nou proiect cu privire la o posibilă reformă. Acesta are în vedere comasarea comunelor care au o populație sub 4.000 de locuitori. Astfel, din județul Iași ar putea să dispară nu mai puțin de 38 de localități.Mobilier urban


Prin reforma administrativă, 38 de comune din județul Iași ar putea să dispară
În cazul în care Guvernul va da undă verde proiectului privind reforma administrativ-teritorială din județul Iași, vor dispărea 38 de comune care au sub 4.000 de locuitori.

 

Acestea sunt: comuna Al. I. Cuza – 2.856 de locuitori –, Balș – 3.664 de locuitori –, Brăiești – 3.201 locuitori –, Ciohorani – 1.961 de locuitori –, Ciortești – 3.853 de locuitori –, Coarnele Caprei – 2.861 de locuitori –, Costești – 1.804 locuitori –, Cozmești – 2.767 de locuitori –, Cristești – 3.955 de locuitori –, Cucuteni – 1.320 de locuitori –, Dobrovăț – 2.259 de locuitori –, Dolhești – 2.725 de locuitori –, Drăgușeni – 1.465 de locuitori –, Fântânele – 2.101 locuitori –, Focuri – 3.952 de locuitori –, Golăești – 3.943 de locuitori –, Gorban – 2.972 de locuitori –, Gropnița – 3.283 de locuitori –, Grozești – 1.694 de locuitori –, Hărmășești – 2.578 de locuitori –, Heleșteni – 2.622 de locuitori –, Horlești – 3.070 de locuitori –, Ipatele – 1.668 de locuitori –, Mădârjac – 1.648 de locuitori –, Mircești – 3.880 de locuitori –, Mogoșești-Siret – 3.693 de locuitori –, Movileni – 3.081 de locuitori –, Oțeleni – 3.609 locuitori –, Plugari – 3.448 de locuitori –, Probota – 3.638 de locuitori –, Răchiteni – 3.275 de locuitori –, Românești – 1.739 de locuitori –, Roșcani – 1.574 de locuitori –, Schitu-Duca – 3.250 de locuitori –, Scobinți – 3.984 de locuitori –, Tansa – 3.132 de locuitori –, Țigănași – 3.949 de locuitori – și comuna Țuțora – 2.218 locuitori.

 

Este important de știut că ultima reorganizare teritorială a avut loc în anul 2004, atunci când au fost înființate noi comune în județul Iași. Adică, Balș a fost desprinsă din orașul Târgu Frumos la fel cum a fost și comuna Costești. În același sens, au apărut și comunele Drăgușeni – desprinsă din comuna Șcheia –, Fântânele – desprinsă din comuna Focuri –, Hărmășești – desprinsă din comuna Todirești –, Răchiteni – desprinsă din comuna Mircești –, Roșcani – desprinsă din comuna Trifești – și Valea Lupului – desprinsă din comuna Rediu.

 
Comasarea comunelor nu este văzută cu ochi buni de primarii localităților din județul Iași
Reporterii BZI au vorbit cu mai mulți primari din comunele care ar putea să dispară în cazul în care proiectul privind comasarea comunelor va fi aprobat. De exemplu, primarul Aurel Mitrofan din comuna Gorban susține că această comasare nu este în favoarea cetățenilor.


 

„Nu știu dacă prin reforma asta de comasare a comunelor se va face sau nu economie. Dar dacă e în favoarea cetățeanului, această schimbare e bine de făcut, dar dacă nu e în favoarea cetățeanului, nu e bine de făcut așa ceva. Eu cred că nu de aici s-ar face economiile cu un primar sau un viceprimar, sau cu niște consilieri în plus. Economie s-ar face prin chibzuirea banului public, dacă nu s-ar face atâtea studii, prostii, comisioane, consultanță și mai știu eu ce. Adică, să se facă investiții reale, nu mărunțișuri. Acolo ar fi economie. Pentru cetățean, nu cred că este un avantaj de făcut o primărie la 20 de kilometri. În administrația publică este nevoie de oameni competenți, care să știe cum să cheltuie banul public. Nu cred că ar permite legislația ca un primar să devină viceprimar dacă se va face comasarea. Unui primar ales nu poți să îi întrerupi pur și simplu mandatul minim 4 ani. Cetățenii au dat votul pentru cetățeanul respectiv. Nu știu ce s-ar întâmpla. Dar, repet, dacă ar fi în avantajul cetățeanului, ar fi binevenit. Dar, să pun, de exemplu, un om de la Gorban, să îl trimit pentru o adeverință la Răducăneni, e deja prea mult. Și să mai aștepte și vreo 30 de zile, până când o să se soluționeze cererea lui. Pe când, la noi la primărie, a venit omul, stă 30 de minute, cât se redactează documentul, și după, a plecat. Asta e părerea mea. Dar, cu cât este cetățeanul mai aproape de primărie, cu atât rezolvi mai repede, mai operativ, problemele”, a spus primarul comunei Gorban, Aurel Mitrofan, care ar putea rămâne fără mandat.


În același sens, reporterii  i-au cerut un punct de vedere și primarului Mihai Țibucanu din comuna Coarnele Caprei, localitate care ar putea să dispară în cazul în care reforma administrativ-teritorială va fi aprobată. Acesta a transmis că această comasare a comunelor ar putea fi de bun augur.

„Sincer să vă spun, în ceea ce privește comasarea comunelor, din punctul meu de vedere, este ok. Dar nu știu oamenii cum se vor deplasa, cum vor beneficia de adeverințe sau documentele de care au nevoie. Dacă se vor comasa comunele, unul dintre primari, probabil, va pleca la muncă, pierde funcția. Eventual, poate se fac alegeri, și dacă va candida în zona respectivă, probabil va putea primi mandat de primar. Dar nu știu ce se poate întâmpla. Oricum, funcția asta de primar nu e pe viață, o să plece la treabă, asta este. Oricum, din câte am înțeles, că aparatul administrativ ar rămâne, doar primarul, viceprimarul și secretarul ar rămâne pe dinafară. Eu nu mă pricep, dar dacă ei, la vârf, au făcut calcule și se economisesc bani prin această comasare, probabil că va fi bine”, a spus primarul comunei Coarnele Caprei, Mihai Țibucanu.

Unitățile administrativ-teritoriale ale județului Iași nu sunt pregătite pentru o eventuală comasare
Primarul comunei Țuțora, Cristinel Albu, a transmis faptul că, înainte de comasare, ar trebui puse la punct toate mecanismele administrative.

„Probabil că se vor face și niște economii prin această reformă administrativă teritorială. Dar, părerea mea este că, până nu se va pune sistemul informatic la punct în ceea ce privește evidența populației în teritoriu, va fi o povară pentru cetățenii din comunele care vor fi desființate. Nu știu ce s-ar putea întâmpla cu primarii ale căror comune vor dispărea. Deocamdată, sunt doar zvonuri, nu e nimic oficial. Probabil, într-adevăr, e greu să finanțezi un U.A.T. (n.r. – Unitate Administrativ-Teritorială) cu 1.000 de locuitori, dar, în același timp, dacă îi punem pe oameni să meargă pe distanțe mari între localități pentru o adeverință sau pentru un document, va fi o povară pentru ei. Probabil se va face și ceva economie la buget, dar, din punctul meu de vedere, ar trebui reorganizate, în afară de U.A.T.-uri, acele instituții unde sunt salarii destul de mari. Într-o comună mică, primarul are în jur de 5.000 de lei – 6.000 de lei salariu, și nu știu câtă economie este. Găsim instituții sau agenții unde președintele de agenție are un salariu de 20.000 de lei – 30.000 de lei. E cam bugetul pe o comună de asta mică. Oricum, până nu se pune la punct un sistem informatic din toate punctele de vedere – evidența populației, stare civilă, urbanism, registrul agricol –, nu cred că se poate face ceva. Sunt doar propuneri. Probabil vor trebui ca guvernanții să se așeze la masă și să ia în calcul atât lucrurile care sunt benefice, cât și impedimentele pe care le vor întâmpina oamenii pentru a-și rezolva problemele administrative. Cred că cel mai bine ar trebui un referendum prin care comunitatea să aleagă dacă vor sau nu comasarea comunelor”, a spus Cristinel Albu, primarul comunei Țuțora.

Contactat de reporterii , primarul comunei Ipatele, Elena Luminița Lipșa, a transmis faptul că reorganizarea teritorială nu va fi, sub nicio formă, în avantajul cetățenilor.

„Prin această comasare, nu cred că se va face vreo economie. Financiar, până la urmă, poate va fi un avantaj, dar va fi un mare, mare dezavantaj asupra cetățenilor. Pentru că, așa cum bine știm, toate comunele sunt comune îmbătrânite, din păcate. Pentru că, copiii sunt plecați, vin, bat un cui anul acesta, pleacă înapoi în străinătate și se întorc la pensie. Dar, toți cei rămași în zonă, toate persoanele care sunt în zona noastră (n.r. – comuna Ipatele), sunt în vârstă. Cum aș putea eu să îl trimit pe nenea Ghiță care are 80 de ani până la Țibănești sau până la Șcheia să își scoată o hârtie? Adică, vorbim de 15 kilometri care trebuie să îi facă cu o mașină. Vă spun pentru că eu am o situație clară legată de buletine. Buletinele se fac la Țibănești – localitate care nu este legată cu niciun mijloc de transport, adică nu am niciun microbuz care să facă legătura între Ipatele și Țibănești. Dar cetățeanul trebuie să-și scoată câte 100 de lei – 150 de lei ca să plătească o mașină să se ducă până acolo, să-și scoată buletinul. Nu știu câte beneficii vor fi la bugetul național, dar, știți cum e, noi suntem prea mici ca, până la urmă, să spunem că facem cum vrem noi, nu cum se ia decizia națională. Ar trebui adunate toate capurile, împreună, ca să își spună toate of-urile și problemele. Din câte am înțeles, primarul din comuna care dispare intră ca viceprimar în comuna reformată. Însă, eu vă spun, nu că aș avea vreo problemă, eu, de muncit, îmi găsesc și mâine să muncesc, nu asta e o problemă, că doar să vrei să muncești. Eu vreau să muncesc. Problema este alta, pentru că pe mine mă va duce într-o comună mult mai mare. Eu, în Ipatele, am 1.600 de locuitori. Eu vă spun sincer că primarul la care mă va duce, la comuna unde mă va duce pe mine, automat el își va vedea interesele comunității din care el face parte. El își va dezvolta prima dată satele lui, iar cetățenii din comuna mea, automat, vor fi lăsați la «și alții». Eu nu vreau lucrul ăsta, cred că niciun primar nu vrea lucrul ăsta. Nu știu ce va fi, ce or să decidă, eu oricum îmi voi spune și îmi susțin punctul de vedere în ceea ce privește oamenii din comuna mea. Ei vor avea foarte mult de pierdut dacă va exista această comasare”, a spus Elena Luminița Lipșa, primarul comunei Ipatele.

Astfel, dacă va fi adoptată reforma administrativă, ar putea dispărea 38 de comune din județul Iași. Primarii din localități nu văd cu ochi buni schimbările și susțin că această schimbare va fi făcută în defavoarea cetățenilor. 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C� ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei