„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!"

082267ae-c313-4153-ba98-6b4df9859bfc

Dimensiune font:

| 23-03-2024 16:30

 Dialog cu psihoterapeutul Ana Băianu, creatorul proiectului „TRAI”, un program de cunoaștere personală prin artă

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să își exprime și să își exploreze emoțiile, gândurile și traumele. Oferă un spațiu sigur, în care indivizii pot să-și exploreze sinuozitățile interioare și să își descopere resursele interne. Una dintre cele mai importante aspecte ale art-terapiei este capacitatea sa de a permite oamenilor să comunice prin intermediul artei ceea ce poate fi dificil sau imposibil de exprimat în cuvinte. Prin desen, pictură, sculptură sau alte forme artistice, putem accesa niveluri profunde ale subconștientului și pot aduce la suprafață sentimente și experiențe pe care poate că nu le-am putea trăi în alt mod. Art-terapia este benefică pentru o gamă largă de probleme și condiții, inclusiv anxietate, depresie, traume emoționale, tulburări de alimentație, tulburări de personalitate și multe altele. Aceasta oferă o modalitate creativă și non-verbală de a aborda aceste probleme și de a le gestiona. Mai mult decât atât, promovează autocunoașterea și dezvoltarea personală. Oamenii se pot înțelege mai bine pe ei înșiși, pot descoperi noi perspective și pot găsi modalități să-și îmbunătățească viața și să-și atingă potențialul maxim. Art-terapia este o resursă valoroasă în domeniul sănătății mintale și al dezvoltării personale, oferind un spațiu sigur și creativ în care oamenii pot să-și exploreze și să-și vindece rănile interioare, să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească mult calitatea vieții. Despre toate aceste lucruri am discutat cu psihoterapeutul Ana Băianu, creatorul proiectului „TRAI”, un program de cunoaștere personală prin artă.

-  Cum poate arta să influențeze dezvoltarea personală a adulților?

- Prin sintagma dezvoltare personală, descriem o multitudine de aspecte ale evoluției umane. Deocamdată, tot ceea ce vreau să rețineți este că evoluția e în natura noastră și dacă suntem împotriva ei, riscăm să ne îmbolnăvim. Prin urmare, dacă tot e în firea omului să se dezvolte, hai să o facem într-un mod sănătos, ghidat și accelerat. Prin cele șapte arte și prin toate cele ce derivă din ele, creăm contexte în care nivelurile conștiinței noastre vor fi dezvăluite. Oricare artă am alege, vom avea parte de manifestări emoționale. Arta și psihologia îți cresc inteligența emoțională. Mai notează pe lista beneficiilor o profundă cunoaștere de sine. Lucrarea aceea va fi o oglindă a ta și te va dezvălui altfel decât ar face-o amestecul de nisip și de foc sau luciul apei dintr-un lac. Actul artistic e expresie, dar oare ce înseamnă asta? Gândurile tale sunt deseori puse în cuvinte și exprimate prin vorbe. În artă poți exprima ceea ce e de necrezut și greu de întruchipat printr-un limbaj articulat. Mesajul artistului e complex și mult mai cuprinzător decât o idee. Iată un exemplu: o idee e doar o înșiruire de cuvinte. În momentul în care îi asociem o imagine, gesturi și intonație, tonalități mai înalte ori mai joase, obiecte, abia atunci ideea capătă sens și este pătrunzătoare. Arta e calea cea mai complexă prin care ne facem înțeleși de către noi înșine și de către ceilalți oameni.

 

„Omul are nevoie de alți oameni pentru a crește

 

- Care sunt principalele beneficii ale participării la programe de dezvoltare personală prin intermediul artei?

- Orice program de grup te stimulează să socializezi, să relaționezi cu alți oameni. Ești acolo, în mijlocul unui grup care a stabilit un set de reguli special formulate astfel încât să fii în siguranță. Poți încerca vulnerabilitatea în timp ce primești protecție și susținere. Poate că te întrebi la ce bun... Să-ți reamintesc faptul că omul are nevoie de alți oameni pentru a crește? Un program de grup care folosește arta îndeamnă la co-creație uneori. Alteori îți permite să lucrezi în liniște la un material care e doar al tău, știind că toți ceilalți fac același lucru pentru ei înșiși. Cât este de nostim să fie o liniște de mormânt în atelier și, la un moment dat, un coleg scapă pensonul și scoate un strigăt sau se trezește vorbind cu tabloul! Din când în când, îți ridici privirea din caietul tău plin de povești nerostite și îi vezi pe alții cum scriu rând după rând. E un sentiment pe care trebuie să-l trăiești căci eu nu am idee cum să ți-l descriu.

- Cum poți utiliza arta ca instrument terapeutic în programele tale de dezvoltare personală?

- Există școli de formare în art-terapie. Eu sunt psihoterapeut și aceasta înseamnă că am foarte multă educație în această direcție. Focusul principal îl mențin asupra procesului psihic, în timp ce actul artistic este un instrument de catarsis ori de intervenție. Voi apela la arte ori de câte ori am nevoie de metafore, când e necesar să accesăm zone uitate ale vieții clientului meu sau când ne propunem să explorăm zone ale inconștientului.

 

Omul de pretutindeni este creator, creativ și se manifestă

 

- Există anumite forme de artă care sunt mai potrivite pentru a aborda anumite aspecte ale dezvoltării personale?

- În programul TRAI - ateliere de dezvoltare personală am conectat fiecare din cele 7 arte cu o emoție. Asocierea aceasta am făcut-o intuitiv, îmi place să cred. Smerenia însă mă îndeamnă să admit că experiența strânsă în ani de lucru a dictat alegerea. Cum să scrii când ești fericit? Bine, ai putea să o faci dar ai folosi litere de tipar aruncate în mijlocul unei coli: SUNT BINE. TE IUBESC”. Dar când ți se rupe inima și lacrimile îți îneacă gâtul, vei scrie mărunt zeci și zeci de pagini. Dacă ți-ai propus să te cunoști mai bine de-a lungul vieții proprii sau mai adânc, prin întreaga istorie familială, îndreaptă-te către cinematografie. Ai nevoie să stabilești limite clare? Strigă NU în cel mai frumos glas (nu neapărat dulce și suav) ca și cum ai fi pe scenă. Te uiți în ochii zecilor de spectatori și strigi NU! Cum se simte asta? Mai tare! Mai apăsat! Bate cu piciorul drept podeaua! Perfect. Acum bate din picior, strigă NU și apleacă-te ușor în față. NU!

Aceasta nu este o școală de artă! Presiunea performanței dispare pentru că nu vom erija în artiști. Omul de pretutindeni este creator, creativ și se manifestă. Cumva explicați casele pictate de bunicile noastre? Dar iile? Dar bățul ciobanului cioplit cu modele geometrice? Ați auzit de doină și de cântece de leagăn? Ei bine, ființa noastră vrea să fie creativă și noi o vom lăsa să danseze, să cânte, să facă tot ce vrea. Mă uit în jur și observ cum omul contemporan caută să se îmbrace colorat și asortat. Femeile noastre sunt măiastre în arta machiajului. Chiar: v-am spus că acestea sunt arte? Cum să nu îți îngădui să le experimentezi pe toate când îți sunt la îndemână? Ele îți vor aduce bucurie. Îți promit!

- Cum încurajezi oamenii să-și exploreze creativitatea și să-și exprime emoțiile prin intermediul artei în cadrul programelor tale? Care sunt cele mai frecvente probleme sau obstacole cu care se confruntă adulții în timpul procesului de dezvoltare personală prin artă și cum le abordezi?

- Rușinea este cel mai mare blocant. Într-un fel, mie îmi place rușinea pentru că ne oprește din a le face rău celor din jurul nostru. Dar când rușinea ne spune că vom fi excluși din grup pentru că suntem dansatori proști, atunci avem o răfuială. O auzeam zilele trecute pe doamna X, vedeta mondenă, desigur, care povestea la TV că la ultima petrecere de arhitecți a râs copios. Arhitecții ăștia dansează parcă sunt turnul din Pisa”. Așa, și? Dansăm fără rușine, pictăm fără să ne tremure mâna. Un alt dușman este așa-numitul simț al ridicolului: Suntem la grădiniță ca să modelăm lut? Ne jucăm de-a mamă și de-a tata?”. Rudă apropiată cu rușinea, simțul acesta va bagateliza de multe ori esența vieții. A nu cădea în derizoriu este ghidul multora dintre noi pentru o viață serioasă. Doar că mult prea multe aspecte ale vieții noastre au ajuns să fie nedemne de luat în seamă: mâncarea (Ce? Umpli burtica și mergi la muncă), locuința (Doar cât stai acasă? Să ai un pat și un duș), muzica (Așa deci, te distrezi în loc să înveți și să muncești) și câte și mai câte. Mai am un rival: timpul căci oamenilor le rămâne prea puțin răgaz pentru A Fi.

- Cum se pot folosi tehnicile artistice pentru a dezvolta abilități de gestionare a stresului și a anxietății în cadrul programelor tale?

- Dacă în Asia oamenii își iau pauze de pescuit sau de dormit peste zi, în Europa alungăm stresul fie prin mâncat, fie prin scăldatul în mediul cultural. Știu deja că ne place scaunul roșu din sala TNI și canapeaua pufoasă de acasă atunci când suntem martorii actului artistic săvârșit de alții. Ne relaxăm și pare că uităm de toate problemele. Pentru o și mai bună detensionare, putem fi noi înșine protagoniști pentru că atunci când pictăm, când scriem ori cântăm cu vocea sau cu un instrument scăpăm de emoțiile care ne întind nervii la maxim. Cât despre frica și sora sa mai mare, Doamna anxietate, nu există o cale mai potrivită decât aceea a artelor: a îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!

- Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să înceapă să exploreze arta ca modalitate de dezvoltare personală?

- Mie îmi plac mandalele. Poți să îți iei un contur gata făcut din cărți de colorat, să dai drumul la muzică și să umpli spațiile goale de pe foaie. Mergi cu mașina și cântă! Înscrie-te la un curs de actorie. Mergi la ședințe de dans. În timp ce te reproduci ca un mic artist, fii atent la emoțiile tale. Poate că îți vei îngădui să notezi undeva gândurile care îți trec prin minte. Vino la TRAI, programul de dezvoltare personală care te plimbă prin șapte arte și șapte emoții. E înălțător! Cel mai bun sfat pe care ți-l dau este că arta nu îți cere nici talent (dacă nu vrei să faci din asta o meserie) și nici energie. Arta și psihologia împreună te vor încărca de resurse fizice, senzoriale și emoționale. Așa că de ce să nu începi?

- Cum poți adapta programele tale de dezvoltare personală prin artă pentru a se potrivi nevoilor individuale ale participanților?

- Atunci când creez un program, mă focalizez pe o tematică. Participanții se auto-selectează în funcție de nevoile lor. Cu alte cuvinte, în grup vor fi oameni cu frământări asemănătoare. Avem exerciții de grup, e adevărat. Avem și spații de timp pe care le-am lăsat cu bună știință libere de sarcini tocmai pentru situația în care cineva are nevoie de mai multă exprimare și susținere. Îmi e greu să vă explic ceva ce singuri veți trăi în momentul în care veți lucra împreună cu mine.

- Care sunt rezultatele sau transformările pe care le-ai observat în viața adulților care au participat la programele tale de dezvoltare personală prin artă?

- Mă faci să lăcrimez de emoție. Sunt acea ființă binecuvântată de Dumnezeu care poate fi martora vindecărilor și transformărilor uimitoare. N-aș putea să vă împărtășesc pentru că ador confidențialitatea. Oamenii povestesc, îi molipsesc și pe apropiații lor. Ce spui dacă îi lăsăm pe ei să continue povestea articolului și să ne scrie cum a funcționat iubirea dintre artă și psihologie în viața lor? Cât despre mine, toată viața mea e o creație și o capodoperă. Copiii mei sunt lucrările mele de căpătâi, relațiile cu oamenii pe care îi am aproape sunt manifestări artistice, iubirea pe care o simt pentru bărbatul meu este o poezie dulce și liniștită. Eu sunt, la rândul meu, creația neamului meu, cioplirea prietenilor și a mentorilor, umplere de virtuți obținute prin maternitate și șlefuită de iubirea romantică a celui care îmi spune Te iubesc. Tot așa sunteți și voi, și fiecare din noi. A trăi artistic înseamnă a îți da voie să manifești frumusețea din tine și a te bucura chiar în timpul acțiunilor tale. Nu la final, nu cândva. Chiar când trăiești să te bucuri!

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
23/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei