Aproape un sfert dintre elevii ieșeni au picat Bacul!
Dimensiune font:
* în acest an, doar 4 tineri ieșeni au obținut media 10 la „examenul de maturitate” * în Regiunea de Nord-Est, au fost înregistrați doar 11 „zeciști”* Suceava nu are nicio medie de 10 în acest an, deși anul trecut au fost 12 medii maxime! * la Bacău, rata de promovare a ajuns la 79,4%, iar la Neamț - 76,09% * la Vaslui s-a înregistrat o singură medie de 10, obținută de un elev care, în urmă cu patru ani, la Evaluarea Națională, a avut tot media 10!
Rezultatele afișate ieri la examenul de Bacalaureat au dovedit că elevii nu prea s-au omorât cu învățatul în acest an.
La Iași, 1.151 de tineri, adică un procent de 21,5 la sută, au picat examentul, 11 dintre ei fiind de la un colegiu de renume - „Emil Racoviță”.
Patru elevi care au absolvit liceul şi au susţinut examenele de Bacalaureat au reuşit să obţină nota 10 la toate probele. Unul dintre aceștia este de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi, un altul de la Liceul Teoretic „Miron Costin”, iar doi sunt de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”.
Promovabilitate de 85,2%, la Iași
Iaşul este judeţul clasat pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte rata de promovare la Bacalaureat, cu 85,2%. Pe primele două locuri sunt judeţele Brăila, cu 87,3% şi Cluj, 87,2%. Media ratei de promovabilitate la nivel naţional este de 72,8%. Pentru promoţiile anterioare care au susţinut acum examenul de Bacalaureat promovabilitatea este de 31,67%.
La examenele de Bacalaureat din această sesiune au promovat 4.165 de candidaţi, dintr-un total de 5.305 de candidaţi prezenţi. Dintre aceştia, 4.032 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 133 de candidaţi din promoţiile anterioare.
La aceste examene au fost 30 de elevi care au obţinut nota 10 la proba de Limba şi literatura română, 284 au obţinut nota 10 la proba obligatorie a profilului (dintre care la Matematică - 86, iar la Istorie - 198), iar 236 au obţinut nota 10 la proba la alegere a profilului şi a specializării.
Elena Stoian este una din absolvenţii Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi. Ea şi Juliana Mărgineanu au obţinut două dintre cele patru medii de 10 la examenele din această sesiune a Bacalaureatului. Pentru Elena, 10 e o notă care reflectă şi munca depusă pe parcursul celor patru ani de liceu. Ea doreşte să studieze în Iaşi, Chimia, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Elena este voluntar în „Tabăra din pridvorul satului”, din comuna Bodeşti, judeţul Neamţ. Acolo a primit vestea că este printre „decarii” din acest an la Bacalaureat.
„Când am aflat, am ieşit sărind şi strigând de bucurie în faţa a 200 de copii. Toţi m-au îmbrăţişat, au plâns de bucurie. A fost într-adevăr un moment inedit", ne-a povestit Elena Stoian, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi, unul dintre „zeciștii din acest an.
Pentru a ajunge la performanţa de a obţine nota 10 la fiecare probă a Bacalaureatului, Elena s-a pregătit constant încă din clasa a IX-a. „A fost o experienţă de patru ani, nu numai o experienţă a clasei a XII-a. Aşa cum m-a sfătuit foarte frumos şi foarte bine, am învăţat începând cu clasa a IX-a. Chiar dacă nu toată materia se află în materia de Bac este vorba de o disciplină pe care ne-o formăm nu doar pentru acest examen ci pentru viaţă, în general”, spune Elena Stoica. Tot ea ne spune că nu a stat, cum ar crede unii, numai în casă să înveţe. „Înainte chiar cu câteva săptămâni de Bacalaureat mi-am împărţit zilele în distracţie şi învăţat şi voluntariat. Altfel ar fi fost prea stresant pentru mine. Am stat relaxată la examen pentru că am ştiut că am învăţat din timp şi că totul avea să fie bine. Cât despre vestea notelor de 10, mă aşteptam, sincer, la aceste note, pentru că ştiam cât de bine m-am pregătit dar ştiam şi că am sprijinul sfinţilor pe care i-am rugat să îmi fie alături la examen şi să îmi lumineze mintea. Eu cred sincer că oricât de bine ne-am pregăti, fără Dumnezeu nu facem nimic şi nu am ajunge nimic fără el. A fost o bucurie foarte mare această veste”, a spus Elena Stoian, absolventă a Colegiului „Emil Racoviţă”.
UAIC, între preferințele „zeciștilor”
Tot la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, mai precis la Facultatea de Litere, vrea să studieze şi Maria Bizim, absolventă a Colegiului „Miron Costin” Iaşi care a obţinut media 10 la Bacalaureat. „Este o mare surpriză. Nu mă aşteptam chiar să obţin media 10, mai ales la proba de Limba română, unde profesorii sunt mai existenţi şi este foarte multă subiectivitate. Mă bucur deoarece voi fi admisă cu siguranţă la Facultatea de Litere. De mică mi-a plăcut să citesc şi chiar să scriu poezii. De aceea vreau să studiez în continuare pe profil umanist”, a spus Maria.
O altă medie de 10 a fost obţinută, aşa cum era de aşteptat, de Theodor Bulacovschi, şeful de promoţie al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi. „Această notă la Bacalaureat a fost o ultimă verificare, o ultimă validare, să spunem, a performanţelor de până acum, atât din liceu cât şi din gimnaziu. Chiar şi în clasa a VIII-a am avut 10 la Evaluarea Naţională. Această performanţă nu ar fi fost posibilă fără să am familia alături dar şi să merg la o şcoală de prestigiu cu profesori pregătiţi. Nu am făcut nicio pregătire în particular, nu am lucrat cu niciun profesor acasă. Rezultatul de la Bacalaureat l-am obţinut în baza utilizării resurselor de la clasă şi pregătirii personale pe care am făcut-o singur din cărţi, din caiete şi materia predată în clasă. În opinia mea, cu susţinerea familiei, cu atenţie la clasă, perseverenţă, oricine poate atinge acest obiectiv fără să fie necesar să apeleze la resurse exterioare”, ne-a spus Theodor Bulachovschi.
„Rezultatele sunt o consecinţă a perseverenţei, nu neapărat obiectivul în sine”
Pentru Theodor, media 10 la Bacalaureat este şi o confirmare a faptului că poţi fi un elev eminent dar să fii implicat în acelaşi timp şi în activităţi extraşcolare, în acţiuni de voluntariat. „Nu este foarte dificil să ai performanţe academice, să fii implicat în acţiuni de voluntariat şi să te mai şi distrezi”, a spus Theodor.
În curând, tânărul absolvent va studia la renumita Universitate din Pennsylvania, aflată în Ivy League, unviersitate unde au studiat preşedinţi ai SUA. „Acest rezultat este sfârşitul unei perioade, a liceului, dar şi începutul unei noi serii de aşteptări, a unei noi serii de provocări. Voi merge la o universitate din SUA, care este una dintre universităţile cele mai prestigioase ale lumii. E de acelaşi calibru cu Harvard şi Princeton. Celor care cred că este greu să ajungi la astfel de performanţă le transmit că totul este uşor dacă vreţi să vă urmaţi pasiunea, dacă vă setaţi un obiectiv şi dacă vreţi să ţineţi de el. Un obiectiv nu ar trebui să fie o notă. Ar trebui să vă atingeţi potenţialul. Iar rezultatele, fie că sunt din mediul academic, de la şcoală, din activităţile extracurriculare, sunt o consecinţă a perseverenţei, a efortului depus, nu neapărat obiectivul în sine”, a spus Theodor Bulachovschi.
Bacău * Rata cumulată de promovare - 83,8%
În județul Bacău s-au înregistrat doar trei medii de 10: la Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești, la Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu” și la Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău. Rata cumulată de promovare (înainte de contestații) este de 79,4%, adică 2.889 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 6 (șase), dintr-un total de 3.637 de candidați prezenți. Pentru promoția curentă, rata cumulată de promovare este 83,8%, respectiv 2.803 candidați cu medii mai mari sau egale cu 6 (șase), dintr-un total de 3.344 de candidați prezenți, o rată, de asemenea, mai mare decât cea națională, care este de 78,4%.
Pe discipline de examen, statistica numărului de candidați din județul Bacău care au fost notați cu 10 (zece) este următoarea:
22 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;
170 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 70 / Istorie – 100); 135 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării (Biologie – 18, Chimie – 11, Filosofie – 1, Fizică – 38, Geografie – 27, Informatică – 8, Logică, argumentare și comunicare – 29, Psihologie – 2 și Sociologie – 1).
Pe mediile de promovare, statistica la nivelul județului Bacău se prezintă astfel: 3 candidați au obținut media 10 (zece); 692 de candidați au obținut medii între 9 și 9.99; încă 914 candidați au obținut medii între 8 și 8.99; alți 738 candidați au obținut medii între 7 și 7.99, iar 542 de candidați au obținut medii între 6 și 6.99.
Suceava * Nicio medie de 10!
La examenul național de Bacalaureat din acest an s-au înscris 5.169 de elevi, însă s-au prezentat la probele scrise 5.001 candidați, dintre care au promovat 3.757. Județul Suceava nu are nicio medie de 10 la Bacalaureatul din acest an, deși anul trecut au fost, inițial, 7 medii maxime, iar după soluționarea contestațiilor numărul candidaților cu media 10 a ajuns la 12. La nivel național sunt doar 54 de medii de 10, cele mai puține din ultimii 10 ani.
Un număr de 777 candidați au obținut medii între 6 și 6,99, alți 956 candidați au obținut medii între 7 și 7,99, încă 1.264 candidați au obținut medii între 8 și 8,99, iar 760 candidați au obținut medii între 9 și 9,99.
Un număr de 1.242 candidați nu au promovat, 168 candidați au absentat, iar 2 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
De precizat că sunt 268 de candidați care au fost declarați respinși, însă au medii între 5,5 și 5,99, astfel că unii dintre ei au șansa să promoveze, după soluționarea contestațiilor.
Cele mai bune rezultate din acest an sunt două medii de 9,96, ce apațin unor absolvenți de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava și de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc. Ei au avut nota 10 la primele două probe din cadrul examenului de Bacalaureat, însă la proba la alegere – Anatomie, respectiv Fizică, au fost notați cu 9,99. Aceste rezultate îi plasează pe locurile 75 și 76 în topul rezultatelor de la nivel național.
Rata de promovare la nivelul județului Suceava, potrivit rezultatelor inițiale, este 75,1%.
Vaslui * 93 de candidați au obținut medii de peste 9,50
În acest an, în județ s-a obținut o singură medie de 10, obținută de un absolvent al Colegiului Național „Cuza Vodă” Huși. Acesta este Cosmin Ioan Prodea și a absolvit profilul „Științe ale Naturii”, fiind și șeful de promoție al școlii. Însă, remarcabil este faptul că tânărul absolvent a obținut și la Evaluarea Națională, în urmă cu 4 ani, tot media 10!
În acest an, la nivel județean, 337 de absolvenți au obținut rezultate peste 9,00, iar 93 având medii de peste 9,50. În topul liceelor, după mediile obținute de elevi la examenul de Bacalaureat, se află și Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, cu elevi aflați pe pozițiile 2, 3 și 4, cu medii între 9,86 și 9,90. Liceul Teoretic „Mihai Kogălniceanu” completezaă „top 10”, cu mențiunea că poziția a șasea a revenit Colegiului „Codreanu”, cu media 9,83.
De remarcat și numărul mare al celor care au picat Bacalaureatul, la nivelul județului - 755 de candidați.
Botoșani * 819 absolvenți nu au promovat examenul
Un singur absolvent de liceu din județul Botoșani a obținut media 10 la Bacalaureat. Este vorba despre o elevă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din municipiul reședință de județ - Mera Andra, absolventă a profilului Matematică-Informatică”.
Clasamentul celor mai mari 10 medii este deschis de Colegiul Național „Mihai Eminescu” (5 medii), Liceul „Regina Maria” Dorohoi (2), Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani (1), Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani (1) și Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Flămânzi (1).
La nivelul județului Botoșani, au promovat examenul național de Bacalaureat 1.875 elevi din 2.694 prezenți la toate probele, rata de promovabilitate fiind de 72,94% pentru absolvenții seriei curente.
Neamț * Doi candidați au obținut 10 la toate probele
În acest an, în județul Neamț, 3.086 candidați din cei 3.177 înscriși s-au prezentat la toate probele examenului de Bacalaureat. Dintre aceștia, 2.348 candidați au reușit să obțină media 6.00, ceea ce înseamnă că au promovat examenul. Prin urmare, a fost înregistrată o promovabilitate de 76.09% raportată la numărul de elevi prezenți. În anul 2022, în județul Neamț, după contestații promovabilitatea calculată după același principiu a fost de 77,34%.
De remarcat faptul că, în acest an, 461 candidați au reușit să obțină medii între 9.00 și 10.00. Doi candidați au obținut 10 la toate probele - unul de la Colegiul Național „Petru Rareș” și unul de la Colegiul Național „Roman Vodă”.
Pe discipline de examen: 7 candidați au obținut 10 la proba de Limba și literatura română. Alți 149 de candidați au luat 10 la proba obligatorie a profilului, în timp ce 111 candidați au avut 10 la proba la alegere a profilului și specializării.
Pentru candidații din promoția curentă, procentul de promovabilitate este de 80%.
Şi în acest an, rezultatele au fost anonimizate pentru a fi protejată identificarea elevilor. Fiecare candidat la examenul de Bacalaureat a avut un cod specific în baza căruia îşi poate identifica notele. Dacă notele sunt cel puţin egale cu 5 iar media este cel puţin 6, candidatul este declarat „promovat”. Laura RADU, Maura ANGHEL, Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau