Cadrele didactice refuză să se întoarcă în școli

1greva

Dimensiune font:

| 08-06-2023 08:40

Pentru a zecea zi, angajaţii din învăţământul preuniversitar ieșean au refuzat să se întoarcă la şcoli şi grădiniţe. Ei au protestat încă o dată în faţa Prefecturii, sperând că se va găsi vreun politician care să le audă păsurile. Guvernanţii de la Bucureşti le promit memorandumuri celor din sistemul educaţional românesc. Neîncrezători, sindicaliştii nici nu vor să îi asculte. S-au săturat de promisiunile făcute în ultimii 30 de ani.

Guvernul cunoaşte foarte bine care ne sunt solicitările. Vrem ca ei să ne garanteze printr-o ordonanţă de urgenţă că salarizarea de la învăţământul preuniversitar va pleca de la nivelul salariului brut pe economie pe care ar trebui să îl aibă un profesor debutant. Pe de altă parte, oferta actuală transmisă de guvernanţi cu forţa este respinsă de colegii noştri din cauza sumelor mici pe care au fost oferite. E vorba de 585 lei net pentru personalul didactic şi auxiliar şi 250 de lei la personalul nedidactic. Prin urmare, răspunsul este continuarea grevei, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

Fluturaşul, prea firav pentru preţurile din magazine

Angajaţii din preuniversitar spun că una dintre principalele nemulţumiri constă în faptul că pe zi ce trece coşul zilnic este tot mai costisitor iar cu banii primiţi nu pot achita facturile şi alte datorii. „Oamenii nu au venit aici pentru că sunt mulţumiţi, ci pentru că la sfârşitul lunii când îşi privesc fluturaşul şi la preţurile din hipermarketuri. E evident pentru toată lumea că nu mai putem continua în acest mod”, spune Laviniu Lăcustă.

Au respins şi propunerea de etapizare

Sindicaliștii nu înţeleg de ce e nevoie de acele etapizări veşnice pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar. „Mereu am fost etapizaţi. Din 2017, nici etapizările nu au fost respectate. Acesta este şi motivul unei neîncrederi profunde între salariaţii din învăţământul preuniversitar românesc şi guvernanţi. Nu mai avem încredere în ceea ce spun. De aceea, în revendicările principale este majorarea imediată a salariilor”, precizează Lăcustă.

Nu se ştie nimic despre examenele naţionale. Sindicaliştii continuă să arunce mingea pe terenul guvernanţilor.  Totul depinde de guvernanţi. Doar ei pot rezolva foarte uşor această criză”, a spus Lavinu Lăcustă. 

Greva pentru recăpătarea demnităţii

Angajaţii din preuniversitar care se află în greva generală nu vor fi plătiţi în perioada în care nu se întorc la catedră. „Dacă cineva îşi închipuie că profesorii au venit în stradă şi au renunţat deja la jumătate din salariu pe ultima lună pentru 4.000 lei, se înşeală. Greva aceasta nu este pentru salariul pentru luna în curs. Este pentru ce a ajuns să fie educaţia. Astăzi s-a umplut paharul. Sunt 32 de ani de când încercăm să devenim prioritate. S-a ales praful de „România educată, un obiectiv cu care cineva a câştigat o funcţie mare în stat. Nici profesorii, nici sistemul de învăţământ tot nu sunt prioritate, spune profesoara Camelia Popa.

Sindicaliştii consideră că această grevă trebuie dusă până la capăt. „Domnilor parlamentari le convine ca majorarea salarilală să li se acorde în 3-4 ani? Îi întreb dacă ştiu cum e să te împrumuţi de bani din bursa copilului? Greva noastră este şi o lecţie de demnitate. Vrem să ni se redea demnitatea, să ne simţim bine în rolul nostru de profesori. Avem nevoie ca imaginea noastră să nu fie alterată de nişte guvernanţi care încearcă să ne ţină la colţ, a spus Ioana Popescu.

Fiecare cu numărătoarea lui

Disensiunile dintre sindicalişti şi oficiali vizează nu doar probelemele de ordin salarial. În ultimele zile apar informaţii contradictorii în ceea ce priveşte participarea angajaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar la greva generală.

Din datele Inspectoratului Şcolar reiese că în data de 31 mai se afla în grevă generală 8.779 de angajaţi în învăţământul preuniversitar ieşean. Procentual vorbind, asta înseamnă 70%, din care 7.116 erau cadre didactice (78%).

Tot Inspectoratul Şcolar spune că pe 6 iunie numărul personalului din preuniversitar aflat în grevă a fost de 8720, adică 66%, 6826 dintre grevişti fiind cadre didactice. Asta înseamnă o scădere a procentului greviştilor la 74,9%.

De cealaltă parte însă liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă spune că luni s-au aflat în grevă generală 8270 de salariaţi din cei 10.000 de membri ai acestui sindicat.  Din perspectiva sindicaliştilor, asta înseamnă un procent de 82 la sută.

Memorandum privind majorările salariale acordate în Educaţie

Guvernul va adopta joi un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare.

Potrivit unui comunicat al Executivului, prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării, în urma discuţiei telefonice purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul de învăţământ. „Memorandumul va fi adoptat în şedinţa Executivului de mâine, 8 iunie 2023, şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare şi utilizarea ca sistem de referinţă a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garanţiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate şi la nivelul Coaliţiei de guvernare, ai căror lideri şi le-au însuşit în cadrul unui Angajament politic”, se arată în comunicat.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, miercuri, înainte de a intra la discuţii la Ministerul Educaţiei, că greva din învăţământ se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de colegi, iar joi sau vineri sunt aşteptaţi din nou 20.000 de sindicalişti în stradă, în Capitală.

„Trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că, în condiţiile în care există un acord referitor la greva din Educație, anul şcolar ar trebui închis şi a anunţat totodată că în şedinţa de guvern de joi vor fi alocaţi bani pentru sectorul Sănătăţii. „Am văzut că şi ministrul Justiţiei a ieşit şi a făcut lămuririle în ceea ce priveşte anexele şi fundamentările unei OUG şi, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. În următoarea grilă, salariul debutantului va pleca de la salariul mediu brut pe economie. (...) Eu cred că e un moment în care s-au îndeplinit toate cerinţele iniţiale ale liderilor de sindicat şi este normal ca, în acest moment, când avem şi un memorandum, avem şi o ordonanţă, (...) cred că din acest moment trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar, ca pe urmă, împreună cu ministrul Muncii, să terminăm grila, aşa cum ne-am asumat până pe 15 iunie”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul unui eveniment.

În ceea ce priveşte Sănătatea, el a arătat că a avut „vreo două-trei discuţii” şi există unele restanţe la Legea 153, la fel cum sunt anumite restanţe şi în domeniul de Apărare şi Ordine publică. „Şi, din câte ştiu eu, şi din ce am discutat cu domnul prim-ministru, joi, aceste anexe vor intra în şedinţa de Guvern şi se vor suplimenta aceşti bani - repet, diferenţe la Legea 153. Este cu totul altă abordare faţă de domnii din Educaţie, care ajunseseră la limita maximă”, a explicat liderul PSD.

Preşedinţii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat miercuri că şi-au asumat, printr-un acord politic al liderilor coaliţiei, garanţiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învăţământ. Laura RADU, Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, cod postal 707485, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Iazu Nou, Str. Tineretului, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 1 -suprafata de 2.020 mp, numar cadastral 61658, Cartea Funciara 61658; Lotul 2 -suprafata de 1.797 mp, numar cadastral 61655, Cartea Funciara 61655; Lotul 3 -suprafata de 1.364 mp, numar cadastral 61659, Cartea Funciara 61659; Lotul 4 -suprafata de 1.496 mp, numar cadastral 61714, Cartea Funciara 61714; 1 lot de teren, amplasat in intravilanul satului Mitoc, Str. Arhimandrit Nectarie, F.N., ce apartine domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 5 -suprafata de 1.236 mp, numar cadastral 61754, Cartea Funciara 61754; 2 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Mitoc, Str. Scolii, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 6 -suprafata de 1.342 mp, numar cadastral 61765, Cartea Funciara 61765; Lotul 7 -suprafata de 1.072 mp, numar cadastral 61747, Cartea Funciara 61747; conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 93/30.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu, sau se poate consulta pe site-ul: www.primaria sipote.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu, din cadrul Comunei Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la Casieria institutiei sau cu ordin de plata in contul Comunei Sipote, RO95TREZ24A70 5000200130X, deschis la Trezoreria Municipiului Iasi, cod fiscal 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 16.10.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 12.00, Camin Cultural Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Luca Arbore nr. 151, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, cu sediul in oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau- reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata de 222 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, Str.Decebal, F.N., T 30, P 97, Punct Tarina, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin C.F. nr. 73740 Negresti, nr.cadastral 73740, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 84/23.09.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, F.N., ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara nr. 73583 Negresti, nr. cadastral 73583, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 72/30.08.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii, in vederea desfasurarii de activitati comerciale. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, Sala Mare, parter, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
USV Iași, partener cu porți deschise, la Noaptea Companiilor
15/10/2024 11:25

   Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV), in calitate de partener cu porti deschise la evenimentul Noaptea Companiilor in Iasi, a pregătit o serie ...

Liceenii pot participa la competiția la competiţia
10/10/2024 15:02

Elevii de liceu din clasele IX-XII se pot inscrie pentru a participa la competiţia "Lider European", care are scopul de a dezvolta abilităţile de leadership şi vorbire in public ale liceenilor, sp ...

Alertă în București! Liceul unde a ținut ultimul discurs Klaus Iohannis a fost evacuat. Ce ar fi provocat nebunia
03/10/2024 17:57

Un liceu de renume din Bucuresti, cel in care Klaus Iohannis a deschis anul scolar si a tinut ultimul discurs in calitate de presedinte, a fost evacuat de urgentă joi, după ce mai multi elevi au inceput să s ...

Ioan Aurel Pop, magistral: Pe niciun manual nu scrie „Istoria românilor”. Încă există poporul român în Europa, încă există națiunea română și deocamdată încă există un stat numit România. Așa ceva nu se poate!
02/10/2024 16:45

Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, a condamnat faptul că pe niciun manual de pe care invată elevii din Romania nu scrie „Istoria romanilor” „Dacă luati niste manuale, pe niciun manual nu s ...

Primele de carieră didactică şi profesională, acordate în luna octombrie a fiecărui an
02/10/2024 14:56

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 87/2023, care stabileşte că prima de carieră didactică şi cea de carieră profesională pen ...

Când vor primi profesorii primele de carieră didactică şi profesională. Legea a fost promulgată
02/10/2024 14:52

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede că prima de carieră didactică şi prima de carieră profesională pentru personalul didactic şi cel administrativ se acordă incepand cu ...

O universitate din România va trece la cursuri online de la sfârșitul lui noiembrie până la jumătatea lunii martie.
28/09/2024 20:05

 O universitate din Romania va trece la cursuri online de la sfarsitul lui noiembrie pană la jumătatea lunii martie. Sursa foto: Universitatea din Craiova/ Facebook de Silvia Preda   ...

Noua structură a BAC-ului: Elevii vor da 5 examene scrise și 4 probe orale
26/09/2024 16:09

Incepand din 2029, elevii care vor sustine examenul de Bacalaureat vor trece prin nouă probe, conform noii Legi a Educatiei. Absolventii de liceu vor sustine cinci probe scrise si patru probe orale, o schimbar ...

Învățământul dual, o șansă reală de obținere a unui loc de muncă
26/09/2024 14:36

Elevii care participă la invăţămantul dual au o şansă mai mare de angajare după finalizarea studiilor faţă de cei care nu aleg acest sistem, insă pentru dezvoltarea lui este nevoie de politici publice ...

Mircea Platon: Deșcolarizarea României a creat adulți români imaturi, incapabili să-și stăpânească țara și s-o lase moștenire, ca patrimoniu cultural și material, copiilor lor
23/09/2024 05:06

Mircea Platon, redactor-sef al revistei „Convorbiri literare” si autorul unor volume precum „Cine ne scrie istoria?” (2007), „Conştiinţa naţională şi statul reprezentativ” (2011), „Ce-a mai r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei