CRISTIAN PANTAZI.România Stricată: păcănelele, țigările electronice și drogurile au invadat școlile. Ce i-a ieșit lui Iohannis în loc de România Educată
Dimensiune font:
România toată arată ca un Las Vegas scăpătat: mii de săli de păcănele și cazinouri, reclame uriașe la țigări electronice și la cazinouri cu tinere semidezbrăcate, droguri în aproape orice liceu. Cele trei vicii sunt tolerate sau de-a dreptul încurajate de coaliția PSD-PNL, sub privirea nepăsătoare a președintelui Iohannis. Iar principalele victime sunt tinerii, după cum ne arată statisticile. România Educată s-a transformat în România Vicioasă.
Fenomenul drogurilor, fumatul la adolescenți și adicția de jocurile de noroc sunt scăpate de sub orice control. Motivele sunt simple: reclama deșănțată în cazul pariurilor și țigărilor electronice, reacția slabă a poliției și procurorilor în cazul drogurilor.
Iar vinovații sunt cunoscuți și trebuie arătați cu degetul: coaliția PSD-PNL-UDMR, în frunte cu Klaus Iohannis. Iată și dovada.
Iunie 2020. Un proiect de lege care interzicea de facto publicitatea la țigările electronice și faimoasele dispozitive de fumat tutun încălzit a fost respins de majoritatea PSD-PNL-UDMR, deși printre inițiatori se număraseră și parlamentari liberali și socialiști. Lobby-ul industriei de fumat a fost atât de puternic, încât raportul de respingere al comisiei de cultură a fost aiuritor: fără reclamele la țigări moare cultura din România.
Efectul votului? Peste 50% dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile, arată un raport al Institutului Național de Sănătate Publică, o structură guvernamentală.
Reclamele la țigări electronice și gadgeturi de fumat sufocă centrul marilor orașe, netul și marile evenimente cu tineri. Oriunde sunt liceeni, studenți, adolescenți în general. Device-urile electronice, generatoare de moarte la fel ca țigările ”clasice”, sunt prezentate în reclame drept accesorii cool.
Februarie 2023. Un proiect de lege al deputatului PNL Adrian Cozma care ar fi interzis complet reclama la pariuri și jocuri de noroc a fost mutilat chiar de colega sa de partid, Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL și președintele interimar al Senatului. În paralel, alte proiecte ale USR pentru diminuarea reclamei omniprezente la pariuri și păcănele ori pentru eliminarea sălilor de pariuri de lângă școli au fost fie respinse, fie amânate de coaliția PSD-PNL-UDMR.
Culmea, la fel ca în cazul fumatului, cei care au mutilat proiectul inițial au preluat punctul de vedere al lobby-ului puternicelor companii de pariuri.
”Eliminarea în totalitate a formelor de comunicare comercială audiovizuală pentru activitățile de jocuri de noroc, inclusiv pentru cele desfășurate de companiile licențiate potrivit legii române și supravegheate de autoritățile române ar avea un impact negativ semnificativ asupra eforturilor statului român de a asigura protecția jucătorilor români și de a crea un mediu sigur pentru desfășurarea acestor activități”, arată motivarea Alinei Gorghiu.
Efectul votului? Însăși Alina Gorghiu, cea care a jucat partitura cazinourilor, a cerut îndepărtarea unui banner uriaș cu reclamă la păcănele de lângă Parlament pentru că acolo vin mulți copii în vizită.
Bucureștiul s-a umplut de panouri publicitare uriașe în care tinere fotografiate în posturi vulgare promovează păcănelele. Sălile de jocuri de noroc sau de pariuri sportive au pe lângă ele tot atâtea case de amanet. Reporterul G4Media a numărat doar pe Calea Moşilor peste 60 de săli de jocuri de noroc, de pariuri și magazine amanet.
Televiziunile, publicațiile online, netul în general sunt pline până la saturație de reclame la păcănele. Sportul e infestat: orice stadion, sală, club, echipament de joc, transmisie TV e de fapt suport pentu reclamele la viciul jocurilor de noroc.
Efectul e devastator mai ales în rândul adolescenților. „Reclamele sunt în special eficiente în a atrage adolescenţii. Creierul adolescenţilor funcţionează diferit de creierul adulţilor. Sunt mai atraşi de risc şi de câştigul imediat şi tind să nu calculeze cu acuratețe riscurile. De asemenea, riscurile de dependenţă de jocuri de noroc cresc foarte mult dacă jocul începe mai devreme de 16-18 ani”, a declarat pentru G4Media Eugen Hriscu, psihiatru şi psihoterapeut, specialist în tratarea dependenţelor.
Cu cât mai multă reclamă, cu atât mai mulți bani și influență pentru companiile de pariuri. Au început să se apropie de politicieni. Fundația caritabilă a Mihaelei Geoană, soția posibilului prezidențiabil Mircea Geoană și forța motrice din spatele ascensiunii acestui politician, s-a parteneriat cu Fundația Superbet. Desigur că e de aplaudat sprijinul pentru o cauză nobilă, prevenirea cancerului de sân și de col uterin, aici nu avem nici o dilemă și orice finanțare e bună. Dar rămâne coincidența legată de familia politicianului.
Fenomenul drogurilor în școli a luat o amploare fără precedent. Tot mai multe mai cazuri de rețele de trafic de droguri în școli și licee au fost descoperite, în special în Capitală. Surse G4Media arată că fenomenul e scăpat de sub control, iar adicția de droguri afectează de la elevi până la membrii elitelor.
Raportul național privind situația drogurilor 2022, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, arată că ”adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani)”.
Fenomenul poate fi observat chiar în centrul Bucureștiului, unde mai mulți proprietari de terase spun că diverși indivizi vând stupefiante inclusiv ziua în amiaza mare. Deși au făcut nenumărate plângeri la poliție, suspecții nu par deranjați de nimeni.
Totul sub ochii neputincioși ai poliției conduse de Lucian Bode (prea ocupat să cumpere BMW-uri de la prietenul președintelui Iohannis) și ai procurorilor DIICOT, conduși o vreme de o procuroare-șefă respinsă de CSM.
Mai mult: șeful Agenţiei Naţionale Antidrog a dat în septembrie 2022 o probă de incompetență crasă, blocându-se în faţa unor întrebări simple despre fenomenul stupefiantelor. Cristian Georgel Ivan a lăsat să se înțeleagă că nu e la curent cu activitatea instituției sau că se teme să dezvăluie informații reale pentru a nu-i deranja pe „mai marii sistemului”.
L-ați văzut pe președintele Iohannis preocupat de vreuna dintre temele de mai sus? L-ați văzut să inițieze un proiect național, să cheme coaliția la ordine pe tema dezastrului din societate? Nu l-ați văzut pentru că nu are nici o urmă de respect pentru interesul public. Și-a făcut cheie de boltă din proiectul ”România Educată” doar ca să lase o dâră în urma lui. Nici asta nu i-a ieșit pentru că proiectul e catastrofal, iar profesorii sunt în fața Cotroceniului și-i cer demisia.
În loc de România Educată, președintele lasă în urma lui, ajutat de coaliția anti-reformistă PSD-PNL-UDMR, o Românie coruptă și profund stricată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau