4 aspecte-cheie de luat în calcul pentru a-ți adapta magazinul online la nevoile și așteptările clientului viitorului
Dimensiune font:
4 aspecte-cheie de luat în calcul pentru a-ți adapta magazinul online la nevoile și așteptările clientului viitorului
În piețele online, peste o treime din consumatori au încercat diferite branduri pentru același produs, iar 40% dintre aceștia au ajuns să schimbe comercianții în căutarea unei experiențe de cumpărare mai bune, conform unui studiu efectuat de McKinsey.
Descoperă în cele ce urmează ce poți face tu, ca manager al unui magazin online, ca să nu te numeri printre businessurile care pierd clienți în favoarea competitorilor.
1. Înțelege care sunt nevoile și aspirațiile clientului viitorului
Primul lucru pe care îl poți face este să-ți adaptezi magazinul online la nevoile și așteptările clientului viitorului, prin cunoașterea acestuia. Ce-și dorește? Ce nevoi are?
Ca să afli asta, investește în studii de piață și analizează datele despre consumatori. Află care este profilul clientului tău ideal: ce nevoi și aspirații are; cum interacționează cu mediul online; de ce anume îi pasă cel mai mult.
Apoi, monitorizează tendințele și fii la curent cu fiecare schimbare care are loc în comportamentul clientului ideal, dar și motivul pentru care s-a produs.
În același timp, urmărește și cele mai recente inovații și evoluții din domeniul comerțului electronic. Și asta pentru a-ti menține magazinul online relevant și atractiv și pentru a fi pregătit să-ți ajustezi strategiile în funcție de clienți.
Fii receptiv și la feedbackul clienților: ascultă cu atenție opiniile lor; utilizează informațiile pentru a-ți îmbunătăți magazinul online și experiența generală de cumpărături.
Toate aceste acțiuni te pot ajuta să înțelegi mai bine comportamentul consumatorului, dar și tendințele viitorului, însă, ca să le obții, este nevoie să aloci un buget pentru realizarea strategiei de piață. Indiferent că vorbim despre realizarea unui studiu de piață la nivel național sau de solicitarea feedbackului clienților, pentru a obține rezultate relevante, este necesar să apelezi la companii specializate.
Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și ești hotărât să cunoști mai multe despre nevoile și aspirațiile clientului viitorului, poți să apelezi la o instituție financiară nebancară (IFN) pentru un credit persoane juridice pe care să-l dedici studiilor de piață aferente.
Poți obține un împrumut de maximum 1.000.000 RON astfel: împrumutul de până în 100.000 RON îl poți obține 100% online, în timp ce pentru creditele care depășesc aceasta sumă, vei beneficia de sprijin din partea unui consultant. Perioada de rambursare este de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. În ceea ce privește documentația, pentru împrumuturile de până în 35.000 RON ai nevoie doar de extrasul de cont, iar pentru creditele mai mari ai nevoie și de ultima balanță disponibilă.
2. Oferă o experiență personalizată
Datele obținute în urma investițiilor de mai sus te ajută să-ți cunoști mai bine clienții și să le oferi o experiență personalizată. Dar cum faci asta mai exact? Folosește-te de inteligența artificială. Utilizează un algoritm pe site care să ofere clienților recomandări de produse în funcție de istoricul de comenzi, dar și de căutările pe care le efectuează pe motoarele de căutare.
Pe baza informațiilor obținute astfel, poți mai departe să implementezi o strategie de comunicare personalizată cu clienții tăi. Indiferent că vorbim despre e-mailuri, mesaje text sau notificări push, poți să ajustezi textele, în funcție de profilul de consumator al fiecărui client. Chiar și chatbot-ul de pe site-ul tău poate să ofere o astfel de experiență personalizată.
Nu în ultimul rând, permite clienților să își gestioneze singuri comenzile, conturile și preferințele, prin implementarea unei opțiuni de autoservire. Astfel, le oferi clienților o experiență convenabilă și controlată prin care să urmărească și să modifice comenzile în timp real, să acceseze istoricul achizițiilor, să gestioneze informațiile de livrare și facturare și să ajusteze setările de notificari.
3. Creează o experiență omnichannel fluidă
Un alt lucru pe care îl poți face pentru a te adapta la nevoile clienților este să asiguri o experiență coerentă pentru aceștia, indiferent de canalul prin care interacționează cu magazinul tău: asigură-te că oferi aceleași produse, prețuri și servicii atât în magazinul fizic, cât și online; menține un design similar; creează o navigare intuitivă pe toate platformele; încurajează experiențele de cumpărare omnichannel, cum ar fi plasarea comenzii pe site și ridicarea articolelor din magazin.
Nu neglija nici calitatea serviciului de asistență. Oferă un serviciu de suport integrat pentru clienți, care să poată ajuta utilizatorii indiferent de canalul prin care te contactează. Acest lucru include suport prin telefon, e-mail, chat live și rețele sociale, toate conectate la aceeași bază de date, pentru a asigura o comunicare eficientă și rapidă.
4. Investește în tehnologii inovatoare
Este important să urmărești și cele mai recente inovații și evoluții din domeniul comerțului electronic. Aici, pe lângă folosirea inteligenței artificiale pentru a personaliza experiența clienților și pentru a optimiza procesele de afaceri, mai poți să iei în considerare și investițiile în tehnologii moderne precum realitatea augmentată (AR) și cea virtuală (VR). Acestea te vor ajuta să oferi clienților o experiență de cumpărături mai captivantă și mai interactivă.
În timp ce prin intermediul AR clienții pot vizualiza cum ar arăta produsele în mediul lor real, precum probarea hainelor virtuale sau vizualizarea mobilierului în propria casă, VR-ul poate crea experiențe de cumpărare complet imersive, aducând virtual clienții într-un magazin online unde pot explora și interacționa cu produsele într-un mod similar cu cel din viața reală.
Indiferent ce tehnologie alegi, asigură-te că businessul tău funcționează pe o platformă de comerț electronic bazată pe cloud. Aceasta este scalabilă și flexibilă, lucru care îți oferă posibilitatea să te adaptezi rapid la schimbările pieței și la nevoile clienților.
În concluzie, adaptarea magazinului online la nevoile și așteptările clienților viitorului presupune un proces constant care trebuie ajustat în funcție de modificările de pe piață. Totuși, ține cont că totul pornește de la cunoașterea clientului viitorului. Abia apoi, în funcție de asta, poți să implementezi cele mai potrivite strategii pentru businessul tău.
Sursă foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau