Angajatorul poate să îți rețină din salariu dacă produci o pagubă firmei? Iată ce spune un avocat din Suceava
Dimensiune font:
Atunci când provoci o pagubă angajatorului tău, cu voia sau fără voia ta, acesta ar putea recurge la tot felul de amenințări. De cele mai multe ori, în astfel de situații, angajatorii români recurg la amenințarea reținerii unui procent din salariu. Au voie să facă acest lucru? Nu! De ce? Vei afla în cele ce urmează.
CCR a decis că, în lipsa unei hotărâri judecătorești, angajatorii nu pot face rețineri salariale. Acest lucru este valabil și în cazul în care produci daune. Decizia a fost publicată și în Monitorul Oficial de curând:
Prin Decizia nr.649/2022, publicată în Monitorul Oficial din 07.02.2023, Curtea Constituțională a stabilit că angajatorul nu poate să emită un act de imputare (cunoscut ca decizie de imputare în practică), cu caracter executoriu angajatului, pentru că nu poate face o analiză obiectivă a situației de fapt.
Cine răspunde pentru pagubele produse în firmă de un angajat? Angajatul sau angajatorul?
Potrivit Codului Muncii, un angajat are următoarele răspunderi la locul de muncă: răspunderea patrimonială, disciplinară, penală și contravențională.
Totuși, articolul 254 din Codul Muncii spune că salariații răspund patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor.
Așadar, în cazul în care produci o pagubă firmei la care lucrezi, angajatorul are la dispoziție două variante prin care își poate repara prejudiciul și anume:
1. De acord comun cu angajatul
Se întocmește o notă de constatare și evaluare a pagubei de către angajator. În baza ei îți dai acordul că vei acoperi paguba în termen de maxim 30 de zile.
Atenție! Există o condiție: paguba nu trebuie să fie mai mare decât 5 salarii minime pe economie.
Angajatorul te poate da în judecată prin intermediul acțiunii în răspundere contractuală.
Vezi, legea nu prevede nicăieri ca angajatorul să îți oprească din salariu cât dorește el pentru pagubele produse. În cazul în care recurge la această amenințare, cere ajutorul unui avocat. Există atât de mulți avocati în Suceava, dacă ești din acest județ, cărora le poți cere ajutorul.
Ce se întâmplă dacă semnezi nota de constatare și evaluare a pagubei create?
Să zicem că ai fost de acord cu nota de constatare și evaluare a pagubei produse, întocmite de către angajatorul tău. Cum va recupera acesta banii de la tine? Poate să îți rețină din salariu până în momentul în care își acoperă întreaga pagubă?
Avocații din Suceava și nu numai îți vor spune că potrivit articolului 257 din Codul Muncii, suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reține în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă. De asemenea, ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăși împreună cu celelalte rețineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv.
Așadar, dacă ești de acord și semnezi nota de constatare și evaluare a pagubei, întocmită de către angajator, doar atunci acesta are dreptul să îți rețină din salariu, lunar, o sumă de bani cu scopul de a-și acoperi paguba. Rămâi până la final! Venim cu o completare mai jos!
Nu uita că procentul nu poate fi cel pe care și-l dorește el! Trebuie să îndeplinească criteriile anterior menționate. Angajatorul nu ține cont de aceste aspecte? O mulțime de avocați din Suceava, îți pot veni în ajutor.
Ce a decis CCR? Reținerile salariale sunt legale sau nu în 2023?
Ce trebuie să mai știi e că instanța românească a ajuns la concluzia că, luând ca reper raportul de subordonare dintre angajator și angajat, nu se poate emite o decizie de imputare obiectivă, care să garanteze că prejudiciul a fost evaluat corect.
Același lucru este valabil și pentru decizia de imputare ca act intern al angajatorului. Ea nu poate avea valoare de titlu executoriu, decât dacă este constatată prin hotărâre judecătorească.
Așadar, pentru ca opririle salariale să fie legale, trebuie să aibă la bază neapărat o hotărâre judecătorească care să stabilească, în mod real și obiectiv, valoarea prejudiciului. Ia legătura cu un avocat din Suceava dacă te simți defavorizat de angajator.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau