Ce este genograma și cum ne poate ajuta la sănătate

cmo-elaborar-un-genograma-paso-a-paso_2

Dimensiune font:

| 23-09-2022 12:12

Genogramul este un instrument care vă permite să schematizați și să sintetizați informații despre familie a unei persoane. Arată ca un copac de familie, dar se concentrează pe aspecte mai specifice ale legăturilor de familie și are un aspect mult mai tehnic.

Într-un document pe această temă, de la Facultatea de Psihologie a Universității din Barcelona, ​​genograma este definită după cum urmează: "este o reprezentare grafică (sub forma unui arbore genealogic) a informațiilor de bază din cel puțin trei generații ale unei familii. Acesta include informații despre structura sa, datele demografice ale membrilor și relațiile pe care le au între ele".
Monetized by optAd360

Este folosit pentru a colecta și organiza informații despre mediul imediat al unei persoane. Aceste informații servesc drept input pentru o intervenție clinică sau pedagogică. totuși, oricine își poate face genograma pentru a se cunoaște mai bine unul pe altul. Este deosebit de util să găsiți modele de probleme ereditare, conflicte inter-sau intrageneraționale și / sau modele de comportament transmise de mediul înconjurător.

O genogramă vă permite să vizualizați rapid cum este structura familiei unei persoane. În multe cazuri, face posibilă realizarea unei prime ipoteze cu privire la cauzele care provoacă o anumită problemă a personalității, manipularea emoțiilor etc. De asemenea, ele sunt un instrument valoros pentru creșterea cunoașterii de sine.

Etapele de elaborare a unei genograme
O genogramă se face în trei etape: 1) structura generală a structurii familiei; 2) Colectarea de informații de bază despre familia unei persoane; și 3) Schița relațiilor de familie.

Structura structurii familiar este faza inițială și, de asemenea, cea mai importantă. Servește ca axă pentru întreaga genogramă. În această etapă, trebuie definite legăturile biologice și legale existente între diferiții membri ai familiei. Există un set de simboluri prestabilite pentru a afișa aceste linkuri.

În registrul de informații despre familie se introduc următoarele informații:

Informații demografice (date de naștere și deces, nivel educațional, date de căsătorie și divorț etc.).
Informații privind nivelul de funcționare (informații generale privind funcționarea membrilor: sunt funcționale sau nu, în ce măsură și pentru ce motiv?).
Evenimente familiale critice.
În a treia etapă sunt urmărite urmele relațiilor de familie. Și aici se stabilesc legăturile dintre unul și ceilalți membri, dar în acest caz legătura biologică sau juridică nu mai este respectată, ci legăturile psihologice.

Elaborați o genogramă, pas cu pas
Pentru a dezvolta o genogramă de la început până la sfârșit, trebuie îndepliniți următorii pași:

* Definiți scopul genogramului
Primul lucru este de a defini care este scopul genogramului. Evident, în toate cazurile oferă informații despre mediul istoric-familial al unei persoane. Cu toate acestea, aceste informații pot fi utilizate în scopuri diferite.

Uneori, datele obținute sunt foarte utile în scopuri medicale. Istoria familială este, de asemenea, o istorie genetică și face posibilă vizualizarea punctelor forte fizice și a slăbiciunilor moștenite. În același timp, genogramul oferă informații valoroase despre problemele emoționale repetate sau comune ale aceleiași familii. Ele sunt modele psihologice care sunt dobândite și transmise în mediul familial.

De asemenea, genograma are un obiectiv foarte specific. Se dăruiește perfect întrebării: de unde vine depresia mea? Este posibil să se urmărească o anumită condiție pe parcursul generațiilor diferite. În orice caz, este important să definim întotdeauna un obiectiv anterior.

* Setați numărul de generații care vor fi analizate
Este important ca lucrarea să fie luată în considerare în mod realist. În mod ideal, ar trebui luate ca bază trei generații, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Există familii în care o întreagă generație a dispărut deja sau nu există niciun contact cu membrii acesteia.

În alte cazuri, contactul cu alte generații este indirect. Aceasta înseamnă că puteți obține informații despre o rudă doar pentru ceea ce spun ceilalți despre el. Acest lucru dă naștere unei posibile tendințe. În aceste cazuri, cel mai bine este să aveți alte surse de informații pentru a corobora sau respinge informațiile inițiale.

Cel mai recomandabil este să se facă o listă a rudelor vii, cu care se poate stabili un contact. Apoi, faceți o listă nouă de persoane care pot oferi informații despre membrii familiei care nu pot fi consultați. Și, în sfârșit, definiți câte generații va acoperi genograma.

Pregătiți un chestionar de ghid pentru a colecta informații
Acesta este unul dintre cele mai importante etape și este strâns legat de obiectivul care a fost definit. Ceea ce implică aici este de a pregăti un set de întrebări care să servească drept ghid pentru a strânge informațiile necesare, în vederea dezvoltării genogramului.

 

Trebuie să conțină o serie de întrebări de bază care să permită colectarea de informații demografice. În acest grup de întrebări trebuie să existe elemente cum ar fi: nume, date (naștere, moarte, căsătorie, divorț, transfer de oraș etc.). De asemenea, altele, cum ar fi nivelul social, educațional, profesia, numărul de copii, sexul copiilor etc..

Apoi trebuie să existe un grup de întrebări care să permită aprofundarea particularităților fiecărui membru al familiei. De exemplu, bolile pe care le suferă sau le suferă, duelurile pe care el trebuia să le facă față, hobby-urile și interesele, experiențele extreme, marile conflicte etc..


În cele din urmă, este necesar să se adreseze un al treilea grup de întrebări care vizează investigarea evenimentelor critice de familie. Acestea sunt acele momente de criză sau probleme grave care erau comune mai multor membri ai familiei. Fapte care au marcat înainte și după în istoria lor. În conformitate cu scopul genogramei vor fi definite care sunt acele evenimente critice care încearcă să se clarifice.

Colectați informații despre câmp
Nu toate genogramele au același nivel de adâncime. Unele vor oferi cele mai vizibile elemente, în timp ce altele se vor îndrepta spre unul sau mai multe aspecte. Aceasta, în mare măsură, va depinde de informațiile de pe teren care pot fi colectate.

Ceea ce implică această etapă este stabilirea de contacte cu posibilele surse de informare. Este important să rețineți că nu toată lumea este dispusă să vorbească despre istoria lor. De aceea, de la început este necesar să se înțeleagă că ar putea fi o sarcină dificilă pentru care va fi nevoie de răbdare.


Este recomandabil ca, la stabilirea contactului, să se exprime direct ce se caută cu el, adică informații pentru a elabora o genogramă. Așa că totul curge, cel mai bun lucru este să oferiți timpului timp, astfel încât să crească o mai mare încredere și informația să fie furnizată fără măsuri de prevenire.

Colectați informații documentare
Scrisorile, fotografiile, videoclipurile și orice document de natură familială se dovedesc a fi foarte relevante. Uneori este posibil să găsiți o informație semnificativă despre un document de identitate, un contract de cumpărare și vânzare sau o rețetă medicală.

O bună parte din familii comoara așa-numitul "album de familie". În general, există imagini ștampilate ale marilor evenimente colective. Puteți să intuiți multe despre cineva când vă uitați la o fotografie cu atenție. Ce "climă" emoțională predomină în fotografie? Care este atitudinea unora față de alții în ea?

Standardizați simbolurile care trebuie utilizate
În prezent există șabloane pentru a dezvolta genograme. Acestea sunt pre-proiecte care au esențial pentru a organiza informațiile colectate. Există, de asemenea, programe informatice care facilitează elaborarea acestui tip de scheme.


Există, de asemenea, un set de simboluri standardizate pentru a arăta datele. De asemenea, fiecare persoană își poate crea propriile grafice, dacă standardele nu sunt atractive sau adecvate. În orice caz, cele mai utilizate simboluri sunt următoarele:

Barbatii sunt reprezentati cu un pătrat, iar femeile cu un cerc.
Căsătoriile sunt reprezentate de simbolul omului din stânga și al femeii din dreapta, unite de o linie orizontală.
Două linii paralele înclinate reprezintă divorț sau separare.
Copii mai mari sunt situați sub familie, în stânga. Minorii din dreapta.
Obiectivul genogramului nu trebuie să fie niciodată pierdut din vedere. De asta, Dacă este necesar, trebuie concepute simboluri specifice pentru a arăta evenimente cum ar fi abuzul, alcoolismul, avorturile, sinuciderile, accidentele mortale sau orice alt eveniment relevant care este urmărit.


Graficul schemei bazate pe link-uri

Tipul relațiilor dintre membrii familiei este întotdeauna un fapt important. Din acest motiv, este necesar să nu fie reprezentată doar legătura, ci să se ajungă la un anumit element pentru a stabili care este calitatea acestei legături, chiar dacă este în termeni generali.

Este indicat să se proiecteze simboluri standardizate pentru a schița relații strânse, îndepărtate, tensionate, conflictuale etc.. Și este, de asemenea, convenabil să aveți la îndemână simboluri care să permită să se grafice cazurile de abuz fizic, emoțional sau sexual. În multe cazuri ar fi necesar să se adauge un element care să indice că sunt suspectați, dar nu s-au obținut dovezi.

Analizați genograma
Analiza unei genograme este o activitate creativă și, uneori, fascinantă. În principiu, ceea ce este implicat este evaluarea preciziei a ceea ce a fost înregistrat în grafic. În cazul în care există îndoieli cu privire la date, este mai bine să evidențiați îndoiala într-un fel sau să găsiți mijloacele de coroborare a informațiilor.

Analiza inițială vă permite să organizați informațiile în mod cât mai clar și să delimitați legăturile cât mai exact posibil. Acest efort de precizie se plătește în măsura în care ne permite să facem următorul pas cu o mai mare congruență.


Modele de căutare
În acest pas se specifică valabilitatea genogramului. Toate informațiile colectate, organizate și grafice ar trebui să permită găsirea de modele. Cu alte cuvinte, în acest moment trebuie să puteți vizualiza evenimentele, circumstanțele sau elementele repetate într-o generație și alta.


În modelele este cheia înțelegerii. Există o boală care este recurentă la diferiții membri ai familiei și / sau la generațiile succesive? Există un tipar de comportament disfuncțional care este transmis de la o generație la alta? De ce unii membri ai familiei scapă de acest model? Ceea ce este în istoria lui personală, care ia permis să se despartă de schemă?

Aceste și multe alte întrebări sunt cele care ar trebui să poată fi răspuns atunci când o genogramă este terminată. Cu siguranță nu furnizați informații complete, dar da oferă indicii valoroase pentru a continua aprofundarea și, mai presus de toate, pentru a înțelege cauzele unui eveniment actual.


Verificați respectarea obiectivului
Elaborarea unei genograme nu este o sarcină mecanică și nici nu dă rezultate absolute. Poate că același proces face ca obiectivul inițial să fie reconsiderat de una sau de mai multe ori. Uneori, descoperirea unor date neașteptate ne poate sfătui să adoptăm o nouă abordare.

Prin urmare, verificarea conformității cu obiectivul inițial are o valoare relativă. de fapt ceea ce trebuie verificat este dacă datele găsite, organizate și interpretate îmbogățesc sensul persoanei. Este comun că, deși scopul nu a fost îndeplinit pe deplin, el a ajutat. Oricum, este convenabil să se facă o evaluare finală a procesului.


Genograma este o cale care duce la istoria personală. Este o poveste care a fost scrisă înainte de a ne naște. Fiecare dintre noi este un capitol dintr-o narațiune care a început în cele mai vechi timpuri. Numai acel zvon timid vine de la noi, că uneori reușim să ne redobândim prin acest exercițiu de a merge după amprentele grupului nostru uman.


Schimbări de familie
Echipa lui Victoria Compañ (2012), de la Universitatea de Psihologie din Bacerlona, ​​subliniază că genograma poate fi de asemenea utilizată într-un mod terapotic pentru a genera schimbări în familie. Autorii subliniază trei caracteristici principale:

Implicați familia. Prin genogram, obținem rapid informații despre conținutul cu o încărcătură emoțională puternică. În acest fel, familiile care sunt mai rezervate pot deschide și discuta aceste aspecte într-un format structurat.
Întrebați sistemul familiei. Când familiile merg la terapie, ele dețin, de regulă, idei de fier despre ce este problema și cine ar trebui să o schimbe. Cu toate acestea, cu informațiile despre genogram, este o modalitate de a începe să schimbați aceste convingeri prin faptul că nu vă concentrați doar pe simptom și pe protagonistul său.
Clarificați modelele de familie. După cum subliniază Companys, "Împărțirea ipotezelor clinice derivate din genogram, astfel încât familia să le poată împărtăși accepta sau respinge, este o modalitate de a începe să clarifice aceste linii directoare". În acest fel, noile relații în familie pot începe să funcționeze.
Tăierea cu mandatele familiale și sociale este, de asemenea, sănătoasă. Familia feroasă și mandatele sociale ne supun unui plan de viață nealocat, care uneori trebuie tăiat pentru a fi fericit. Citiți mai mult "
Referințe bibliografice

Ceberio, M. (2004) "Cine sunt și de unde vin: Atelierul de genogram" Ed. Tres Haches.

McGoldrick, M. și Gerson, R. (1985) Genograme în evaluarea familială. Barcelona: Gedisa (a 3-a ediție 2000).

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
 Cât de ușor este să transferi un site pe alt hosting?
30/11/2022 09:00

Practica arată că fiecare proprietar de site trebuie, mai devreme sau mai tarziu, să schimbe furnizorul de găzduire. Schimbarea gazdei este o procedură obisnuită care insoteste intretinerea si dezvoltarea ...

 Vrei să îi faci un cadou special iubitei de Crăciun? Oferă-i o bijuterie deosebită!
30/11/2022 09:00

Crăciunul este tot mai aproape si oamenii incep să se gandească tot mai des la cadourile pe care le au de cumpărat pentru cei dragi. De la cele homemade si artizanale, in care mesajul este cel mai important ...

 Hidroizolația și importanța sa pentru sănătatea locuinței. Iată care sunt informațiile împărtășite de către specialiști!
30/11/2022 09:00

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/9M66C_w_ToM Atunci cand o nouă locuintă este construită, proprietarul acesteia va avea pretentia ca respectiva casă să poată face fată cu brio provocărilor ce ar ...

 Tot ce trebuie să știi despre laptele praf folosit pentru bebeluși
30/11/2022 09:00

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/a-close-up-shot-of-a-scooped-formula-milk-powder-11501481/ Formulele de lapte intră in categoria alimentelor special concepute pentru bebelusi. Acestea pot inloc ...

 Ești în căutarea unor cadouri deosebite pentru sărbători? Tezaur Shop are soluția!
30/11/2022 09:00

Sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape, astfel că oamenii incep să intre in febra pregătirilor si, mai ales, in cea de alegere a cadourilor pentru cei dragi. Indiferent de numărul cadourilor pe care d ...

Motivul pentru care inelul de logodnă se poartă pe degetul inelar. Ce semnificație ascunde acest obicei vechi
29/11/2022 17:26

Te-ai intrebat vreodată care este motivul pentru care inelul de logodnă se poartă pe degetul inelar? Acest obicei vechi datează de secole si continuă să fie dus mai departe cu fiecare generatie care ale ...

Ce spune despre tine anotimpul în care te-ai născut. Tipul de personalitate pe care îl poți avea
29/11/2022 17:22

In functie de anotimpul si luna in care te-ai născut vei fi guvernată de o anumită zodie. Astfel, anumite trăsături din personalitatea ta vor fi influentate de zodia si ascendentul pe care il ai. Cu toat ...

5 lucruri pe care sa le faci pentru tine ca sa poti avea relatii implinite
29/11/2022 17:22

Se spune ca atunci cand ne dorim sa reusim sa construim relatii implinite cu cei din jur, trebuie ca mai intai cu noi insine sa avem o relatie buna si probabil ca acest pas este cel mai greu dintre toate. C ...

30 DE CURIOZITATI DESPRE SEX CARE TE VOR SOCA
29/11/2022 17:21

Cele mai interesantre lucruri despre sex si sexualitate, puse intr-o noua lumina In ceea ce priveste sexul, ecuatia pare cat se poate de simpla, la prima vedere. Adevarul este ca sexualitatea umana are inca ...

Patru modalităţi prin care poţi deveni mai productiv la locul de muncă
29/11/2022 15:42

  Cand oamenii se gandesc la ce inseamnă „să fii productiv”, de cele mai multe ori iau in considerare capacitatea de a bifa cat mai multe lucruri de pe lista sarcinilor care trebuie indeplin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei