Ceaiul dezinfectant care întărește ficatul și purifică organismul. E bun pentru hemoroizi, vomă și constipație

17

Dimensiune font:

| 05-01-2023 16:35

Acest ceai are mai multe beneficii. Trebuie să fiți precauți, însă. Dacă este consumat în exces poate deveni toxic.

Pelinul este o plantă medicinală cu multiple întrebuințări. Consumată în exces poate deveni toxic.

Pelinul, planta cu miros puternic și ușor înțepător și gust amar, poate fi folosit atât sub formă de ceai, tinctură, cât și sub formă de vin. Pelinul este consumat în cantități mici în scopuri terapeutice deoarece în cantități mari este toxic, iar tuiona conținută provoacă convulsii. Pelinul stimulează digestia şi are efect laxativ.

Stimulează digestia și purifică organismul

Pelinul are proprietăţi antidiareice, diuretice, laxative, tonic-amare, dezinfectante şi cicatrizante pe tot traseul tractului digestiv. Este folosit în gastrita hipoacida, enterita, voma, constipaţie, pentru a fortifica stomacul.

Curăţă tot tractul gastro-intestinal şi are proprietăţi depurative. Este un bun diuretic, eficient în intoxicaţiile alimentare. Este folosit în profilaxia unor afecţiuni ale vezicii urinare, în edeme renale, în ciroze hepatice, notează Agenția Europeană a Medicamentului.

Antiinflamator

Pelinul este un antiiflamator al mucoaselor gastrice şi intestinale cărora le stimulează secreţia, îmbunătăţind digestia. Extractele din pelin sunt un remediu pentru persoanele care sunt în convalescenţă, pentru cele care suferă de astenie, dureri de cap, anemie, debilitate fizică.

Pelinul este un tonic amar ce purifica sângele şi conţine principii active esenţiale în menţinerea sănătăţii ţesuturilor.

”Pelinul este unul din leacurile cele mai la îndemână pentru persoanele care nu se pot lăsa de fumat. Se recomanda presărarea în prima lingură de mâncare puţină planta uscată de 3 ori/zi. Are proprietăţi antitumorale, fiind folosit în stoparea multiplicării cancerului esofagian”, notează Agropost.

Dezinfectant

Pelinul are și proprietăți dezinfectante. Poate fi folosit ca remediu în hemoroizi, grăbeşte cicatrizarea plăgilor purulente, în dermatite, în dezinfectarea tractului urinar. Pelinul este folosit la dezinfectarea arsurilor de orice tip, a opărelilor cu lichide fierbinţi, curata şi usucă plăgile.

”Cataplasmele din infuzie concentrată de pelin sau frunze proaspete strivite şi puse peste umflaturi, luxaţii, ulceraţii, pecingine, furuncule, înţepături de insecte, inflamaţii provocate de reumatism, guta, grăbesc vindecarea.

Vara, ceaiul de pelin poate fi folosit în uz extern la eliminarea transpiraţiei abundente. În tratarea varicelor se strivesc frunze proaspete de pelin şi se adaugă puţin iaurt. Pasta obţinută se pune într-un tifon şi se aplică peste varice”, mai notează Agropost.

Ceaiul de pelin, cum se utilizează

Infuzia de pelin se obţine dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 10-15 minute. Ceaiul se bea cu o jumătate de oră înainte de masă. Se beau 1-2 ceaiuri/zi. Ceaiul de pelin se poate lua ca adjuvant în intoxocatii.

Tinctura de pelin se prepară din 20 g de pelin uscat, 100 ml de alcool alimentar de secară. Se lasă la macerat două săptămâni într-un loc întunecos şi se agita de câteva ori pe zi. Se administrează câte 10-15 picături luate dimineaţa pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, apoi, înainte de mesele principale.

”Tinctura de pelin este folosită pentru combaterea paraziţilor intestinali, în gastrite hipoacide şi în curele de slăbire. În tratarea viermilor intestinali se bea câte o cană de ceai de pelin /zi sau câte o linguriţă de tinctura de pelin/zi, timp de 14 zile”, mai notează Agropost.

Sucul de pelin se obține din câteva flori şi frunze proaspete date prin blender în amestec cu 1 litru de apă plată. Se strecoară şi se poate bea îndulcit pentru a se atenua din gustul amar. Sucul de pelin este un remediu în astm bronşic, afecţiuni hepatice, crampe intestinale, pietre la rinichi, dureri de cap, insomnie, afecţiuni ginecologice. În uz extern se foloseşte la spălarea unor răni greu videcabile.

”Vinul de pelin se recomanda a fi folosit din mai până în octombrie pentru creşterea imunităţii organismului. Călugăriţa Hildegard van Bingen recomanda ca frunzele să fie culese în luna mai sau iunie, în momentul în care luna este în creştere. Se amestecau într-un litru de vin 40 ml de suc de pelin proaspăt şi 150 g de miere.

Preparatul se pune la foc mic până ce ajunge la punctul de fierbere al vinului. Apoi se strecoară şi se trage în sticluţe închise la culoare. Se administrează câte 20 ml, dimineaţa, înainte de micul dejun, din trei în trei zile. Vinul de pelin se mai poate prepara din 30 g de vârfuri de pelin în perioada înfloririi şi un litru de vin alb.

Se lasă la macerat 8 zile, apoi se strecoară şi se foloseşte ca aperitiv şi tonic, luându-se un păhărel cu o jumătate de oră înainte de masă. Vinul de pelin stimulează activitatea glandelor cu secreţie internă şi ajuta la regenerarea vaselor de sânge.

Este util în insuficienţa renală, previne ateroscleroza, îmbunătăţeşte vederea, creşte imunitatea organismului. Când este băut un păhărel de vin de pelin după masă, atunci el este luat ca digestive”, mai arată Agropost.

Ceaiul de pelin, reacții adverse

Agenția Europeană a Medicamentului notează că pelinul nu trebuie folosit de persoanele care sunt alergice la plantă.

”Medicamentele pentru plante pelin nu trebuie luate de pacienții care sunt hipersensibili (alergici) la pelin și la alte plante din familia Asteraceae. De asemenea, acestea nu trebuie luate de pacienții cu obstrucție a canalului biliar, colangită (inflamația canalelor biliare) sau boli hepatice”, notează Agenția Europeană a Medicamentului.

Consumat în supradoză sau într-un tratament prelungit, pelinul produce intoxicaţii ce au ca efecte secundare senzaţii de greaţă, crampe musculare, agitaţie, diaree, ameţeală, voma, convulsii, halucinaţii, pierderi ale cunoştinţei, tulburări psihice.

Este contraindicat tratamentul cu pelin pentru persoanele care suferă de afecţiuni acute intestinale sau afecţiuni ale sistemului nervos. Femeile gravide cât şi cele care alăptează trebuie să evite consumul de produse ce conţin pelin.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Top 5 motive pentru care să-ţi încurajezi copilul să înveţe să meargă pe role: avantajele cele mai importante pe care le are pentru dezvoltarea copiilor
07/05/2024 14:34

Poză de Norexy_art pe Pixabay.com   Mişcarea fizică este un element crucial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, iar cei mici trebuie incurajaţi să descopere forme de a face mişcare care s ...

Transformarea afacerilor prin servicii de data analytics
07/05/2024 12:38

Transformarea afacerilor prin servicii de data analytics Sursa foto: freepik   În era digitală in care trăim, datele sunt motorul care alimentează inovatia si cresterea intr-o varietate de ind ...

Bujorul românesc, eterna eleganță
07/05/2024 11:17

  Într-un colt indepărtat al naturii, printre pajisti si păduri, infloreste o comoară ce incantă privirile si inimile: bujorul, floarea emblematică a Romaniei. Este un simbol al frumusetii, ...

Țeapa virală care se dă în România: O treime din români sunt victime sigure!
03/05/2024 18:56

Poliţia Romană, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea obiceiurilor de utilizare a internetului de către populaţia adultă din Romania, rezult ...

 Cum să-ți accesorizezi dormitorul?
02/05/2024 09:00

 Cum să-ti accesorizezi dormitorul? În decorarea dormitorului, detaliile fac diferenta, iar cuverturile de pat si pernele personalizate sunt elementele cheie care adaugă nu doar confort, ci si per ...

Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
01/05/2024 21:39

Obiceiul de a naviga seara pe retelele de socializare ar putea fi fatal - cel putin pentru viata ta amoroasă. Conform expertilor, această practică de a petrece seara cu ochii in telefon in timp ce stai intin ...

De ce dărâmă pisicile lucrurile din casă. Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum
01/05/2024 21:21

Pisicile sunt animale de companie fascinante, dar uneori comportamentul lor poate părea misterios sau chiar frustrant pentru proprietari. Unul dintre comportamentele care poate deranja este obiceiul pisicilor ...

Ritualul spălării picioarelor, un exercițiu de compasiune și smerenie
01/05/2024 14:46

În inima traditiei si spiritualitătii crestine, Joia Mare este un moment de profundă reflectie si ritualuri speciale. Printre acestea se numără si obiceiul milenar al spălării picioarelor, o practic ...

5 abilități de care ai nevoie pentru a face o carieră din videochat
29/04/2024 15:02

5 abilităti de care ai nevoie pentru a face o carieră din videochat Videochatul este un domeniu avantajos din multe puncte de vedere, factorul financiar fiind de departe principalul motiv pentru care tot mai ...

Smerenia și recunoștința, piloni ai călătoriei interioare
29/04/2024 14:30

  În tumultul vietii cotidiene, adesea uităm să reflectăm asupra valorilor simple, dar esentiale, care ne indrumă călătoria interioară. Printre acestea, smerenia si recunostinta stau ca p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei