CUM ALEGEM UN VIN BUN
Dimensiune font:
Ce caracteristici are un vin bun? Sau cum alegem un vin bun? Sunt intrebari pe care chiar si cei mai experimentati degustatori si le pun cand se afla fata unor vinuri pe care nu le cunosc.
Pe de alta parte, sa spui despre un vin ca este “bun” este o chestiune foarte subiectiva ce tine de gusturile fiecaruia. Probabil ca maxima din limba latina, “De gustibus non disputandum est” a rezultat dintr-o disputa verbala intre doi consumatori de vinuri bune insa fiecare avand preferatul sau.
A sti cum sa alegi un vin bun presupune ca inainte de toate sa iei in considerare diversi factori precum: ocazia, preferintele de gust, etichetele si/sau raportul pret-calitate; ca apoi treptat sa ajungi la acel vin care se potriveste cel mai bine cu momentul caruia ii este destinat. Iata cateva secrete pe care somelierii le pun in practica atunci cand iti recomanda un vin bun!
1. Cum sa alegi un vin bun daca esti novice in lumea vinului?
La fel cum preferintele tale culinare au evoluat si s-au schimbat de-a lungul timpului, acelasi lucru se va intampla si cu modul in care te reportezi gustativ la vinuri. De ce gustativ si nu olfactiv sau vizual? Pentru ca gustul este ultimul simt pe care-l folosim in aprecierea unui vin si cel mai simplu de analizat. Imi place sau nu-mi place…
Conform studiilor facute de Sonoma State University, majoritatea oamenilor vor incepe calatoria in lumea vinului cu vinuri albe dulci sau vinuri rosé fructate. Interesant este faptul ca la cei mai multi dintre consumatorii evaluati s-a observat o modificare a preferintelor spre vinuri rosii seci sau vinuri cu o paleta aromatica mai complexa.
Bineinteles aceasta nu este o regula batuta in cuie. Daca ideea de vin dulce incepe sa-si piarda farmecul, in loc sa treci direct la un vin rosu, ia-o treptat si incearca un vin alb sec elegant sau poate un vin rosé plin de prospetime si savoare. In acest ritm, poti invata sa apreciezi o gama variata de vinuri bune.
2. In alegerea unui vin bun alimentatia de zi cu zi este ghidul tau
General vorbind, gusturile pe care le ai in materie de mancare si bauturi non-alcoolice te pot ajuta sa identifici ce tip de vinuri iti plac. Spre exemplu, daca ai o predilectie spre dulciuri, cel mai probabil vei savura cu placere un vin de desert sau poate un vin de Porto. Acestea vor fi cele mai bune vinuri pentru tine. In schimb daca savurezi cu placere un espresso usor amarui si intens, cu siguranta vei aprecia un vin rosu bun si indraznet.
Pentru a simplifica si mai mult procesul de selectie, am pregatit 2 intrebari simple dar care care ajuta foarte mult:
● Iti place sucul de mere sau de grapefruit? Cei ce prefera suc de mere cel mai probabil se vor bucura de un vin alb dulce pe cand cei ce prefera sucul de grapefruit se vor regasi intr-un vin alb sec.
● Doza ta zilnica de cofeina vine in forma unui caffè latte sau cafea neagra? Iubitorii de cafea neagra se vor indragosti instant de nobilele vinuri rosii de Lume Veche cum sunt: Franta, Italia sau Spania. In schimb, cei care prefera un latte vor degusta cu placere un vin rosu de Lume Noua: SUA, Australia sau Africa de Sud.
3. Cauti vinuri bune pentru diverse ocazii?
Doresti sa savurezi vinul singur sau sa-l imparti cu prietenii? Doresti sa il asociezi cu un anume tip de preparate culinare sau doresti sa gatesti cu vin? Vinurile se pot servi in diverse moduri si circumstante sau scopuri, iar acestea au o influenta importanta asupra alegerii unui vin bun. Asa ca, inainte de a cumpara o sticla de vin, gandeste-te la urmatoarele intrebari:
Cauti un vin bun care sa multumeasca toti invitatii?
In ceea ce priveste vinul servit la petrecere, daca doresti sa satisfaci doleantele prietenilor si nu te gandesti neaparat la asocieri culinare, sfatul nostru ar fi sa alegi un vin alb si un vin rosu astfel incat sa acoperi toate preferintele. De asemenea, ar fi bine daca ai opta mai degraba pentru vinuri demiseci deoarece sunt mai “prietenoase” cu majoritatea papilelor gustative.
Cauti un vin pe care sa-l asociezi culinar?
Daca doresti sa optezi pentru un vin care sa complementeze un preparat culinar exista o regula generala care sa te ajute sa alegi cel mai bun vin:
A. Cu preparate mai usoare (carne alba, salate, fructe de mare, peste etc.) vom servi vinuri albe sau vinuri rosé;
B. Iar cu preparate mai complexe din carne rosie, carne de vanat, legume caramelizate etc. ideal ar fi un vin rosu bun.
C. Atentie la sosuri! Daca sosul domina aromatic un preparat culinar vinul ales trebuie sa fie compatibil cu sosul. De exemplu daca langa un peste vom avea un sos de lamaie sau capere un Sauvignon Blanc este alegerea perfecta, iar langa un steak cu sos de piper cel mai bun vin pe care-l poti savura este un Shiraz.
4. Citeste cu atentie eticheta vinului inainte sa-l cumperi
Ilustratii care atrag priviri, fonturi dragute sau un nume cu rezonanta de genul Chateau Montmorency, pot foarte usor sa te convinga sa cumperi un vin care poate nu e cea mai buna alegere.
Ca sa alegem cel mai bun vin este foarte important sa lasam aparentele la o parte si sa citim eticheta si contra-eticheta de pe sticla. Ea ne va spune daca acesta e vinul potrivit sau nu prin informatiile pe care ni le ofera. Cum ar fi regiunea, apelatiunea, crama, strugurii, nivel alcool si poate o scurta descriere a vinului.
Cu cat exista mai multe detalii cu atat vinul este mai serios. Adica vinul in cauza are niste caracteristici care merita luate in considerare deoarece acestea reprezinta garantul unui nivel de calitate ridicat.
5. Nu te lasa influentat de pret!
Daca vezi un vin la reducere, cel mai probabil este pentru ca i-a trecut sezonul (adica noua productie a intrat pe piata), dar asta nu inseamna ca este slab calitativ. Ci dimpotriva, ar trebui sa vezi acest lucru ca pe o oportunitate de a incerca vinuri de calitate la preturi mai accesibile.
Iar daca dai peste un vin scump, trebuie sa stii ca pretul de multe ori nu este direct proportional cu calitatea. Asa ca atunci cand alegi un vin rosu, sau alb sau de oricare ar fi el, cel mai bine este sa te uiti dupa aromele pe care le agreezi. Mai mult de atat, tine cont de ocazia pentru care doresti sa cumperi acel vin.
6. Vinurile cu dop filetat sunt vinuri bune de calitate
Desi sticlele de vin cu dop filetat deseori primesc o reputatie nefavorabila, acestea adesea ascund niste vinuri foarte bune. Sticlele cu dop filetat au menirea de a fi consumate in primii ani de la productia vinului. Totodata dopul nu permite patrunderea oxigenului si astfel vinul va avea arome intense de fructe si flori. Sa nu mai spunem ca sunt mult mai usor de desfacut si decat cele cu dop clasic.
Particularitatile celor mai consumate vinuri
Acum ca am reflectat asupra aromelor care ne plac si caracteristicilor pe care dorim sa le gasim in vinuri, e momentul sa descoperim si ce particularitati au cele mai consumate vinuri.
1. Riesling
●Vin alb lejer, cu o corpolenta medie, arome fructate, nivel de zahar de la sec pana la foarte dulce, cu o aciditate ridicata.
●Se asociaza perfect cu carne de pui, porc, rata, curcan, carne maturata si preparate specifice bucatariei asiatice, marocane sau germane.
2. Pinot Gris
●Vin alb cu o corpolenta medie, aciditate moderata, gust cu arome fructate, usor dulcegi completate de arome florale.
●Partener ideal pentru salate, peste la gratar si branzeturi moi.
3. Sauvignon Blanc
●Vin alb lejer cu o corpolenta medie in care vom intalni arome de iarba, urzica, frunze de coacaze negre, sparanghel, mere verzi si agrise.
●Asocieri culinare: peste, carne de pui, branzeturi maturate moi si preparate din bucataria franceza, mexicana sau vietnameza.
4. Chardonnay
●Vin alb de corpolenta medie, generos in arome de fructe galbene si cu aciditate placuta.
●Asocieri culinare: peste, carne alba, fructe de mare, branzeturi maturate dure si semidure si preparate culinare din bucataria franceza.
5. Pinot Noir
●Vin rosu cu o corpolenta delicata, arome evidente de cirese, hibiscus, petale de trandafiri si ciuperci de padure acompaniate de tonuri minerale.
●Se asociaza perfect cu: rata picanta si ragù confit, risotto cu ciuperci, pui gatit in sos de vin rosu (Pinot Noir), pizza quattro formaggi.
6. Merlot
●Vin rosu cu o corpolenta medie spre ridicata, cu aciditate medie, bogat in arome de cirese negre, prune, afine, coacaze completate, dupa caz, de tonuri de vanilie, frunze de tutun, lemn dulce si ciocolata.
●Asocieri culinare: preparate din carne rosie, branzeturi maturate dure si semidure, legume caramelizate, mezeluri fine si preparate culinare din bucataria italiana si asiatica.
7. Syrah
●Vin rosu corpolent, cu taninuri rotunde si arome generoase de fructe coapte si tonuri piperate.
●Asocieri culinare: burgeri, steak sau costite de vita si branzeturi maturate dure
8. Cabernet Sauvignon
●Vin rosu corpolent, de obicei cu taninuri bine definite si o structura echilibrata. Aromele dominante sunt cele de fructe negre de padure completate uneori de tonuri subtile de vanilie, cedru, lemn de santal, tutun, cafea, mosc si mirodenii.
●Asocieri culinare: arne de vita, miel, vanat salbatic, branzeturi maturate dure.
La final ne ramane doar sa te incurajam sa pornesti in propria calatorie senzoriala. Ai la dispozitie cele mai bune sfaturi la care poti apela oricand doresti sa alegi un vin bun pentru ocazia potrivita.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau