Cum și unde se reciclează electrocasnicele? Află toate informațiile despre reciclarea lor!
Dimensiune font:
Cum și unde se reciclează electrocasnicele? Află toate informațiile despre reciclarea lor!
Sursa -
Reciclarea deșeurilor reprezintă o responsabilitate atât din punct de vedere social și economic, cât și moral. Totuși, România rămâne pe ultimele locuri în ceea ce privește procentul de reciclare, iar statisticile arată că producem anual circa 214 milioane de tone de deșeuri.
Comparativ cu celelalte țări europene, unde media este de 45%, România are o rată colectare și reciclare a deșeurilor municipale de 11% - cu mult sub așteptările specialiștilor.
Extrem de problematice sunt electrocasnicele, deșeurile cu cel mai mare flux de creștere la nivel global, pe care românii le aruncă uneori la groapa de gunoi.
Despre ce presupune procesul de reciclare electrocasnice și unde pot fi predate aceste deșeuri, poți afla mai multe în rândurile de mai jos!
De ce este important ca reciclarea să fie realizată corect?
Iată câteva argumente pentru care ar trebui să începi chiar de azi să reciclezi echipamentele electrice care au ieșit din uz.
● Mai puține resurse irosite. Prin reciclarea produselor deja existente se reduce nevoia acută de materii prime - ceea ce înseamnă un nivel mai scăzut de poluare și consum de energie. De asemenea, impactul asupra mediului înconjurător scade considerabil.
● Sol și ape curate. Atunci când echipamentele electrice sunt reciclate la centre speciale, nu mai există riscul ca substanțele periculoase să ajungă în pânza freatică și să polueze.
● Reciclarea este o formă de responsabilitate socială și de conștientizare a protecției mediului. Vine ca o lecție pentru cei care își doresc un viitor mai bun pentru generațiile viitoare. Învățarea practicilor de colectare și reciclare formează tineri mai responsabili și implicați în probleme de mediu.
● Contribuie la crearea locurilor de muncă. Odată ce activitățile de reciclare electrocasnice sunt practicate în mod constant, crește și cererea joburilor din industrie. Într-o societate care pune accent pe importanța reciclării e nevoie de specialiști care să se ocupe de gestionarea corectă a fiecărei etape din proces.
Ce daune pot provoca echipamentele electrocasnice vechi mediului înconjurător, atunci când nu sunt reciclate
Știai că există doar anumite locuri unde se reciclează electrocasnicele? Dacă alegi să le arunci la întâmplare, consecințele sunt cât se poate de serioase. Printre ele se numără:
● Poluarea solului, a apei și a aerului - Echipamentele electrocasnice conțin substanțe periculoase precum metale grele și compuși chimici toxici.
● Probleme de sănătate - Expunerea constantă la substanțele eliminate de echipamentele electrice ne poate afecta sănătatea (cele mai afectate sunt căile respiratorii).
● Riscuri de incendii și explozii - Dacă nu sunt gestionate corespunzător, componentele electrice sau bateriile deteriorate pot declanșa incendii.
Cum găsim punctele de colectare pentru electrice și electrocasnice?
Sursa -
Punctele de colectare pentru deșeurile electrice și electrocasnice (DEEE) au crescut semnificativ în ultimii ani. Înainte de a duce un aparat electric la un centru de colectare este esențial să te informezi puțin. De exemplu, când vine vorba de reciclarea electrocasnicelor mari, trebuie să verifici dacă punctul de colectare pe care îl vizezi acceptă deșeuri voluminoase. O altă variantă este să soliciți ridicarea lor direct de la domiciliu.
Pentru aparatele electrice de mici dimensiuni lucrurile sunt mai simple. Există inclusiv aplicații mobile care te ghidează către locul unde poți lăsa deșeurile. “Unde reciclăm” este o platformă care îți indică, în funcție de localizarea curentă, cele mai apropiate puncte de colectare.
Protejarea mediului înconjurător depinde și de tine. Nu uita: reciclarea deșeurilor electrice are impact și asupra sănătății tale, și asupra Planetei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau