Cum să dormi astfel încât să fii mereu creativ. Sfaturi de la Salvador Dali

283fb478-5554-44aa-b37f-7917a90f38d7

Dimensiune font:

| 17-10-2022 14:25


O tehnică a somnului descrisă de artistul suprarealist Salvador Dali și celebrul inventator Thomas Edison ar putea chiar să funcționeze și să inspire creativitate, au descoperit cercetătorii.
În esență, pentru a-ți îmbunătăți creativitatea, trebuie să te trezești chiar atunci când o anumită fază a somnului este pe punctul de a începe, acolo unde realitatea întâlnește fantezia.
Pentru a folosi această tehnică, vizionari precum Salvador Dali și Thomas Edison țineau în mână un obiect, cum ar fi o minge sau o lingură, în timp ce adormeau într-un fotoliu. Pe măsură ce ațipeau, obiectul cădea și făcea zgomot, astfel că ei se trezeau. După ce au petrecut câteva minute la limita inconștienței, aceștia erau gata să se întoarcă la lucru.
Această fază timpurie a somnului, cunoscută drept starea hipnagogică sau N1, durează doar câteva minute înainte să alunecăm într-un somn mai profund, însă ar putea fi „cocktailul ideal pentru creativitate”, au spus cercetătorii. Studiul lor a fost publicat recent în jurnalul Science Advances.
Oamenii petrec în jur de 5% din somnul din timpul nopții în faza N1, însă este o fază a somnului extrem de puțin studiată, a spus autorul senior Delphine Oudiette, cercetător la Institutul Creierului din Paris.
În faza N1 a somnului, ne putem imagina forme, culori sau chiar frânturi de vise cu ochii închiși, însă încă putem auzi ce se întâmplă în jurul nostru. „Tiparul poate fi foarte diferite în funcție de persoană”, a explicat Oudiette pentru Live Science.
Așadar, Oudiette și echipa sa au dorit să testeze această metodă a somnului cu oameni obișnuiți. Aceștia au recrutat 103 de participanți sănătoși care aveau abilitatea de a adormi rapid și i-au rugat să evite stimulente și să doarmă mai puțin decât de obicei cu o noapte înainte de experiment.
Creativitatea nu este limitată doar la domeniul artelor
Participanților li s-a prezentat o problemă de matematică în care trebuiau să ghicească ultima cifră dintr-o secvență, iar pentru asta li s-au oferit două reguli pe care le puteau aplica pas cu pas pentru a rezolva problema. Însă, cercetători iau inclus și „o regulă ascunsă”, astfel că a opta cifră era mereu a doua cifră din secvență. Dacă un participant reușea să descopere asta, și-ar fi redus semnificativ timpul necesar pentru rezolvarea problemei.
„Spre deosebire de opinia populară, creativitatea nu este limitată doar la domeniul artelor. Creativitatea implică două elemente: originalitate și utilitate într-un context”, a explicat Oudiette.
În cazul de față, participanții care înțeleg regula ascunsă sunt creativi pentru că nu au fost instruiți să rezolve problema în acel mod, astfel că au găsit o strategie nouă și utilă.
Cercetătorii au descoperit că participanții care au petrecut cel puțin 15 secunde în faza N1 de somn au avut o șansă cu 83% mai crescută de a descoperi regula ascunsă, în comparație cu o șansă de 30% pentru cei care au rămas treji.
Nu este clar de ce faza N1 de somn îmbunătățește creativitatea
Singura diferență dintre cele două grupuri este un minut. Rezultatul este destul de spectaculos. Însă, dacă participanții ajungeau în faza N2 de somn, efectul dispărea, astfel autorii studiului au concluzionat că există „o zonă creativă propice” care poate fi atinsă doar dacă oamenii găsesc un echilibru între adormitul rapid și adormitul prea profund.
Însă, aspectul cel mai surprinzător a fost că participanții au trebuit să se trezească și să se întoarcă la problema de matematică fără să ajungă în somn profund pentru ca acest efect să fie observat.
Nu este clar de ce faza N1 de somn îmbunătățește creativitatea. Totuși, fiind o stare semilucidă în care pierzi controlul asupra gândurilor dar ești oarecum conștient de ce se întâmplă în jur, tehnica ar putea crea „o fază de somn ideală în care ai cogniție slăbită și asocieri ciudate”, a mai spus Oudiette. În această fază, „avem de asemenea abilitatea să reținem ideile bune”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Inundații în Emirate. Trei filipinezi au murit
19/04/2024 15:39

Trei lucrători filipinezi au murit in urma unor inundaţiilor fără precedent care au afectat la inceputul acestei săptămani Emiratele Arabe Unite, unde traficul rămane perturbat vineri pe aeroportul din D ...

Colagenul și acidul hyaluronic, tinerețea la sticluță
18/04/2024 15:39

Colagenul si acidul hialuronic au devenit cuvinte de ordine in industria cosmetică, promise adesea ca solutia supremă pentru inversarea sau incetinirea semnelor vizibile ale imbătranirii. Aceste două comp ...

  Culorile frumuseții, o călătorie prin istoria fardurilor
18/04/2024 15:23

Fardurile au jucat un rol crucial in cultura si societatea umană de mii de ani, servind nu doar ca mijloace de infrumusetare, dar si ca simboluri ale statutului social, sănătătii si chiar moralitătii. De l ...

Iubești confortul? Alege mătasea naturală de la Tadame
18/04/2024 15:00

 Mătasea naturală este un material textil rafinat si o investitie in confortul celor care o aleg. De sute de ani, a fost pretuită pentru proprietătile sale. De-a lungul timpului, a devenit un material ...

Iubești confortul? Alege mătasea naturală de la Tadame
18/04/2024 12:00

 Mătasea naturală este un material textil rafinat si o investitie in confortul celor care o aleg. De sute de ani, a fost pretuită pentru proprietătile sale. De-a lungul timpului, a devenit un material ...

Ce implică o operație de fimoză și cât costă?
18/04/2024 11:10

 Fimoza, o problemă care apare atat la copii, cat si la adulti, poate fi tratată cu usurintă dacă pacientul ajunge la medic inainte de aparitia unor complicatii. Ce este fimoza? Fimoza descrie condit ...

Povestea fructului miraculos
16/04/2024 13:51

 Într-o lume in care zahărul este omniprezent si lupta impotriva obezitătii si a bolilor legate de dietă continuă să fie o prioritate globală, apare un aliat neasteptat: fructul miraculos, sau ...

Evoluția Agentului Imobiliar: Cursurile Smart Experience de la Inter Imobiliare modelează profesioniștii de mâine
15/04/2024 14:02

 Ai observat vreodată cat de rapid se schimbă lumea imobiliarelor? Dacă esti agent imobiliar sau te gandesti să devii unul, e esential să fii mereu informat si pregătit pentru noile provocări. &Ici ...

Povestea parfumului de trandafiri
14/04/2024 14:46

În grădina cu flori a naturii, există un personaj incantător care captivează simturile cu frumusetea si misterul său delicat: parfumul de trandafiri. În spatele fiecărui strop de esentă parfu ...

La 48 de ani, Georgiana Văcaru are 10 băieți și 10 fete. Ireal câți urmași are femeia cu cei mai mulți copii din lume
12/04/2024 17:11

Georgiana Văcaru este o adevărată mamă eroină. Argeseanca născută in anul 1976 este femeia cu cei mai multi copii din Romania. La doar 48 de ani, femeia a adus pe lume 10 băieti si 10 fete. Iată povest ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei