Cum să-ți protejezi jantele și să-ți menții mașina într-o formă bună

imagine-019(1)

Dimensiune font:

| 25-06-2024 10:28

Cum să-ți protejezi jantele și să-ți menții mașina într-o formă bună

Jantele mașinilor sunt unele dintre componentele cele mai fiabile ale unei mașini, sunt cele care pot modifica radical aspectul vehiculelor și cele care pot suferi cel mai mult de-a lungul timpului din cauza manevrelor greșite. Cum le putem proteja?

Jantele din aliaj reprezintă deseori o investiție financiară destul de mare și este supusă mai multor riscuri. Acestea se pot deteriora rapid de la gropi, denivelări, sau agenți chimici. Prin urmare, este important de știut cum le putem proteja pentru a ne bucura cât mai mult timp de ele. Un set de jante protejate corespunzător va putea fi folosit timp de mulți ani, dar totodată se pot distruge și după doar câteva sute de metri rulați.

 În primul rând trebuie să știți că există două mari categorii de jante: cele turnate și cele strunjite. Primele au un preț mai scăzut și sunt prezente pe majoritatea mașinilor. Producătorii de autovehicule aleg această variantă tocmai datorită costurilor de producție. Dar acest avantaj vine și cu câteva dezavantaje, cum ar fi greutatea mai mare sau rezistența mai redusă la șocuri față de jantele strunjite. Pe de altă parte, jantele strunjite chiar dacă sunt mai rezistente și mai ușoare prezintă dezavantajul unui preț de producție mai ridicat.

Ambele tipuri, însă, pot suferi accidente și se pot deteriora în urma șocurilor mecanice. Pentru a preîntâmpina acest fenomen, este bine să cunoașteți câteva elemente de bază. Cele mai frecvente deteriorări sunt date de șocurile mecanice (gropi, borduri, șine de tramvai etc.) sau de frecările cu bordurile.

În urma șocurilor mecanice se pot produce două feluri de deteriorări: ovalizarea sau spargerea jantelor. Primul caz este dat, în general, de șocuri repetate din denivelări care nu au margini tăioase, cum ar fi ralantizoarele din ciment sau cele din materiale rigide. Loviturile repetate, chiar dacă sunt amortizate în mare parte de taloanele anvelopelor, vor avea într-un final un efect și asupra părții metalice a roților.

Spargerea jantelor este un fenomen mult mai rar și apare la o lovitură puternică într-o groapă sau o bordură, mai ales dacă punctul de impact nu este amortizat de anvelopă. Spre exemplu, lovirea unei gropi sau a unei borduri cu roțile virate, în care prin alunecarea laterală a mașinii se lovește direct cu janta acel obstacol. De asemenea, se poate întâmpla ca la un impact puternic să se taie anvelopa (fie ea de vară, iarnă sau all season) și să se lovească în același timp și janta de obstacolul respectiv. Urmarea este aceeași: spargerea jantei.

O altă situație foarte des întâlnită este frecarea jantelor de bordură. Pentru a preveni acest fenomen deseori nu este suficientă doar experiența persoanei de la volan. Spre exemplu la o parcare laterală pe timp de noapte și ploaie, când abia se distinge unde se află bordura, se poate atinge și zgâria destul de urât janta. Prevenirea unei asemenea situații se poate face prin achiziționarea unui set de anvelope cu protecție de jantă. Aceste pneuri au o construcție specială, cu taloane ranforsate și ieșite în exteriorul jantei. Astfel, acestea se vor interpune între jantă și bordură, protejând partea metalică a roții.

O altă situație în care o jantă poate fi deteriorată este prin acțiunea unui agent chimic. Jantele sunt deseori făcute din aliaje de aluminiu. Acestea reacționează foarte puțin cu alți agenți chimici. Cu toate acestea, pot fi atacate de acizi puternici cum ar fi acidul clorhidric sau cel sulfuric, baze puternice precum hidroxidul de sodiu sau cel de potasiu. Pe lângă aceste categorii, care în general sunt întâlnite mai rar în regim cotidian, jantele mai pot fi atacate și de săruri precum clorura de sodiu, care mai este cunoscută și drept sare de bucătărie.

Sarea de bucătărie este frecvent utilizată împotriva zăpezii de pe șosele sau în curți. Ca alternativă, mai este folosită și clorura de calciu împotriva zăpezii și a gheții. Această substanță face parte tot din categoria sărurilor și este destul de corozivă. Prin urmare, după ce veți merge pe o șosea care a fost tratată cu acest compus chimic, va trebui să spălați temeinic jantele cu un jet de apă cu detergenți auto pentru a le curăța. Altfel, în scurt timp vor apărea pete pe jante și le vor strica aspectul.

Pentru a menține aspectul plăcut al jantelor din aliaj pe cât mai mult timp, se recomandă spălarea periodică a acestora. În plus, mai puteți găsi și soluții de protecție care nu doar că le vor proteja contra agenților chimici, dar le vor oferi și un plus de strălucire. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
De ce este important să alegi scaunele de bucătărie potrivite?
27/09/2024 12:00

 Bucătăria este, cel mai adesea, spatiul in care se petrec cele mai frumoase momente alături de familie si prieteni. Fie că iei pranzul sau cina cu cei dragi sau că, pur si simplu, te relaxezi la o ca ...

Beneficiile apei de trandafir: Tradiție, frumusețe și sănătate într-o picătură de parfum
27/09/2024 09:15

Apa de trandafir este unul dintre cele mai rafinate si vechi elixire de frumusete, folosită de secole in ingrijirea pielii, ritualuri de sănătate si chiar in bucătărie. Originară din Persia antică, aceas ...

Ritualuri de frumusețe dimineața – Arta de a începe o zi nouă
27/09/2024 08:43

Diminetile nu sunt doar inceputul unei noi zile, ci si un moment sacru, in care ritualurile de frumusete devin un act de ingrijire personală, o celebrare a propriei esente. Într-o lume grăbită, in care ...

Ceasurile uitate. Mecanismele timpului în epoca modernă
26/09/2024 15:23

Într-o lume in care timpul curge rapid, marcat de sunetele discrete ale telefoanelor inteligente si de notificările care ne amintesc constant de următoarea sarcină, există o tăcere aparte in inima co ...

25 septembrie, Ziua Dăruirii
25/09/2024 09:52

La 25 septembrie 2024 este celebrată Ziua dăruirii. Celebrarea acestei zile, incepand din anul 2019, a fost instituită prin Legea nr. 355 promulgată la 27 decembrie 2018. Textul de lege, iniţiat de senato ...

Istoria bolilor venerice
24/09/2024 16:42

Bolile venerice, cunoscute si sub denumirea de boli cu transmitere sexuală (BTS), au o istorie indelungată si complexă, care reflectă nu doar evolutia medicală, ci si schimbările sociale si culturale. De ...

Beneficiile sucurilor verzi, o explozie de sănătate într-un pahar
22/09/2024 15:29

Într-o lume din ce in ce mai preocupată de alimentatia sănătoasă si echilibrată, sucurile verzi au devenit simbolul revitalizării naturale, oferind o solutie simplă si eficientă pentru cei care do ...

Bluze și salopete de damă: Tendințe și sfaturi de stil pentru fiecare ocazie
19/09/2024 16:26

Bluze si salopete de damă: Tendinte si sfaturi de stil pentru fiecare ocazie Atunci cand vine vorba de garderoba unei femei, bluzele si salopetele sunt piese vestimentare esentiale, care pot transforma inst ...

5 trucuri pentru a avea grijă de mașina ta
17/09/2024 10:46

Îti doresti o masină curată si functională, care să nu te lase in drum? Citeste articolul si află cum o poti avea. 5 trucuri pentru a avea grijă de masina ta Îngrijirea masinii poate păre ...

Planificarea Nuntii: De Ce Restaurantul Conteaza Mai Mult Decat Crezi
17/09/2024 10:04

Planificarea Nuntii: De Ce Restaurantul Conteaza Mai Mult Decat Crezi Planificarea unei nunti reprezinta o experienta unica si plina de emotii, iar alegerea locatiei perfecte poate influenta semnificativ succe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei