Curiozități despre porci

Happy-Pig

Dimensiune font:

| 27-12-2021 12:15

Porcii se numără printre cele mai versatile animale pe care le-au domesticit oamenii. Adeseori, ne gândim la ei ca fiind lacomi, murdari și nu tocmai inteligenți.

Totuși, greșim. Cei care au avut un porc drept animal de companie spun că aceste creaturi sunt mult mai complexe. Este adevărat că porcii mănâncă aproape orice, dar asta nu poate fi o vină.

Nici restul percepțiilor noastre legate de ei nu sunt tocmai conforme cu realitatea. Așadar, iată câteva adevăruri surprinzătoare și amuzante despre porci.

1. Oamenii au domesticit porcii de două ori, în locuri și momente diferite
curiozități despre porci


Iată prima dintre aceste curiozități despre porci. Oamenii și-au dat seama devreme de utilitatea porcilor. Două culturi diferite, aflate la mii de kilometri și ani distanță, au domesticit mistreții.

În apropiere de Turcia zilelor noastre, oamenii au domesticit mistreții care veneau în satele lor căutând resturi de mâncare cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. De asemenea, cercetările arată că, în urmă cu aproximativ opt milenii, mistreții au fost domesticiți și în Valea Mekong, din China.

2. Au reputația de a fi murdari
În ciuda faptului că au fost domesticiți și că sunt folositori, porcii nu erau priviți cu ochi buni în jurul anului 1.000 î.e.n. Vechiul Testament, mai exact Leviticul, considera porcii ca fiind „necurați” și interzicea consumul cărnii de porc.

Coranul instituia aceleași interdicții în secolul VII. Există multe teorii privitoare la motivele pentru care porcii erau desconsiderați, însă motivul cel mai probabil îl constituie faptul că porcii mănâncă aproape orice, inclusiv mâncarea râncedă și chiar și fecale.


3. Porcul are un loc în zodiacul chinezesc

China este cel mai mare producător de carne de porc din lume (produce de aproximativ două ori mai mult decât Uniunea Europeană). Porcul este cel de-al 12-lea simbol în ciclul de 12 ani al zodiacului chinezesc. Porcul a ajuns ultimul în cursa mitologică hotărâtoare pentru locul fiecărui animal în cadrul zodiacului.

Porcului i s-a făcut foame și apoi somn în timpul cursei și a fost ultimul care a ajuns la întrunirea convocată de Împăratul de Jad. În ciuda statutului folcloric de animal „întârziat”, cei născuți în anul Porcului sunt considerați a fi buni planificatori, oameni care muncesc din greu pentru a-și atinge scopurile.

Porcul este asociat și cu fertilitatea și virilitatea în China. Datorită acestui fapt, multe cupluri care încearcă să aibă copii au în dormitor statuete de porci.

4. Porcii pot salva vieți
Dacă o să ai vreodată nevoie de o valvă nouă la inimă, s-ar putea ca un porc să te salveze. Valvele inimii porcilor sunt transformate în valve pentru oameni.

Potrivit Harvard Health Publishing, aceste valve au o durată de viață de aproximativ 15 ani și nu necesită folosirea unor medicamente anticoagulare, cum este în cazul valvelor mecanice.

Mai mult, porcii sunt în general considerați cea mai bună opțiune pentru xenotransplant, adică transfer de organe de la animale la oameni.

Porcii sunt suficient de asemănători cu noi noi pentru ca organele lor să funcționeze bine în corpurile noastre, dar suficient de diferiți pentru a se evita riscul unei infecții transmise de la o specie la alta, risc prezent în cazul folosirii organelor de primate.

Însă este nevoie de mai multă cercetare, deoarece testele au arătat că unele transplanturi au fost respinse.

5. Sunt creaturi inteligente și emotive
Iată a cincea dintre aceste curiozități despre porci. O recenzie a unor studii făcute pe porci sugerează faptul că aceste animale au o psihologie complexă, pe care abia începem să o înțelegem.

„Porcii dau dovadă de caracteristici emoționale și de comportament care au fost descrise drept personalitate, stiluri de reacție, temperament și tendințe comportamentale”, scriu autorii analizei.

Recenzia a adăugat faptul că porcii reacționează față de emoțiile altor porci.

6. Folosesc unelte
Cercetătoarea Meredith Root-Bernstein studia porci în Franța, când a observat un comportament care nu mai fusese observat înainte. Porcii visayeni cu negi foloseau bețe și bucăți de coajă de copac ca să construiască vizuini.

 Această specie de porci este în pericol de dispariție, motiv pentru care Root-Bernstein îi studia în grădina zoologică, însă comportamentul lor spune multe.

 

Porcii nu construiesc mereu vizuini – acest comportament apare o dată la șase luni, când trebuie să vină pe lume porcușorii. După cum a declarat Root-Bernstein pentru National Geographic, această cercetare este importantă deoarece comportamentul porcilor, nefiind des studiat, ar fi putut trece neobservat.

În plus, este o caracteristică pe care porcii o au în comun cu oamenii. Ne apropie de animale și ne ajută să ne dăm seama că toate viețuitoarele sunt interconectate.

7. Porcii nu transpiră

Folosim expresia „transpirat ca un porc”, însă adevărul este că porcii nu transpiră prea mult. Transpirația este o modalitate prin care animalele cu sânge cald își păstrează o temperatură corespunzătoare, însă au nevoie de glande sudoripare bune pentru a face asta.

Porcii au astfel de glande, însă ele nu funcționează prea bine. Acesta este motivul pentru care porcii se rostogolesc în noroi ca să se răcorească.

8. Porcii au vederea slabă, însă un simț olfactiv puternic
Iată și ultima dintre aceste curiozități despre porci. Porcii pot să vadă obiectele din lateralele lor, lucru folositor pentru a localiza mâncarea, alți indivizi din aceeași specie și prădători.

Însă porcii nu văd prea bine ce anume se află în fața lor. Compensează lipsa vederii frontale cu un simț extraordinar al mirosului. Își pot folosi râturile pentru a detecta mâncarea, și, mulțumită unui mușchi care oferă flexibilitate râtului, pot să scurme în pământ după hrană. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Echilibrul trupului și al spiritului. Secretele celor trei dosha în medicina ayurvedică
17/11/2024 18:13

Într-un colt al lumii unde intelepciunea antică se imbină armonios cu observatia atentă asupra naturii, Ayurveda – sistemul traditional de medicină al Indiei – descifrează tainele sănăt ...

Alimentația ca elixir
17/11/2024 15:30

Frumusetea si sănătatea sunt strans legate de ceea ce punem in farfurie, iar nutritia devine un instrument esential in mentinerea pielii luminoase, a părului sănătos si a unei energii care radiază vitalit ...

Ritualuri zilnice pentru o stare de bine
17/11/2024 14:27

Există o magie aparte in gesturile mici, acele momente pe care le dedicăm exclusiv nouă. Fie că este vorba despre o baie aromată, cateva clipe de liniste alături de un jurnal sau o simplă respiratie cons ...

FRF: „Nu avem nicio emoție” Sursele GOLAZO.ro din interiorul Federației spun că, pe probe, UEFA are o singură variantă: 3-0 pentru noi la „masa verde”
16/11/2024 12:23

  Romania - Kosovo. Sursele GOLAZO.ro au dezvăluit că FRF asteaptă o solutionare favorabilă in urma incidentelor de aseară, cu o victorie prin forfait, 3-0. UEFA analizează gravitatea fap ...

Secretele tinereții fără vârstă: În căutarea frumuseții de durată
15/11/2024 17:10

Într-o lume in care timpul lasă inevitabil urme asupra chipului nostru, visul tineretii fără varstă a devenit o prioritate pentru multe femei. Noile descoperiri din domeniul ingrijirii pielii si ter ...

Somnul de frumusețe: mit sau realitate?
15/11/2024 15:28

Într-o lume tot mai grăbită, unde orele de somn sunt adesea sacrificate pe altarul productivitătii sau al divertismentului, conceptul de „somn de frumusete” poate părea un mit romantic. Da ...

Beneficiile uimitoare ale îmbrățișărilor
15/11/2024 15:10

Beneficiile uimitoare ale imbrătisărilor De multe ori ne imbrătisăm reciproc atunci cand suntem fericiti sau atunci cand ne intalnim cu persoane pe care le iubim. Simtim bucurie si fericire atunci cand i ...

Mâncăruri rare de sărbători: Rețete din colțurile uitate ale lumii
15/11/2024 14:41

Sărbătorile sunt o invitatie la explorare culinară, o călătorie in care aromele, culorile si traditiile se intalnesc pe farfurie. De la gusturile exotice ale tropicelor la retetele aproape uitate din Europ ...

Cum poti avea cea mai frumoasa gradina cu plante ornamentale
15/11/2024 14:32

 Grădina ta este locul unde natura isi face simtită prezenta, iar alegerea plantelor ornamentale potrivite poate transforma orice spatiu intr-un colt de rai. Arbustii si arborii ornamentali sunt elemente ...

Cum să-ți menții sănătatea în sezonul rece: Trucuri pentru un corp sănătos și o piele strălucitoare
15/11/2024 13:25

Frigul iernii nu este doar un motiv de a scoate hainele groase din dulap, ci si o provocare pentru sănătatea noastră. Temperaturile scăzute, aerul uscat si expunerea mai redusă la soare pot afecta imunitat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei