Durerea de care nu scapă nimeni - dorul. Ghid de supraviețuire în caz de dor

dor

Dimensiune font:

| 05-11-2024 10:31

Durerea de care nu scapă nimeni - dorul. Ghid de supraviețuire în caz de dor


O caracteristică unică pe care o are dorul este că mereu ne aduce aminte de nevoia de a simți emoții plăcute, de a petrece momente frumoase împreună.

Mi-e dor de tine! Parcă nu putem să-l traducem cu “îmi lipsești”, la fel de bine. Nici un “I miss you” nu e parcă mai potrivit. Dorul e ceva ce cade greu, cade greu la suflet și nu pleacă forțat pe ușă.
Dorul nu e doar despre cuplu, este dorul diasporei pentru cei de acasă, e dorul părinților pentru copiii plecați la studii, e dorul nostru al tuturor la sfârșituri de an, poate e chiar un dor zilnic. Mai este un fel de dor, un dor de ceva ce nu ai mai trăit … de un sentiment de bine nedefinit.


Se vorbește despre acest cuvânt unic românesc, “DOR” sau despre “să mori de dor”. Cum ne afectează el mintal și ce este de fapt dorul?


Dorul este un sentiment care exprimă o dorință puternică de a revedea pe cineva ori ceva drag sau de a reveni la o stare emoțională preferată. Cuvântul își are originea în latina populară “dolus” – a durea.
Definiția dorului ne ajută să înțelegem mai bine expresia “a muri de dor” adică “să mori de durere”.
Cine își dorește să moară? Sau cine își dorește să simtă durerea? Și, totuși, absența îndelungată a unei stări emoționale preferate, dorite, plăcute, ne poate oferi o senzație similară durerii fizice. Totuși, este foarte posibil ca dorul să ofere și senzația de durere reală în organism. Durerea ne va provoca întotdeauna un disconfort emoțional și psihologic.

Cât de “DOR” este bine să ne fie? Se poate confunda acesta cu alte sentimente?


Care sunt stările emoționale pe care dorim sa le trăim frecvent? Dacă am întreba 100 de români, cred că majoritatea ne-ar spune că ar prefera să simtă emoții de bucurie, încântare, stare de bine și mai puțin tristețe sau teamă.
Iată modul prin care dorul ne face să ne amintim și să dorim stările preferate, ne evocă amintiri plăcute și, uneori, ne oferă puțină stare de nostalgie.
Nu știu dacă dorul se poate confunda cu alte sentimente, însă cred că nimeni nu își dorește prezenta dorului ca o stare de fapt, continuă, pentru o perioadă îndelungată de timp.


Se leagă dorul mai mult de iubire sau de singurătate în iubire?


Atunci când vorbim de sentimentul de iubire, vorbim despre o sumă de trăiri pe care orice om ar dori să le aibă mereu ca resursă. Creștinismul este bazat pe legea iubirii față de aproape.
Sentimentul de iubire ne oferă acele stări emoționale care ne asigură un confort și chiar o siguranță. Atunci când persoana sau elementele care ne generează aceste stări lipsesc din apropierea noastră, dorul începe să-și facă apariția.
Cred că dorul se leagă mai mult de singurătatea din cadrul relației. Este posibil să fii lângă persoana pe care o iubești și totuși să-ți fie dor de anumite stări sau emoții pe care nu le-ai mai trăit de multă vreme. Sentimentul de iubire este ca o flacără care arde, însă se poate stinge dacă nu alimentăm această flacără cu multă emoție ca și combustibil. Să ne imaginăm că dorul este jăraticul. Nu este nici flacără, dar nici stins însă poate oricând să se mistuie dacă nu punem lemne pe foc.

Dacă vorbim de relații la distanță cum putem gestiona dorul?


Astăzi, relațiile la depărtare sunt la distanță de un click. Să nu uităm că acum 20 poate 30 de ani încă trimiteam scrisori! Astăzi putem trimite același scrisori în format electronic și ajung instant însă mai comod și mai aproape este un videocall. Evoluția tehnologică ne-a ajutat să micșorăm distanțele și să ”îndulcim” dorul.
Este foarte important ca întâlnirile virtuale să aibă loc atunci când simțim nevoia și nu atunci când “se poate”. Un apel video cu persoanele dragi care sunt departe ne poate provoca o emoție similară celei pe care o simțeam când eram împreună, ceea ce ne face bine. Este suficient să îi aducem aminte creierului de diferite evenimente din viața noastră care au avut un impact puternic și el ne va recrea instant emoția corespunzătoare stării de atunci. Diferența dintre virtual și real este reprezentată de timpul petrecut împreună și de activitățile pe care le făceam împreună. Nu putem discuta despre o înlocuire a contactului fizic cu cel virtual însă poate fi încercată ca o soluție de recâștigare a echilibrului.

Ghid de supraviețuire în caz de dor


Câteva tipsuri speciale de supraviețuire în caz de dor, atât pentru cupluri cât și pentru familie și dorul nostru de puțină normalitate:
1. Dacă există un ritual, ar fi bine ca acesta sa fie menținut, cu adaptările de rigoare. Dacă nu, poate este timpul să creăm unul. Poate o întâlnire virtuală în care să ne spunem gânduri frumoase sau să ne exprimăm recunoștința pentru ceea ce există. Poate un joc în doi, poate citirea de versuri.
2. Dacă ești partenerul, trimite-i un buchet mare de flori și-o scrisoare. Dacă ești partenera, alege-i un pulover călduros, o cravată, o pereche de mănuși sau un fular, împachetează-le alături de o felicitare semnată cu rujul preferat și suprinde-l. Spuneți-vă dorul în orice formă puteți!
3. Putem să organizăm deschiderea cadourilor în același timp și să ne împărtășim, online desigur, gândurile, bucuria sau surprinderea cu cei dragi.
4. Un alt pont ar fi să ne implicăm într-o acțiune caritabilă sau de voluntariat. Ajutorul oferit altora alimentează cu multe emoții pozitive, energizează și dă putere.
5. Ar fi de preferat să evităm singurătatea și să ținem cât mai mult legătura online cu cei dragi.
6. Aprindeți artificii împreună.
7. Cumpărați-vă aceeași băutură și ciocniți la un moment aniversar!
8. Arată-ți dorul, spune-l, cântă-l, strigă-l, compune-l! Fă-l simțit astfel încât relația să nu aibă de suferit!

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Misterioasele tuneluri de sub Marea Neagră care leagă România de Turcia
05/11/2024 11:56

Misterioasele tuneluri de sub Marea Neagră care leagă Romania de Turcia Într-o cronică, scrisă inaintea Primului Război Mondial, este relatată o poveste stranie in care se vorbeste despre cum tă ...

  Bârfa și efectele sale sociale, psihologice și economice
04/11/2024 17:17

Barfa, privită de unii ca o plăcere vinovată si de altii ca un viciu de evitat, este o activitate umană veche de cand lumea, iar efectele sale se răsfrang asupra societătii intr-un mod mai complex decat a ...

România - leagănul civilizaţiei umane
04/11/2024 16:08

Romania - leagănul civilizaţiei umane Acum mai bine de 10.000 de ani, zona geografică in care se află Romania de astăzi era considerată vatra lumii, locul unde a inceput cu adevărat civilizatia umană. ...

Botine elegante pentru birou: selecția perfectă pentru un look profesional.
04/11/2024 10:46

Botine elegante pentru birou: selectia perfectă pentru un look profesional Botinele elegante sunt piesa esentială care imbină stilul si profesionalismul in garderoba de birou. Confortabile si usor de asorta ...

Viespea care poate consuma alcool toată săptămâna fără să se îmbete
01/11/2024 15:20

Potrivit unui studiu nou, viespile extreme au o tolerantă uimitoare la alcool. Ce au descoperit oamenii de stiintă despre viespile orientale? Consumul de cantităti mici de alcool este destul de comun in lum ...

Coarnele - fructele uitate ale copilăriei
01/11/2024 14:48

Cornul sau cornul european (Cornus mas) este o specie de plante nativă sudului Europei si sud-vestului Asiei. Creste in pădurile de foioase din zonele de deal si munte, dar il intalnim si ca plantă ornamen ...

Viclenia – o artă sau o capcană?
31/10/2024 13:55

Viclenia este o caracteristică umană veche de cand lumea, fascinantă si periculoasă in egală măsură. Este acea abilitate de a manipula circumstantele, de a trasa strategii ascunse si de a obtine benefici ...

Secretele unui păr de invidiat: cum să obții stilul dorit și să-ți menții părul sănătos
31/10/2024 13:38

Secretele unui păr de invidiat: cum să obtii stilul dorit si să-ti mentii părul sănătos Părul reprezintă o parte importantă a imaginii personale, iar stilizarea corectă poate face o diferentă enorm ...

Oamenii fără compasiune și chipurile hâde din oglinda indiferenței
31/10/2024 11:53

Lipsa compasiunii in societate seamănă semintele unui teren arid, unde monstrul incolteste din indiferentă si se hrăneste cu egoism. O lume lipsită de empatie devine un loc in care distanta dintre oameni c ...

Succesul vine întotdeauna de la o idee - istoria unui brand
31/10/2024 11:39

Succesul vine intotdeauna de la o idee - istoria unui brand Farmacistul american John S. Pemberton a creat Coca-Cola, pe care a comercializat-o initial ca tonic pentru vindecare. Dr. John Stith Pemberton a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei