Lumina interioară. Psihologia pozitivă și ajutorul oferit adolescenților
Dimensiune font:
Cunoscută ca o perioadă vulnerabilă pentru dezvoltarea problemelor de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea și depresia, adolescența este o etapă dificilă în viața tinerilor * multe probleme pot fi depășite cu ajutorul psihologiei pozitive, care se concentrează pe ceea ce face viața demnă de trăit
Adolescența este deseori descrisă ca o perioadă tumultuoasă, un „montagne russe” emoțional. În această etapă, tinerii se confruntă cu numeroase provocări. Presiunea academică este una dintre ele. Competiția pentru note mari și admiterea la universități prestigioase poate fi copleșitoare. Pe de altă parte, presiunea socială îi influențează adesea pe adolescenți să dorească să se integreze și să fie acceptați de colegii lor. Explorarea și formarea identității sunt procese complexe și adesea confuze. Gestionarea relațiilor cu familia, prietenii și posibili parteneri romantici aduce propriile sale provocări. Adolescența este, de asemenea, o perioadă vulnerabilă pentru dezvoltarea problemelor de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea și depresia. Toate aceste probleme pot fi depășite cu ajutorul psihologiei pozitive, un concept fondat de Martin Seligman și care se concentrează pe ceea ce face viața demnă de trăit. „Principalele sale obiective sunt dezvoltarea punctelor forte, promovarea emoțiilor pozitive, construirea și menținerea relațiilor sănătoase și satisfăcătoare, găsirea unui sens profund și a unui scop în viață și stabilirea și atingerea obiectivelor personale și profesionale. Practicarea gratitudinii poate transforma perspectiva unui adolescent. Prin încurajarea tinerilor să țină un jurnal al recunoștinței, unde să noteze zilnic lucrurile pentru care sunt recunoscători, se poate îmbunătăți semnificativ starea lor de bine. Cercetările arată că exprimarea gratitudinii poate crește nivelul de fericire și poate reduce simptomele depresive”, a spus psihoterapeutul Letiția Popa.
Tehnicile de mindfulness, cum ar fi meditația, pot ajuta adolescenții să gestioneze stresul și anxietatea. Aceste practici îi învață să fie prezenți în momentul prezent și să își observe gândurile și emoțiile fără judecată. Un adolescent care practică mindfulness poate deveni mai rezilient și mai capabil să facă față provocărilor cotidiene.
Punctele forte, scoase la iveală
Psihologia pozitivă încurajează adolescenții să își descopere și să își valorifice punctele forte. Ei pot fi ghidați să își stabilească obiective realiste și pozitive. În loc să se concentreze pe evitarea eșecurilor, ei pot fi încurajați să se concentreze pe atingerea succeselor. Tehnica SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound) poate fi folosită pentru a seta obiective clare și realizabile.
Psihologia pozitivă subliniază importanța relațiilor pozitive pentru bunăstare. Adolescenții pot fi învățați să își dezvolte abilități de comunicare eficientă, empatie și rezolvare a conflictelor. Prin îmbunătățirea acestor abilități, tinerii pot construi relații mai sănătoase și mai satisfăcătoare.
„M-am confruntat cu o anxietate severă când eram în clasa a IX-a. Presiunea academică și dorința de a fi acceptată de colegi mă copleșeau. Mama a observat schimbările mele de comportament și a decis să caute ajutor. A găsit un terapeut specializat în psihologia pozitivă și am înceout să lucrăm. M-a ajutat să țin un jurnal al recunoștinței, să scriu scurte povestioare. Am început să fiu tot mai atrasă de aceste prctici care m-au făcut foarte bine”, ne-a spus Ana, elevă la un liceu vocațional din Iași. În timp, a început să se implice în clubul de artă al școlii și a descoperit că desenul și pictura îi aduceau o mare satisfacție. Mai mult, a participat și la activități de voluntariat, care i-au dat un alt sens vieții.
Abilitățile de comunicare eficientă și empatie dezvoltate în adolescență pot duce la relații interpersonale mai sănătoase și mai satisfăcătoare în viața adultă. Adolescenții care își descoperă și valorifică punctele forte sunt mai motivați și mai încrezători, ceea ce poate contribui la succesul academic și profesional.
Psihologia pozitivă oferă adolescenților un set valoros de instrumente pentru a naviga prin provocările complexe ale acestei etape a vieții. Prin practicarea gratitudinii, mindfulness-ului, descoperirea și valorificarea punctelor forte, setarea obiectivelor pozitive și îmbunătățirea relațiilor interpersonale, tinerii pot dezvolta reziliență și bunăstare emoțională.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau