Matcha, ceaiul samurailor. Ce este și cum se prepară
Dimensiune font:
Matcha este un ceai verde de înaltă calitate. Pudra de ceai verde se bate în apă fierbinte, în loc să fie înmuiată, pentru a forma o băutură spumoasă. Actul meditativ de a pregăti, prezenta și sorbit matcha este coloana vertebrală a ceremoniei japoneze a ceaiului.
Matcha, ceaiul samurailor
Înainte de a exista ceainice pentru a infuza frunzele de ceai, chinezii măcinau frunzele de ceai într-o pudră pe care o băteau într-un castron cu apă fierbinte. Chinezii au renunțat la această metodă, însă japonezii au continuat să popularizeze metoda.
Unul dintre preoții Zen ai Japoniei, care studia în mănăstirile budiste din China, s-a întors în Japonia la începutul secolului al XII-lea cu semințe și tufe de plante de ceai.
Tânărul preot, numit Eisai, și-a folosit experiența din China cultivând și bând „ceai bătut” pentru a populariza ceea ce el a numit „calea ceaiului” ca ritual de meditație în cadrul comunității sale de călugări budiști japonezi. În cele din urmă, a răspândit obiceiul de a bea ceai în restul Japoniei.
Ceremonia ceaiului a fost preluată de samuraii din Japonia. Aceștia erau războinici, membrii cultivați de rang înalt ai societății de caste japoneze. Ei au ridicat ceremonia ceaiului la rang de artă și tradiție culturală, adăugând sute de pași detaliați la practică, inclusiv mișcări specifice ale mâinii, designul adecvat al sălii de ceai și instrucțiuni despre cum să stai și cum să te pregătești și să sorbi ceaiul
Cât de diferit este matcha de ceaiul verde
Matcha, ca toate ceaiurile adevărate, provine din frunzele plantei Camellia sinensis. Modul în care sunt cultivate și procesate frunzele de ceai este complet diferit de orice alt ceai.
Este cultivat la umbră
Matcha este făcut din frunze de ceai cultivate la umbră printr-un proces intensiv. Tufele de ceai sunt protejate de soare, iar lumina este filtrată către tufișuri. În acest fel este crescută producția de clorofilă în plantă, dând frunzelor o culoare verde intens.
Lipsa soarelui reduce fotosinteza frunzelor plantei, care, la rândul său, modifică nivelurile naturale de cofeină, flavanoizi, zaharuri, antioxidanți și teanină. Prin controlul expunerii la soare, producătorii de ceai pot modifica semnificativ componența chimică și aroma frunzelor finale de ceai.
Se prepară
Frunzele de ceai destinate matcha sunt mai întâi pregătite la abur pentru o perioadă scurtă de timp în câteva ore de la momentul culegerii.
În felul acesta se oprește procesul de oxidare, dar li se și intensifică culoarea verde bogată a frunzelor. Procesul de ”aburire„ creează un profil unic de aromă, care este adesea descris drept dulce și vegetal.
Cum se prepară matcha
Matcha este preparat diferit de un ceai tipic, dar este foarte ușor de făcut dacă ai instrumentele potrivite
Se fierb 100 ml de apă filtrată, apoi se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească 2-3 minute. După aceea, se pune jumătate de linguriță de pudră matcha într-un castron mic.
Se adaugă un strop de apă fierbinte și se amestecă cu un tel de bambus pentru a forma o pastă fină.
Se toarnă apa rămasă și se amestecă în continuare cu telul de bambus, împingând telul înainte și înapoi, până când matcha este încorporat și se obține o spumă subțire deasupra.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau