Patru soluţii practice pentru momentele în care te simţi demotivat
Dimensiune font:
Indiferent că vorbim despre obiectivele din viaţa ta personală sau de cele din cea profesională, este aproape imposibil să nu treci, cel puţin punctual, printr-o fază în care te simţi demotivat. Aceste momente pot fi într-adevăr pasagere, un mic obstacol în drumul tău către atingerea ţelurilor, care este depăşit destul de uşor, însă, pot fi de asemenea punct de cotitură de mare importanţă. Persoanele care se simt demotivate pentru mai mult timp sunt mai predispuse să renunţe la obiectivul lor, ceea ce poate alimenta sentimente de eşec personal sau chiar de depresie. Dacă ţi s-a întâmplat şi ţie să treci prin astfel de perioade şi ai vrea să nu se mai repete sau să ai la îndemână câteva soluţii, iată ce poţi face.
Identifică sursa
Ca să poţi soluţiona orice problemă, este important să identifici sursa ei. Atunci când te simţi demotivat, această stare este cauzată de una sau mai multe alte probleme. Ca să poţi depăşi această situaţie trebuie să ajungi la rădăcina problemei. Este posibil să-ţi fi stabilit un obiectiv prea ambiţios, fără un plan de implementare coerent, sau este posibil să nu te simţi apreciat sau încurajat de membri echipei în cadrul căreia lucrezi. Oricare ar fi cauza care îţi provoacă acest tip de letargie, este esenţial să o identifici ca să o poţi rezolva în mod eficient. În acest sens trebuie, înainte de orice, să adopţi o atitudine de sinceritate totală faţă de propria persoană. Doar aşa vei obţine răspunsurile de care ai nevoie.
Ia în considerare scopul final
Una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii motivaţiei o reprezintă pierderea din vedere a scopului final al acţiunilor pe care le întreprindem. De exemplu, un regim alimentar poate fi destul de dificil, şi poţi ajunge să te simţi demotivat destul de uşor, însă atunci când ai mereu prezent în minte faptul că o faci pentru sănătatea ta, poţi să-ţi recapeţi mai uşor încrederea în capacitatea de a duce la bun sfârşit ce ţi-ai propus. În acest sens poţi folosi, de exemplu, un whiteboard magnetic pe care să-ţi detaliezi obiectivul sau pe care să lipeşti fotografii care să te motiveze. Ca să-ţi regăseşti motivaţia este esenţial să fii în permanență conştient de scopul acţiunilor tale şi efectele sale pozitive în viaţa ta.
Depăşeşte-ţi fricile
Teama de eşec poate demotiva pe oricine, dar vine un moment în care trebuie să te hotărăşti dacă vrei să-ţi iei deciziile pe baza temerilor pe care le ai sau pe baza abilităţilor pe care le posezi. Nu este o hotărâre uşoară, dar dacă te vei lăsa controlat de fricile tale, nu vei reuşi niciodată să-ţi împlinești obiectivele sau să-ţi faci planuri de viitor semnificative, deoarece nimic în viaţa nu este garantat. Tot ce alegem să facem vine la pachet cu nişte riscuri. Dacă te decizi să ţi le asumi şi să dai ce ai mai bun pentru a crea cel mai bun scenariu posibil atunci eşti un adevărat învingător, indiferent de faptul că lucrurile nu vor merge exact aşa cum îţi doreşti în fiecare moment.
Uneori e nevoie de o pauză
În unele cazuri îţi poţi pierde motivaţia pur și simplu pentru că eşti prea obosit. Atunci când lucrezi intens în vederea atingerii unui obiectiv, poţi pierde din vedere faptul că organismul tău, în general, şi creierul, în particular, au nevoie de pauze de relaxare. Stresul prelungit, programul de lucru de 10-12 ore, lipsa unui somn odihnitor sau suficient pot duce la stări de apatie prelungite, care pot fi confundate cu lipsa de motivaţie. Este important să asculţi mesajele pe care ţi le transmite corpul tău şi să iei pauze de odihnă şi relaxare. Acesta nu este timp pierdut, ci o modalitate de a te asigura ca poţi continua la parametri optimi.
Lipsa de motivare este deseori un simptom al unei probleme, nu o problemă în sine. Ţine seama de aspectele enunţate mai sus, pentru a trece cu brio peste momentele în care te simţi demotivat.
Sursa foto: Pexels.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau