Salariu net, concediu de supraveghere copil sau șomaj tehnic - venituri ce trebuie calculate cu atenție
Dimensiune font:
Comportamentul angajaților s-a modificat pe timp de pandemie și în ce privește atitudinea la locul de muncă, dar și în ce privește banii pe care îi primesc. Suntem mult mai atenți la modul de calcul al salariilor, indemnizațiilor și compensărilor pe care le primim și punem accent pe contribuțiile plătite la stat, pentru că vrem să înțelegem exact unde ajunge fiecare sumă ce ne privește.
Tocmai de aceea, este bine de știut care sunt concret sumele pe care le datorăm sau pe care le avem de primit, mai ales că odată cu noul an și noile creșteri de prețuri, bugetele fiecărei familii sunt brusc organizate diferit. Prioritizăm, fără îndoială, toate sursele de venit, indiferent de natura lor și în principal salariile, ca sursă principală.
Este vital să facem anumite diferențieri și să știm exact cât avem de ,,încasat”, de unde, prin ce mijloace și dacă nu există o eroare de calcul. Pentru a avea o perspectivă clară asupra modului de împărțire a banilor, tot mai multă lume folosește, de exemplu, un calculator salarii cu ajutorul căruia se pot clarifica eventualele dileme.
Salariul net și salariul brut
Diferența dintre cele două este dată de suma totală a contribuțiilor care se plătesc pentru angajat către statul român. Salariul net reprezintă suma integrală finală plătită angajatului și se încadrează în parametrii legislativi în vigoare, putând fi modificat.
Avem noțiunea de salariu minim garantat sau salariu minim brut pe țară (2550 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022), tocmai de aceea este bine de știut că salariul net este cel cu care “rămânem în mână”, cum se spune, după calcularea tuturor contribuțiilor la sănătate, pensii și asigurări sociale, pe care angajatorul este obligat să le plătească la stat. Aceste obligații sunt declarate lunar de către angajator și vin cu termene scadente și penalități în caz de neplată.
Modificările legislative țin cont și de timpul în care va fi plătit acest salariu, iar dacă angajatorul întârzie cu mai mult de o lună, față de termenul stabilit, să plătească salariul angajatului, este pasibil de amendă între 5.000 și 10.000 de lei, pentru fiecare persoană în parte.
Valoarea obligațiilor către bugetul de stat sunt: asigurări sociale - 25%, asigurări sociale de sănătate - 10%, contribuția de muncă - 2,25% și impozit - 10% din valoarea brută a salariului. De reținut este că veniturile din drepturi de autor sau activități independente, de exemplu, se încadrează într-o altă categorie, datorită procentului diferit de impozitare.
Șomajul tehnic și șomajul obișnuit
Ei bine, în această situație, pandemia este cea care a impus noutățile în ce privește zona șomajului. Dacă pentru șomajul simplu lucrurile sunt destul de clare și autoritățile încearcă mereu să accentueze măsurile luate pentru scăderea șomajului, șomajul tehnic este efectul direct cauzat de COVID-19. Aceste modificări au dus automat la necesitatea trimiterii unor angajați în șomaj, dar nu din motive obișnuite, de unde și conceptul diferit de șomaj tehnic. Astfel, angajații care au ajuns la un consens cu angajatorii în acest sens - evident o situație complicată de ambele părți - au stat acasă forțați de împrejurări și au primit 75% din salariu.
Concediul de creștere copil și concediul de supraveghere copil
Și în acest caz, tot pandemia a avut impact major asupra modificărilor din sfera socială. Acolo unde restricțiile s-au accentuat, nici măcar școlile nu au ținut orele, astfel că elevii au stat acasă și s-au reorganizat online.
În cazul copiilor cu vârsta până în 12 ani era nevoie de supravegherea unui adult, deci unul dintre părinți a fost nevoit să înceapă procedura de concediu tocmai în vederea supravegherii copilului. Tot 75% din venituri au încasat și părinții aflați în această situație, pe care o putem caracteriza ca fiind pe perioadă scurtă, însă nedeterminată și cu un mare factor - surpriză.
De partea cealaltă, concediul de creștere pentru copil este concediul standard și garantat de stat, până la vârsta de doi ani a bebelușului, sau trei ani în cazul celor născuți cu un handicap. În cazul acestui tip de concediu indemnizațiile se calculează diferit și este indicat să nu le confundăm cu perioada concediului prenatal sau postnatal, care au un regim diferit și sunt achitate direct de angajator.
Tocmai de aceea, este bine să utilizăm metode de calcul care să nu ne dea bătăi de cap atunci când avem nelămuriri. Oricare ar fi veniturile pe care le obținem, avem tot dreptul să fim 100% informați în legătură cu modificările, metodele de calcul și sumele inițiale/finale care ne privesc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau