Sustenabilitatea în construcții: de ce este importantă și cum se poate realiza
Dimensiune font:
Construcțiile sustenabile reprezintă viitorul spre care se îndreaptă societatea. Din punctul de vedere al materialelor, construcțiile se concentrează pe cele sustenabile și reciclabile, iar în ceea ce privește practicile și stilul de viață, construcțiile rezidențiale și de birouri sustenabile încurajează consumul redus de energie. De asemenea, producerea a cât mai puține deșeuri este un aspect esențial al unui stil de viață sustenabil și al clădirilor „verzi”. Iată mai multe detalii despre importanța sustenabilității în construcții:
De ce construcțiile sustenabile sunt viitorul
Industria construcțiilor are un impact puternic asupra mediului înconjurător, iar acesta este preponderent negativ. Cu piața imobiliară rezidențială și a construcțiilor de birouri în continuă creștere, aceasta se extinde spre habitatul animalelor și al diferitelor specii de plante. Mai mult decât atât, de la mașinăriile folosite pentru a construi aceste clădiri, până la întreținerea lor și prezența umană în interiorul acestora consumă o cantitate mare de energie și de resurse. Procesul de construcție duce și la cantități mari de deșeuri, cu cea mai mare parte dintre acestea nereciclabile.
Viitorul cere o schimbare a metodelor folosite în construirea de clădiri rezidențiale și de birouri, pentru a încuraja modelul de economie circulară și pentru a reduce emisiile de carbon, dar și deșeurile care sufocă în acest moment mediul înconjurător.
De asemenea, nu ne mai putem imagina un viitor în care siguranța sanitară în mediul construit să nu mai fie o prioritate, la fel de importantă ca sustenabilitatea. O soluție în acest sens este IMMUNE Building Standard™ este un set coerent de măsuri standardizate și susținute științific, conceput și dezvoltat pentru a evalua și a certifica sănătatea spațiului fizic în mediul construit. IMMUNE Building Standard™ se bazează pe o investiție practică în Healthy by Design System (HbDS), format dintr-o rețea de dispozitive și tehnologii, echipamente specializate, personal dedicat și facilități noi, care promovează implementarea de reguli operaționale și de sănătate în spațiile interioare ale clădirii unde oamenii interacționează.
Protejarea mediului
Mediul înconjurător suferă în urma proceselor de prelucrare și consumare a resurselor și, mai ales, din cauza cantităților de deșeuri create de oameni. Din acest motiv, construcțiile sustenabile urmăresc să reducă folosirea materialelor care nu sunt prietenoase cu mediul și care necesită procese complicate de prelucrare. Printre materialele potrivite pentru protejarea mediului se numără:
-
lemnul din păduri controlate și gestionare pentru materie primă;
-
ciment sustenabil din materiale reciclabile;
-
bambus;
-
metal reciclat;
-
izolații cu lână;
-
pluta;
-
spumă poliuretanică din plante;
-
miceliu.
De asemenea, obiceiurile oamenilor au nevoie de schimbări pentru a susține acest proces. În clădirile de birouri, angajații trebuie să fie informați cu privire la folosirea a cât mai puține ambalaje din plastic și colectarea selectivă. Reducerea consumului de energie de la birou se poate face prin soluții precum:
-
înlocuirea becurilor vechi;
-
reducerea iluminatului neesențial;
-
înlocuirea luminilor incandescente cu cele fluorescente (care încurajează și productivitatea);
-
instalarea panourilor solare;
-
instalarea luminilor cu senzori;
-
instalarea unor sisteme de purificare a apei pentru consumul angajaților, ce ar putea conduce la o scădere importantă a numărului de ambalaje din plastic.
Construcții sănătoase, oameni sănătoși
Odată cu pandemia de Covid-19, cei mai mulți oameni din întreaga lume s-au concentrat pe îmbunătățirea stilului de viață. Sănătatea a devenit o prioritate, mai mult ca niciodată, iar în lumea post pandemie, acest aspect nu se va schimba. Acum, constructorii și proprietarii de clădiri sau afaceri trebuie să se alăture schimbării și să pună bazele unui plan potrivit pentru siguranța sanitară a rezidenților sau angajaților.
Pe lângă regulile de filtrare a aerului, proiectarea în jurul importanței luminii naturale, clădirile trebuie să ofere un grad sporit de siguranță în ceea ce privește sănătatea. Printre practicile incluse în IMMUNE Building Standard™ se numără și indicații despre încorporarea tehnologiilor și echipamentelor care măsoară calitatea aerului, umezeala sau nivelul de CO2. Alături de măsurile necesare pentru a evita răspândirea unor virusuri periculoase, precum în cazul pandemiei de Covid-19, astfel de soluții reprezintă viitorul clădirilor de diferite tipuri.
Sustenabilitatea clădirilor este un pas în plus spre un viitor verde, care are ca scop final protejarea planetei și a oamenilor printr-un stil de viață prietenos cu acesta. De la clădirile office la cele rezidențiale, schimbările sunt necesare acum.
Sursa foto: shutterstock.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau