Calendar ortodox, 30 mai. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul
Dimensiune font:
Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul este prăznuit în fiecare an de Biserica Ortodoxă pe data de 30 mai.
Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul a arătat prin credința sa neclintită și curajul său uimitor faptul că răbdarea în nevoi aduce la urmă fericita biruință a aleșilor lui Dumnezeu.
Isaachie Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Valens (364-378), în vremea căruia Biserica suferea din cauza ereziei ariene, erezie a cărui adept era și împăratul. Sfântul Cuvios Isaachie a părăsit pustiul și a venit la Constantinopol pentru a apăra credința ortodoxă.
Atunci, Dumnezeu a ridicat cu duhul pe robul Său, monahul Isaachie, precum odinioară a ridicat pe Proorocul Daniil, spre apărarea nevinovatei Suzana. Acest fericit Isaachie a fost mai întâi în pustia răsăritului, urmând Sfântului Prooroc Ilie și petrecând viață asemenea cu îngerii.
În timpul domniei împăratului Valens, un arian convins, acesta a luat foarte multe măsuri de prigonire a ortodocșilor niceeni, cei care mărturiseau credința cea adevărată proclamată în Sinodul de
la Niceea. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul, aflând de măsurile represive care fuseseră luate în Constantinopol, a venit în capitală să sprijine și să încurajeze pe dreptcredincioșii creștini.
În vremea aceea, la frontiera de nord a imperiului, pe linia Dunării atacau goții. Pregătindu-se de luptă, împăratul însuși a fost admonestat de Sfântul Isaachie care, cu un neîntâlnit curaj l-a anunțat că de nu va înceta persecutarea ortodocșilor, nu se va mai întoarce înapoi de pe câmpul de luptă.
Astfel, pentru îndrăzneala sa a fost aruncat în temniță. Profeția Sfântului s-a adeverit, împăratul murind în lupta cu goții. Însă, cu ajutorul lui Dumnezeu a urcat pe tron un împărat ortodox, anume Teodosie cel Mare, care a întrunit cel de-al doilea sinod ecumenic, restabilind astfel ortodoxia niceeană.
Doi prieteni apropiați ai lui Isaachie, foști apropiați ai împăratului Valens, numiți Victor și Saturnin, l-au sprijinit pe sfânt în construirea unei mânăstiri. Saturnin i-a dăruit o porțiune de teren în afara delimitării constantiniene a cetății, aproape de poarta Xerolophos, iar Victtor o altă porțiune în cartierul apropiat Psamathia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau