Echinocțiul de primăvară, întâmpinând renașterea

echinosctiu

Dimensiune font:

| 20-03-2024 12:43

 * în fiecare an, pe 20 sau 21 martie, odată cu sosirea echinocțiului de primăvară, o nouă etapă a ciclului natural își face simțită prezența * acest eveniment, încărcat de semnificații și tradiții străvechi, marchează începutul sezonului de primăvară și aduce cu sine promisiunea căldurii, a luminii și a regenerării naturii

 

Primăvara aduce cu sine o aură de regenerare și revigorare a naturii, iar echinocțiul de primăvară marchează un moment deosebit în tradițiile și credințele culturale din întreaga lume. Momentul cosmic este unul deosebit și  marchează începutul sezonului de primăvară în emisfera nordică și al toamnei în emisfera sudică. Acest fenomen are loc atunci când axa Pământului nu este nici înclinată către sau dinspre Soare, determinând astfel o egalitate a duratei zilelor și nopților în întreaga lume. Cu alte cuvinte, la echinocțiu, ziua și noaptea au aceeași durată în toate zonele de pe Pământ.

Termenul „echinocțiu” provine din limba latină, fiind derivat din cuvintele „aequus” (egal) și „nox” (noapte). Astfel, „echinocțiu” înseamnă „noapte egală”, referindu-se la momentul în care ziua și noaptea sunt de aceeași lungime.

Din punct de vedere simbolic, echinocțiul de primăvară este asociat cu renașterea, regenerarea și echilibrul. Este momentul în care natura începe să se trezească din somnul iernii, iar viața își reia ciclul său etern. În multe culturi, acesta este considerat un timp al speranței și al începuturilor noi.

În fiecare an, pe 20 sau 21 martie, odată cu sosirea echinocțiului de primăvară, o nouă etapă a ciclului natural își face simțită prezența. Acest eveniment, încărcat de semnificații și tradiții străvechi, marchează începutul sezonului de primăvară și aduce cu sine promisiunea căldurii, a luminii și a regenerării naturii.

Semnificația culturală

De-a lungul istoriei, echinocțiul de primăvară a fost celebrat în numeroase culturi și civilizații, fie cu ceremonii religioase, ritualuri sacre sau simple festivități dedicate renașterii naturii. Această sărbătoare a fost și este încă asociată cu simboluri precum ouăle, iepurașii, flori și lumina, care reprezintă viața, fertilitatea și speranța.

În mitologia greacă, echinocțiul de primăvară este legat de povestea Persefonei și a lui Demeter, simbolizând revenirea Persefonei din lumea subterană la suprafața Pământului, aducând cu ea regenerarea și frumusețea primăverii.

În Egiptul Antic, era asociat cu zeul fertilității, Osiris, și cu zeița regenerării și a dragostei, Isis. Festivalul dedicat echinocțiului de primăvară, cunoscut sub numele de „Festivalul de la Opet”, marca înmormântarea și învierea simbolică a lui Osiris, semnificând întoarcerea fertilității și a vieții pe pământ.

Tradiții și obiceiuri specifice

Fiecare cultură și regiune își are propriile tradiții și obiceiuri în legătură cu acest moment, reflectând diversitatea și bogăția culturală a lumii.

Festivalurile de Primăvară în Asia. În Asia, echinocțiul de primăvară este marcat de festivități pline de culoare și de viață. În China, sărbătoarea cunoscută sub numele de „Qingming Jie” sau „Festivalul Purificării” și marchează trecerea de la iarnă la primăvară, fiind ocazia perfectă pentru a onora memoria strămoșilor și pentru a petrece timp în aer liber, în natură.

Nowruz în Persia și în Lumea Persană. Nowruz, sărbătoarea persană a Anului Nou, este sărbătorită în timpul echinocțiului de primăvară și este una dintre cele mai vechi și mai elaborate tradiții din lume. Aceasta marchează începutul noului an și simbolizează renașterea și regenerarea naturii. În timpul Nowruz, se prepară bucate tradiționale, se fac curățenii generale și se întâmpină noul an cu bucurie și entuziasm.

Festivalurile Amerindiene. În cultura amerindiană, este celebrat cu ceremonii și ritualuri care onorează conexiunea cu Pământul și cu ciclurile sale naturale. Aceste festivități sunt adesea asociate cu dansuri, cântece și recitări de rugăciuni, în care comunitățile se reunește pentru a celebra renașterea naturii și a întregii vieți.

Holi (Festivalul Culorilor). Holi este un festival hindus celebrat în India și alte părți ale Asiei de Sud. Acesta are loc la sfârșitul iernii sau începutul primăverii și este celebrat prin aruncarea de pudră colorată și apă, simbolizând renunțarea la trecut și începutul unei noi etape în viață.

În tradițiile păgâne europene, echinocțiul de primăvară a fost asociat cu festivități și ceremonii care celebrau întoarcerea vieții după iarnă și sărbătoreau zeița fertilității și a naturii. Ostara este o sărbătoare păgână care celebrează echinocțiul de primăvară. Numele sărbătorii este derivat din numele zeiței Ostara sau Eostre, o zeiță a fertilității și a răsăritului. Tradițiile includ decorarea ouălor, simboluri ale fertilității, și ceremonii pentru a marca renașterea naturii.

Celebrând primăvara astronomică

În multe locuri, oamenii se adună pentru a urmări răsăritul Soarelui în dimineața echinocțiului de primăvară, considerând acest moment ca fiind plin de energie pozitivă.

Multe gospodării și comunități își încep primăvara printr-o curățenie intensă și renovări. Aceasta este o tradiție veche, care simbolizează eliminarea energiilor stagnante și pregătirea pentru un nou început.

Un alt aspect modern al sărbătoririi este preocuparea pentru protejarea mediului înconjurător și promovarea sustenabilității. Mulți oameni folosesc această ocazie pentru a organiza acțiuni de curățenie în comunitățile lor, pentru a planta arbori sau pentru a participa la proiecte care susțin conservarea naturii și a biodiversității.

Echinocțiul de primăvară rămâne un moment de conexiune profundă între om și natură, încărcat de semnificații și tradiții care au rezistat testului timpului. Această sărbătoare universală, cu origini străvechi și interpretări variate, continuă să unească oamenii din întreaga lume într-un sentiment comun de admirație și recunoștință față de ciclurile naturii și de minunile sale.

Pe măsură ce ne îndreptăm către un viitor marcat de schimbări climatice și de degradare a mediului înconjurător, sărbătorirea echinocțiului de primăvară devine și mai relevantă și mai importantă. Este un moment în care putem să reflectăm asupra relației noastre cu Pământul și să ne angajăm în acțiuni care să sprijine conservarea și regenerarea ecosistemelor noastre.

Maura ANGHEL

Prin tradiții vechi și noi, prin ceremonii și festivități, echinocțiul de primăvară ne reamintește că suntem parte dintr-un întreg mai mare, că suntem legați de natură și că avem datoria să protejăm și să prețuim viața în toate formele ei. În lumina acestei înțelepciuni universale, sărbătorim renașterea, speranța și potențialul infinit de regenerare al lumii noastre.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
HOROSCOPUL ZILEI
24/11/2024 05:32

Berbec Se pare că astăzi pleci intr-o mică excursie la rude sau prieteni apropiati. Atentie că relatiile cu acestia sunt tensionate. Taur Fii prudent, diplomat si detasează-te de problemele altora. Ment ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/11/2024 05:56

BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chiar se ...

De astăzi începe perioada pentru un nou semn zodiacal. Zodia Săgetator - caracteristici generale
22/11/2024 11:58

De astăzi incepe perioada pentru un nou semn zodiacal. Zodia Săgetator - caracteristici generale Semn dual (mutabil), de foc, masculin, Sǎgetǎtorul mai este numit si „arcasul”. Sǎgeata arcasul ...

Taina Postului, călătoria spre Lumina interioară
21/11/2024 15:15

În tumultul vietii moderne, unde suntem mereu conectati si bombardati de stimuli, există o practică ancestrală care ne invită să ne oprim si să ne indreptăm privirea spre interior: postul. Dincolo ...

Reguli stricte pentru credincioșii care merg la biserică! Ce nu au voie să facă enoriașii
19/11/2024 20:07

Au fost stabilite reguli stricte pentru credinciosii care merg la biserică! Vizitarea unei mănăstiri sau participarea la o slujbă religioasă presupune respectarea unor randuieli ce tin nu doar vestimentati ...

Semnificația Postului în diferite religii. O călătorie prin practicile spirituale ale omenirii
19/11/2024 17:01

Postul, ca act de abstinentă voluntară de la hrană, băutură sau alte plăceri, este o practică ancestrală ce transcende culturile si religiile. De la vechii intelepti pană la omul modern, postul a fost ...

Etica și motivele postului. Explorarea intențiilor și importanța sincerității în această practică
19/11/2024 16:11

Într-o dimineată linistită de toamnă, am pornit spre inima unei comunităti rurale din Botosani, unde postul nu este doar o traditie, ci un mod de viată. Pe străzile inguste ale satului, am intalnit ...

HOROSCOPUL ZILEI
19/11/2024 05:55

 BERBEC O să vă bucuraţi de suportul unor oameni care vă apreciază şi vor să vă scutească de nişte eforturi care vă depăşesc. O să aveţi prilejul să reparaţi obiecte, situaţii şi să ...

HOROSCOPUL ZILEI
18/11/2024 05:00

 BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu ...

Horoscopul Zilei
17/11/2024 05:00

 BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei