Povestea românului care a creat un site ce salvează vieți
Dimensiune font:
În Martie 2010 am fost nevoit să trec printr-o serie de evenimente foarte neplăcute, tatăl meu s-a îmbolnăvit brusc și s-a stins în aproximativ o lună. De când am aflat vestea despre boală și până ce totul s-a terminat în cel mai trist mod posibil, au fost momente în care am avut deseori senzația că mă lovește un tren sau îmi fuge pământul de sub picioare. Problema mea și a familiei mele era cea mai mare problemă din lume și aș fi dat absolut orice să o rezolv cumva. Parcă eram în linia întâi a unui front și luptam cu îndârjire împotriva unui sistem prost.
Cuvintele aparțin lui Titus Banc, un bistrițean trecut acum de 45 de ani și nici nu mai cotează cu cât. Este un om care nu poate, nu vrea și clar că nu acceptă să stea locului, indiferent de situație. De copil a fost un năzdrăvan, dar care, conform educației primite, era cuviincios și respectuos. Mai târziu, în anii de școală, atât la liceu cât și la facultate, Titus a fost acel „golan” deștept la care te uitai cu admirație.
Povestea lui Titus și a site-ului care salvează vieți a început în urmă cu aproape 10 ani. Viorel Banc, tatăl lui Titus, s-a îmbolnăvit, iar vestea a căzut peste famile ca un trăznet. Titus, fiind un tip hiperactiv, nu a stat să-și lingă rănile emoționale, ci a căutat tot timpul speranța din cutia Pandorei. Un telefon de la o clinică din Cluj-Napoca, prin care i se cerea sânge pentru tatăl său, i-a schimbat viața.
„La un moment dat, în una din situațiile critice, medicii ne-au spus „Faceți rost urgent de sânge!”. Am întrebat ”Cât de urgent?”. Ni s-a răspuns că avem 2, 3 ore la dispoziție. Atunci nu am realizat, dar era una dintre cele mai aberante situații la care am fost supuși. De unde naiba să știu eu ce grupă sanguină și ce RH au cunoștințele mele? Pe cine să sun și pe cine nu, ca să câștig timp? Unde trebuie să-i duc și cum? Totul a devenit ca un fel de concurs stupid în care miza nu era alta decât viața”, povestește Titus.
Fără să mai intrăm în amănunte, Titus a ajuns la clinica cu pricina, gonind nebun către Cluj-Napoca cu 200 de km/h. Era conștient că-și pune viața în pericol, dar mai era conștient că viața tatălui său depinde de el. Cu toate eforturile făcute de cei implicați, Viorel Banc s-a stins la nici o lună după acea goană nebună cu o cutie de sânge pe bancheta din spate...
„Tata s-a dus, dar supărarea, ura, ciuda că am fost neputincioși că nu l-am putut salva, a rămas. Modul meu de a trece mai ușor printr-o experiență de felul ăsta, a fost să încerc să îmi țin mintea ocupată cu altceva, să lucrez cât pot de mult. Și totuși, gândul că totul a fost nedrept, nu îmi dădea pace. Cred cu tărie că aproape la orice problemă există o soluție, totul e să o găsești pe cea bună sau măcar pe cea care să te scoată din impas pentru moment”, mărturisește Titus.
Rezultatul muncii unei minți ocupate? Împreună cu un prieten, pe acea vreme student, Titus a conceput un site care s-a dorit o baza de date online si în timp real a donatorilor voluntari de sânge. Este evident că ideea sa a pornit de la acea goană către Cluj-Napoca. Astfel a luat naștere „Donatori online”, un site care, pe parcursul celor nouă ani de existență, a salvat vieți, toate în numele unui altruism născut din pierderea unei vieți.
În acest moment, sunt înregistrați pe acest site sute de donatori din întreaga Românie. Ca idee, o persoană aflată în situația lui Titus din 2010, în care căuta o anumită grupă de sânge, accesează site-ul și, datorită interfaței mai mult decât friendly, identifică donatorul sau donatorii cei mai apropiați de locația în care este nevoie de donare. Riscul curselor nebune cu 200 de km/h nu mai este necesar...
„Foarte recent, undeva lângă Deva, a avut loc un accident de motocicletă cu două victime. Erau doi tineri în șa, băiatul a murit pe loc, iar fata se afla într-o stare critică. Avea mare nevoie de sânge. Aparținătorii au apelat la Donatori online pentru a identifica sânge. Astfel de cazuri se petrec zilnic, oamenii apeleză la noi în mod constant” - ne-a relatat Titus unul din cazurile recente în care s-a apelat la această bază de date salvatoare de vieți.
Textul integral, pe stiridebistrita
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau