Rugăciuni în tăcere. Miercurea Cenuşii, începutul Paștelui Romano-Catolic

post catolic

Dimensiune font:

| 14-02-2024 10:02

 Creștinii romano-catolici încep astăzi Postul Mare, care se va încheia după 40 de zile * în 2024, Paștele Catolic se sărbătorește pe data de 31 martie * la fel ca și în ortodoxie, momentul comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare

Astăzi, pe 14 februarie, în Miercurea Cenușii, într-o zi plină de semnificaţii spirituale, credincioşii romano-catolici marchează începutul Postului Mare, unul dintre cele mai importante momente din calendarul liturgic al Bisericii Catolice. Acest moment solemn aduce cu sine reflectarea, pocăinţa şi o profundă reîntoarcere către Dumnezeu. În miezul acestei atmosfere de solemnitate şi introspecţie, credincioşii din comunităţile romano-catolice din România se strâng în linişte, într-o ceremonie care împleteste simboluri, tradiţii şi credinţă.

Ei încep această zi specială participând la liturghia Miercurea Cenuşii, celebrată în biserici impunătoare sau în mici capele. Această slujbă solemnă este marcată de un moment deosebit de semnificativ - punerea cenuşii pe fruntea credincioşilor. Acest gest simbolic îi aminteşte pe credincioşi de trecerea lor temporară pe această lume, de efemeritatea vieţii şi de necesitatea pocăinţei. Este un moment în care credincioşii se angajează să mediteze asupra propriilor greşeli, să îşi examineze conştiinţa şi să se întoarcă la Dumnezeu cu inimile deschise şi smerite.

Cu ochii în lacrimi sau cu sufletele în tăcere, credincioşii se aşază în faţa preoţilor, aşteptând să le atingă frunţile cu cenuşă. În acest moment, se poate simţi o atmosferă solemnă şi de reculegere, în care fiecare credincios se conectează cu propriul său traseu spiritual, încercând să găsească în profunzimea sufletului său răspunsuri la întrebările existenţiale, iar în prezenţa lui Dumnezeu să găsească alinare şi înţelegere.

Pe măsură ce cenuşa este aplicată pe frunţile credincioşilor, se rostesc cuvinte de avertisment şi îndemn la pocăinţă, cuvinte care ghidează credincioşii în călătoria lor spirituală către Paşti. Este un moment care uneşte comunitatea într-o solidaritate spirituală, în care fiecare credincios îşi recunoaşte umanitatea şi nevoia sa de har divin.

Timp pentru călătoria interioară

În timp ce Postul Paştelui începe oficial cu Miercurea Cenuşii, această perioadă de 40 de zile este privită ca un timp de reflecţie profundă, de rugăciune şi de renunţare la păcatele personale. Pentru credincioşii romano-catolici, este un timp de curăţire a sufletului şi de pregătire spirituală pentru celebrarea Învierii Domnului.

Pe tot parcursul Postului Mare, credincioşii sunt îndemnaţi să renunţe la obiceiurile şi păcatele lor personale, să practice milostenia şi să se concentreze pe relaţia lor cu Dumnezeu şi cu ceilalţi. Astfel, această perioadă devine nu doar o oportunitate de abţinere fizică, ci şi o călătorie interioară către sfinţenie şi reînnoire spirituală.

Împreună cu întreaga Biserică, intrăm din nou în timpul liturgic al Postului Mare, care are menirea de a ne pregăti pentru celebrarea celei mai importante sărbători a credinţei noastre - Învierea Domnului. În trăirea acestui timp suntem însoţiţi de îndemnul din Mesajul Papei Francisc pentru Postul Mare din acest an: Prin deşert, Dumnezeu ne conduce la libertate. Începem din nou o călătorie în Postul Mare, care ne conduce spre marea celebrare a Misterului pascal, adică patima, moartea şi Învierea glorioasă a Domnului nostru Isus Cristos: o călătorie care ne oferă, fără îndoială, o nouă ocazie de a ne pregăti din punct de vedere spiritual, profitând de toate mijloacele pe care Biserica noastră, Mamă şi Învăţătoare, ne invită să le folosim pentru binele nostru spiritual, a spus IPS Aurel Percă, Arhiepiscopul Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti.

Într-o lume plină de agitaţie şi de preocupări materiale, Miercurea Cenuşii şi începutul Postului Mare vin ca un răgaz pentru credincioşi să îşi îndrepte atenţia către cele spirituale şi să-şi întărească legătura cu Dumnezeu. În lumina cenuşii care se aşterne pe frunţile lor, credincioşii găsesc speranţa unei transformări interioare şi a unei vieţi mai apropiate de divin.

Ce este Miercurea Cenușii

Sărbătoarea a fost instituită în timpul pontificatului lui Grigore I cel Mare, iar denumirea ei este legată de un obicei vechi. În această zi, ramurile de salcie (palmier, măslin sau de alt arbore) sfinţite cu ocazia Floriilor de anul trecut, care au împodobit icoanele şi statuile din casele catolicilor timp de aproape un an, sunt aduse la biserica spre a fi arse. Cenuşa se foloseşte la ieşirea de la slujbă, presărându-se pe fruntea credincioşilor ca semn de pocăinţă şi de angajament de a ţine postul cu curăţenie. Astfel, în miezul tăcerii şi al solemnităţii, credincioşii romano-catolici din România şi din întreaga lume îşi încep călătoria către Paşti, îmbrăţişând cu smerenie această perioadă de reflecţie şi de reînnoire spirituală. Sub ochii lui Dumnezeu, în lumina credinţei lor, ei merg înainte cu inimile deschise şi cu speranţa că, prin harul divin, vor întâlni în cele din urmă lumina Învierii şi bucuria nemuritoare a credinţei lor.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
HOROSCOPUL ZILEI
19/11/2024 05:55

 BERBEC O să vă bucuraţi de suportul unor oameni care vă apreciază şi vor să vă scutească de nişte eforturi care vă depăşesc. O să aveţi prilejul să reparaţi obiecte, situaţii şi să ...

HOROSCOPUL ZILEI
18/11/2024 05:00

 BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu ...

Horoscopul Zilei
17/11/2024 05:00

 BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...

Postul Crăciunului. Tradiții și practici întâlnite în România
15/11/2024 14:04

Postul Crăciunului, una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală din calendarul ortodox, reprezintă o ocazie specială de introspectie, purificare si apropiere de divinitate. De-a lungul ...

Locuri misterioase din România. Blestemul comorii de la Râpa Diavolului
15/11/2024 12:33

Locuri misterioase din Romania. Blestemul comorii de la Rapa Diavolului Suntem fascinati de comori ascunse, uitate! Vanatorii aurului ascuns de daci, de turci, de haiduci sau de boieri scormonesc si acum mun ...

A început postul Crăciunului. Care sunt zilele cu dezlegare la pește
15/11/2024 08:38

Postul Crăciunului, care inchipuieşte postul de 40 de zile pe care l-a ţinut Moise pe muntele Sinai pentru a primii Tablele Legii, a inceput vineri si va dura sase săptămani. Postul durează pană in seara ...

Începe Postul Crăciunului - Nașterii Domnului. Părintele Iustin Pârvu arată o mare greșeală de care să ne ferim
15/11/2024 08:35

Vineri incepe Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului. Postul Crăciunului a fost randuit de Biserică pentru a ii pregăti pe credincioşi de a intampina cum se cuvine marele praznic al Naşterii cu tru ...

HOROSCOPUL ZILEI
15/11/2024 06:00

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

  Misterele Muntelui Altai. Ucenicia la șamanii străvechi
14/11/2024 18:52

Călătoria in inima muntilor Altai din Siberia nu este doar un drum fizic, ci si unul spiritual. Răzbind prin văile adanci, stancile abrupte si pădurile tăcute, călătorul simte o chemare misterioasă, pa ...

Lună Plină în Taur. Cum ni se va schimba viața
14/11/2024 12:37

Pe 15 noiembrie se va forma Luna Plina, un moment al “culesului “, culegem ce am semanat in bine sau in rau, trecutul este analizat, rasplatit sau pedepsit. Tema majora a acestui moment astral este ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei