Mediciniștii ieșeni uimesc lumea! Cea mai mică inimă artificială din lume va fi testată pe un animal!

1inima

Dimensiune font:

| 18-11-2024 23:05

Invenția studenţilor Universităţii de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” din Iaşi, reprezentând cea mai mică inimă artificială din lume, a stârnit un val de uimire la finala competiţiei mondiale HeartHackathon 2024 din Japonia. Mediciniștii ieșeni tocmai s-au întors acasă şi au planuri de a-şi continua visul privind salvarea vieţilor celor cu afecţiuni cardiologice, mai ales a nou-născuţilor. Dispozitivul este la un pas de a fi testat pe un animal.

Abia întorşi de la competiţia care anul acesta s-a desfăşurat, în Ustunomiya, Japonia, studenţii ieşeni au revenit pe meleagurile natale cu dorinţa de a face mult mai mult bine şi deja se gândesc la proiecte noi.

La competiţia din Japonia studenţii care fac parte din echipa MAVIS Artificial Heart a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi au câştigat, pentru al doilea an consecutiv, premiul „The most advanced design”. Iar ei sunt singurii studenţi care au reprezentat România. „Am fost singura echipă care am respectat toate cerinţele de a fi suficient de mică pentru a fi implantată în corpul uman, de a fi suficient de durabilă, pentru a rezista cel puţin 5 ani, de a fi înalt biocompatibilă şi  eficientă din punct de vedere energetic. Noi am bifat toate aceste cerinţe. În plus, dispozitivul cu care am fost noi a fost singurul funcţional”, a spus  dr Alexandru Pleşoianu, coordonatorul echipei MAVIS Artificial Heart de la UMF „Gr.T.Popa”.

Studenţii au prezentat în Japonia două inimi artificiale, una pentru adulţi şi încă una pentru copii şi nou născuţi.  A fost un moment de Waaaww!! în momentul prezentării. Noi le-am arătat un manechin unde se afla un dispozitiv pentru adulţi, dar în timpul prezentării am scos aşa, precum iepurele din joben, acest prototip (de inimă artificială pentru nou născuţi - n.r). A fost un element impresionant pentru juraţi, dar şi pentru restul studenţilor din competiţie”, a spus Otilia Pintilii, studentă în anul IV la Facultatea de Bioinginerie.

Dispozitivul a fost dezvoltat în Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS din cadrul UMF Iaşi.

 

„Dispozitivul este montat în locul ventriculelor pacientului, iar ulterior acest motor este pus în mişcare de către o componentă subcutanată. Această componentă va pune în mişcare motorul, ce va primi energie din exterior. Noi am optat să nu folosim cabluri care trec prin pielea pacientului, deoarece sunt cauzele a foarte mulţi factori de infecţii. Am decis să facem transfer de energie wireless, precum ai încărca un telefon wireless. Pacientul, cât şi medicul, pot monitoriza cum funcţionează inima cu ajutorul unei aplicaţii care se poate instala şi pe telefon, dar poate fi şi pe calculator”.

 

În laboratorul centrului, studenţii de la MAVIS Artificial Heart s-au folosit de o imprimantă 3D, Inteligenţa Artificială şi alte tehnologii pentru a crea o inimă artificială. Dispozitivul poate fi controlat cu ajutorul unei aplicaţii mobile şi se poate reîncărca cu ajutorul unei baterii externe. „În centrul dispozitivului avem un motor care levitează electromagnetic chiar în sânge şi are forma cilindrică. La capătul cilindrilor avem două pompe, pompa dreaptă şi pompa stângă, care e formează acest dispozitiv care e însăşi inima. Dispozitivul este montat în locul ventriculelor pacientului, iar ulterior acest motor este pus în mişcare de către o componentă subcutanată. Adică sub pielea pacientului. Această componentă va pune în mişcare motorul, ce va primi energie din afară. Noi am optat să nu folosim cabluri care trec prin pielea pacientului, deoarece sunt cauzele a foarte mulţi factori de infecţii. Am decis să facem transfer de energie wireless, precum ai încărca un telefon wireless. Pacientul, cât şi medicul, pot monitoriza cum funcţionează inima cu ajutorul unei aplicaţii care se poate instala şi pe telefon, dar poate fi şi pe calculator”, a spus Robert Gatman, student în anul IV la Facultatea de Bioinginerie.

După experienţa din Japonia, studenţii de la MAVIS Artificial Heart vor să împărtăşească din cunoştinţele lor şi celorlalţi studenţi interesaţi. „ Aceşti studenţi sunt minunaţi. Nu doar ai noştri, ci şi cei din celelalte echipe. E foarte plăcut să îi vezi cum se implică, cum îşi rup din timpul lor, cum muncesc să aducă un lucru bun în societate, să dea speranţă celor care suferă de insuficienţă cardiacă. Cred că se face o selecţie naturală. Cine are motivaţie, cine îşi doreşte să exceleze, pentru că e vorba de excelenţă, rămâne, perseverează şi va aduce o schimbare, a spus dr Alexandru Pleşoianu.

Ei nu sunt singurii studenţi care se implică în proiectele MAVIS. „Universitatea încearcă să identifice problemele de sănătate publică care sunt cu impact în sănătate, iar problemele cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate pentru societatea modernă. Pe de altă parte, rolul universității este de a susține cercetarea și de a ajuta la transferul rezultatelor cercetărilor în societatea în care trăim. E parte a misiunii universității de a merge mai departe cu aceste rezultate. De aceea proiectul propus de colegii mei, acceptat de comunitatea științifică internațională, și catalogat a fi unul important, îl vom dezvolta mai departe, îl vom testa și vom încerca să-l transferăm din zona de dezvoltare, cercetare, în zona de aplicare, pasul imediat următor fiind cel de a-l testa pe animale, a spus prof. univ. dr. Ionuţ. Nistor, coordonatorul Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS.

 Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
A fost declanșată operațiunea de curățare de droguri a școlilor ieșene
18/11/2024 23:55

* 110 persoane au ajuns, luni, la audieri, 70 dintre acestea fiind doar consumatori * multi tineri, inclusiv minori, au fost luati direct de la scoală * cel mai mic consumator documentat are in jur de 13 ani, ...

Un ieşean s-a făcut detectiv de nevoie: menajera îl fura sistematic
18/11/2024 23:40

 De voie, de nevoie, Vasile P., un instărit cetăţean al comunei ieşene Gorban, a trebuit să se şcolească in meseria de detectiv, viaţa sa privată devenind asemenea unui film poliţist, unul din ac ...

Un şofer s-a lăudat poliţiştilor cu cantitatea de alcool băută în zorii zilei
18/11/2024 23:38

În majoritatea covarşitoare a cazurilor, şoferii prinşi in ofsaid neagă, iniţial, că ar fi consumat alcool. Invocă oţetul, murătorile, chiar dulciurile. Iar atunci cand recunosc, susţin ca a fos ...

Optimismul lui Frederiksen și statisticile „reci”, la CSM Iași 2020
18/11/2024 19:06

După zece etape disputate, echipele din Liga Florilor au intrat in vacanta de toamnă. Aceasta se datorează faptului că, in perioada 28 noiembrie – 15 decembrie 2024, echipa natională de senioare va p ...

14 morminte preistorice, descoperite pe șantierul SRU
18/11/2024 19:04

În cadrul cercetărilor arheologice de pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţă (SRU) din Iaşi, cercetătorii Institutului de Arheologie al Academiei Romane, filiala Iaşi, au descoperit ...

Există alegeri și după turul I prezidențiale!
18/11/2024 19:01

Dorian OBREJA Cer ingăduinta să aloc primele randuri unei confesiuni: sunt aproape sigur că nu voi mai comenta următoarele randuri de alegeri din Romania, după cele din acest an,  indiferent de felul ...

Marile universități cer revizuirea sistemului de finanțare
18/11/2024 19:01

 * membrii Consortiului Universitaria consideră că se impune o regandire a filosofiei care stă la baza alocării finantării in domeniu, prin luarea in considerare a numărului fizic de studenti si cadr ...

Salonul Național de Fotografie ”FOTOGEOGRAFICA” se deschide în ”Sala Pașilor Pierduți”
18/11/2024 14:50

Luni, 18 noiembrie 2024, incepand cu ora 18:00, iesenii sunt asteptati la vernisajul Salonului National de Fotografie ”FOTOGEOGRAFICA 2024”, ce va avea loc in ”Sala Pasilor Pierduti”, a ...

Explozie într-un apartament la Bacău. O persoană a fost rănită
18/11/2024 14:46

O persoană a fost rănită, luni, in urma exploziei produse intr-un apartament al unui bloc situat pe strada Narciselor din municipiul Bacău, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Potri ...

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
18/11/2024 12:52

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei