Sfântul Spiridon, ziua în care săracii se îmbogățesc și bolnavii se vindecă
Dimensiune font:
Sfântul Spiridon, prăznuit în fiecare an pe 12 decembrie, este considerat protectorul cizmarilor, cojocarilor și olarilor, fiind celebrat cu petreceri și bucurie * în ziua sărbătorii, tradiția spune că nu se lucrează în gospodărie pentru a aduce sănătate, câștig și prosperitate în casă *
Sărbătorit anual pe 12 decembrie, Sfântul Spiridon este venerat de credincioși, fiind cunoscut pentru cărările minunate pe care le parcurge pentru a ajuta pe cei ce îi rostesc rugăciuni. Conform tradiției, sfântul își lasă racla și călătorește pentru a-și îndeplini misiunea, tocindu-și papucii de mătase.
Se spune că sfântul iese de multe ori din biserica din Corfu, unde sunt moaștele lui, și cutreieră marea și pământul pentru a face bine și a le ajuta celor care îl cheamă în rugăciune. În fiecare an, la data de 12 decembrie, preoții din catedrala din Corfu îi schimbă hainele și încălțămintea uzată, iar aceste veșminte sunt oferite apoi mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume. În cântările Acatistului său, se face referire la această tradiție prin cuvintele: „Bucură-te că ești și cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te că încălțămintele tale slujesc ca dovadă”.
Patronul cizmarilor
Este considerat protectorul cizmarilor, cojocarilor și olarilor, fiind celebrat cu petreceri și bucurie. În ziua sărbătorii, tradiția spune că nu se lucrează în gospodărie pentru a aduce sănătate, câștig și prosperitate în casă. Etnografii menționează că în această zi, animalele de tracțiune nu sunt folosite pentru a evita pagubele.
Sfântul Spiridon este văzut ca un apărător împotriva bolilor atât pentru oameni, cât și pentru vite. Se crede că în ziua sărbătorii sale, săracii se îmbogățesc și bolnavii se vindecă. În această zi specială, se pregătește agheasmă în biserici pentru vindecarea bolilor grave.
Potrivit scrierilor religioase, Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270, în Cipru. În perioada în care era împărat Constantin cel Mare. A fost păstor şi a rămas văduv de tânăr. A ales calea credinței și s-a călugărit. Sfântul Spiridon a fost arestat și exilat în vremea împăratului Maximian.
A reușit să convertească la ortodoxism un mare filozof al vremii. L-a cunoscut și pe Sfântul Nicolae, cel cu care a legat o strânsă prietenie. A murit în Cipru, în anul 348, și a fost înhumat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. Racla cu moaștele sale a fost mutată la Constantinopol, de unde, în 1453, a fost dusă în Serbia. Sfintele moaște au fost aduse, apoi, de către un preot grec, în insul Corfu, din Grecia, unde se află și azi.
În ziua de Sf Spiridon, 12 decembrie, nu este voie să se consume băuturi alcoolice în exces, nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată (nu se spală sau coase, nu se face curățenie), bărbații nu înjugă vitele deoarece e rost de pagubă mare și boli. Tot în această zi familia în care există o femeie însărcinată trebuie să se roage sfântului să alunge boala ca atunci când îi va veni sorocul să nască aceasta să nu aducă pe lume copii cu două capete sau alte malformații. Sf Spiridon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie. În această zi este dezlegare la ulei.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau