111 ani de la primul zbor deasupra Iașului
Dimensiune font:
În urmă cu 111 ani, Aurel Vlaicu a răspuns invitaţiei ieşenilor de a participa la jubileul primei universităţi moderne. În acea perioadă, la Iaşi s-au aflat şi Carol I şi suita sa, principele Ferdinand, moştenitorul tronului, şi mare parte din guvernul ţării. Vlaicu a reuşit să îi impresioneze pe ieşeni cu celebrul avion Vlaicu II.
Istoricul Senica Ţurcanu a povestit despre evenimentul care a rămas în istorie şi a impresionat generaţii de ieşeni. „Aş vrea să ne gândim că suntem în anul 1911, trecuseră doar 5 ani de la momentul în care un avion se desprinsese de la sol prin autopropulsare. Acest moment fusese realizat de un român, Traian Vuia. Zborul a fost o dorinţă şi un deziderat al oamenilor dintotdeauna. Oamenii şi-au dorit să fie asemenea păsărilor. Şi-au dorit să ajungă în locuri în care nu puteau să ajungă asemenea păsărilor, şi-au dorit să zboare şi să fie liberi. Aşa ceva s-a întâmplat la începutul secolului XX, când mai mulţi pionieri ai aviaţiei au reuşit să realizeze primele prototipuri de avioane. Printre ei a fost şi Aurel Vlaicu. Cu acest avion realizat de Vlaicu s-a zburat deasupra Iaşiului. Relatările ne povestesc că au venit oameni nu numai din oraş, că s-au strâns mii de oameni din împrejurimi. Vlaicu a făcut un tur de zbor în jurul turlelor de la Cetăţuia, unde se afla regele Carol I şi suita sa. Nu numai că a făcut un tur, ci a făcut practic nişte exerciţii de echilibristă aviatică. Astăzi marcăm acest moment. Până atunci nimeni nu mai văzuse un avion deasupra Iaşului, mai bine spus nimeni nu mai văzuse până atunci un avion”, a spus istoricul Senica Ţurcanu, şefa Muzeului de Istorie.
De atunci au trecut 111 ani, iar acest episod a fost reamintit de Conferinţa Naţională „111 ani de la zborul lui Aurel Vlaicu deasupra Iaşului”. Evenimentul a fost organizat în Piaţa Palatului Culturii. Iniţial era programat ca Palatul să fie survolat de aeronave militare din Baza 95 Aeriana Bacău şi Baza de Instruire şi Formare a Personalului Boboc. Însă din cauza vremii neprielnice, aeronavele nu au putut fi ridicate de la sol. „Evenimentul din 13 octombrie 1911 a fost de o unicitate aparte pentru regiunea Moldovei. Manifestarea a avut loc pe Dealul Cetăţuia, în apropierea lăcaşului de cult ridicat în urmă cu secole. A renunţat la un zbor demonstrativ în Orăştie pentru a ajunge în capitala Moldovei, unde inventatorul avea să rămână în istorie. Fără o minuţioasă pregătire şi analizarea condiţiilor de zbor din zona ieşeană, în dimineaţa zilei de 13 octombrie monoplanul şi pilotul se găseau pe Dealul Copoului. Sosirea în gară a lăzii neobişnuite în care era aeroplanul, precum şi transportarea ciudatei poveri pe uliţele ce duceau către un drum destinat ascensiunii nu scăpaseră atenţiei cetăţenilor urbei”, a transmis cdor Ioan Mischie, comandantul Bazei 95 Aeriană Bacău, mesajul Şefului Statului Major al Forţelor Aeriene. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau