21 de școli ieșene au rămas cu WC-urile în fundul curții!
Dimensiune font:
* „În 2020, la nivelul judeţului Iaşi, aveam 121 de unităţi de învăţământ în această situaţie, în ianuarie 2022 mai erau doar 49, pentru că prin programele guvernamentale s-a redus considerabil acest număr. Acum, mai sunt 21 astfel de şcoli, dintre care 15 sunt în situaţia în care au în desfăşurare lucrări de reabilitare sau construcţie”, a precizat Luciana Antoci, şefa Inspectoratului Şcolar Județean
În această perioadă se desfăşoară inspecţia tematică de verificare a stadiului pregătirii unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi pentru începerea anului şcolar 2023-2024. Până acum, au fost au fost monitorizate 108 unităţi şcolare, 18 din mediul urban şi 90 din mediul rural. „Colegii mei au reuşit să vadă peste 96% din şcolile rurale. Săptămâna aceasta se fac controale şi în centrele şcolare urbane pentru a vedea în ce măsură sunt pregătite spaţiile de învăţare, şcolile sunt sigure, au autorizaţii sanitare şi de securitate la incendiu sau au asigurată paza”, a spus Luciana Antoci, şefa Inspectoratului Şcolar.
Astfel, cu doar câteva zile de începerea noului an şcolar doar 87,7% din unităţile şcolare au autorizaţie sanitară de funcţionare, alte 12,3% neavând astfel de documente din partea instituţiilor de profil.
Nici la autorizaţiile pentru siguranţa la incendiu unităţile şcolare nu stau foarte bine. Doar 5,2% nu au primit astfel de certificare. „Vorbim despre aceleaşi situaţii ca şi până acum. Sunt şcoli aflate în plin proces de reabilitare sau se fac acum demersurile pentru primirea acestor autorizaţii. Pe de altă parte, sunt şcoli care derulează anumite proiecte iar în timpul derulării acestor activităţi sunt suspendate autorizaţiile. Sunt şi situaţii unde lipseşte apa curentă în acele comunităţi în care nu s-a ajuns cu dezvoltarea reţelei de apă sau canalizare. De asemenea, există riscul ca apa care ajunge în şcoli să fie cu nitraţi sau alte substanţe care nu sunt în acord cu normele DSP”, a spus inspectorul-șef.
CJ a plătit Primăriilor „leneșe” 2 milioane de lei pentru problema toaletelor
În ceea ce priveşte modul de asigurare al pazei, în 20% din cazuri este asigurată de paznici, în 20,9% din cazuri se bazează pe sisteme de supraveghere video, în 7,6% au sistem mixt de pază. În majoritatea cazurilor, adică în 47,3% din unităţile şcolare paza este asigurată exclusiv de sisteme de alarmare împotriva efracţiei. Doar 4,2% din unităţile şcolare din judeţ sunt fără pază.
Noul an şcolar nu va aduce nimic nou în 21 de unităţi şcolare din judeţ, deoarece în clădiri în care învaţă încă elevi nu sunt grupuri sanitare, toaletele fiind amplasate încă „în fundul curţii”. „În 2020, la nivelul judeţului Iaşi, aveam 121 de unităţi de învăţământ în această situaţie, în ianuarie 2022 mai erau doar 49, pentru că prin programele guvernamentale s-a redus considerabil acest număr. Acum, mai sunt 21 astfel de şcoli, dintre care 15 sunt în situaţia în care au în desfăşurare lucrări de reabilitare sau construcţie. Pentru remedierea acestor probleme, am primit sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi, care a intervenit şi a trimis către UAT-urile aflate în această situaţie o tranşă de 2 milioane de lei, astfel încât în regim de coplată primăriile să poată demara proiecte pentru aceste şcoli", a spus şefa Inspectoratului Şcolar.
Probleme cu spațiile și în grădinițe
Cei de la Inspectoratul Şcolar cer urgentarea implementării proiectelor care au obţinut finanţare prin Programul Naţinal de Redresare şi Rezilienţă, în primul rând a celor ce vizează reducerea abandonului şcolar. „La Iaşi rămânem într-o situaţie provocatoare şi din prisma liniilor nenumărate deschise pe finanţarea prin PNRR, în primul rând programul pentru reducerea abandonului şcolar, care într-o primă rundă a aşezat pe lista şcolilor eligibile 72 de unităţi de învăţământ. Mai avem însă 30 care aplică. Probabil că vor intra în acest program din anul şcolar 2023-2024, ceea ce presupun atenţie deosebită pe felul în care aceste proiecte sunt aplicate în şcoli, pentru că, din păcate, eligibile sunt şcolile vulnerabile din mediul rural”, a spus Luciana Antoci.
Inspectoratul Şcolar continuă să se confrunte cu lipsa spaţiilor pentru elevi şi copiii de grădiniţă, mai ales că s-a introdus obligativitatea grupei mijlocii de la grădiniţă pentru toţi copiii care au împlinit vârsta necesară. „Este un număr mare de solicitări pentru înscrierea copiilor la gradiniţă. De data aceasta în învăţământ obligatoriu, începând cu grupa mijlocie. Infrastructura şcolara nu se dezvoltă în ritmul în care creşte dinamica populaţiei şcolare de vârstă mică. Din perspectiva asta preocuparea noastră este sa îi cuprindem pe toţi în învăţământul obligatoriu, pentru că se deschid cele două gradiniţe, cea care face parte din structura Şcolii Gimnaziale Veronica Micle, precum şi grădiniţa din Dacia. Sperăm ca la finalul acestei săptămâni să avem o situaţie clară şi să acoperim toate cererile formulate de către părinţi", a spus şefa Inspectoratului Şcolar.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau