28 arestări, 500.000 euro ridicaţi în vederea confiscării, mai multe arme albe şi cocaină
Dimensiune font:
* descinderile au avut loc în Bucureşti şi 20 judeţe, printre care şi Iaşul * în afacere sunt implicaţi şi Cordunenii * aveau rolul sa recupereze câştigurile mari obţinute în sălile lor şi să sperie concurenţa ca să nu îşi deschidă săli sau să le închidă pe cele pe care le aveau pe lângă cele ale reţelei * un avocat ieşean, inculpat pentru favorizarea făptuitorului
După operaţiunea de anvergură lansată miercuri dimineaţă de către procurorii DIICOT la nivel naţional, când s-a lăsat cu 123 descinderi domiciliare la toate grupările interlope importante, aceştia n-au plecat deloc cu mâna goală.
Conform comunicatului remis, joi, presei, în urma raidului, au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării peste 500.000 euro, o armă deţinută ilegal (cu încărcător şi două cartuşe), două arbalete, arme albe, 40 kilograme de materiale pirotehnice, opt punguţe cu cocaină, precum şi „înscrisuri cu valoare probatorie”.
Acţiunea s-a desfăşurat în municipiul Bucureşti şi judeţele Prahova, Braşov, Iaşi, Suceava, Botoşani, Tulcea, Constanţa, Cluj, Timiş, Vrancea, Buzău, Bihor, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Bacău, Mureş şi Sălaj, la sfârşitul ei fiind reţinuţi 28 interlopi. Alţi şapte au fost plasaţi sub control judiciar.
Conform comunicatelor DIICOT, începând cu anul 2018, a fost constituit, la nivel naţional, un grup infracţional organizat care a avut ca scop comiterea, în principal, a unor infracţiuni de şantaj. Membrii grupului au urmărit să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente celor administrare de aceştia şi să reprime tentativele altor membri ai lumii interlope de a prelua controlul asupra sălilor aparţinând grupului. În acest scop, a fost creată o structură de forţă care a fost folosită pentru a împiedica anumiţi clienţi care realizau câştiguri însemnate să intre în posesia acestora. Această structură a asigurat funcţionarea la nivel naţional a unui sistem coercitiv ilegal care era menit să împiedice clienţii care generau probleme să revină în sălile de joc aparţinând grupului infracţional organizat şi să recupereze rapid de la aceştia prejudiciile aduse bunurilor din localuri.
Reţeaua ar fi fost pusă la punct de fraţii Mihăiţă şi Sorin Doroftei, care aveau sălile Las Vegas. Ei ar fi angajat „recuperatori” de la Sportivi, Corduneni şi Cămătari, care aveau rolul sa recupereze câştigurile mari obţinute în sălile lor şi să sperie concurenţa ca să nu îşi deschidă săli sau să le închidă pe cele pe care le aveau pe lângă cele ale reţelei. Printre aceşti recuperatori s-ar afla Spac Vladimir, Sîrbu Marian zis Box şi Cordunenii.
Membru al Baroului, spion în sediul IPJ Iaşi
Practic, e vorba de un megadosar, în care, până în momentul de faţă, au fost identificate 16 persoane şantajate sistematic de către interlopi. Aceştia din urmă sunt acuzaţi că făceau presiuni asupra victimelor pentru a le determina „să închidă sălile de jocuri de noroc concurente, să renunţe la brandul deţinut anterior de firma concurentă, să modifice faţada spaţiilor destinate desfăşurării activităţii, să renunţe la spaţiile pe care le deţineau în chirie pentru funcţionarea unor săli de jocuri de noroc, să renunţe la poziţia deţinută la o societate concurentă şi să încadreze în cadrul societăţii deţinute de grup, să plătească datoriile acumulate faţă de societăţile deţinute de grup, să renunţe la câştigurile realizate în urma plasării de pariuri sportive, să nu mai frecventeze niciodată sălile de jocuri de noroc administrate de grupul infracţional organizat, să restituie sume de bani despre care membrii grupului infracţional organizat apreciau că ar fi fost sustrase din incinta sălilor de jocuri de noroc, să remită contravaloarea reparaţiei aparatelor de tip slot-machine avariate şi să şteargă postările de pe reţelele de socializare prin care denigrau activitatea sălilor de noroc administrate de grup. În contextul săvârşirii unei dintre infracţiunile de şantaj, una dintre persoanele vătămate a fost lipsită de libertate, nefiindu-i permis să părăsească zona din faţa sălii de jocuri de noroc până la sosirea a doi dintre membrii marcanţi ai grupului. Cu aceeaşi ocazie, acesteia i-a fost smuls din mână telefonul mobil, pe care inculpaţii l-au aruncat pe podea şi l-au distrus prin călcare cu piciorul”.
Printre cei intraţi în vizorul anchetatorilor se află şi un avocat ieşean, inculpat pentru favorizarea făptuitorului. Practic, o acţiune de spionaj. DIICOT precizează că acesta, „în calitate de avocat membru al Baroului Iaşi, s-a prezentat la sediul I.P.J. Iaşi – Serviciul Investigaţii Criminale şi, invocând calitatea de apărător ales al unei persoane, a participat la audierea acesteia, asigurându-se că nu relatează adevărul şi comunicând ulterior conţinutul declaraţiei membrilor grupului infracţional organizat, ajutându-i pe aceştia să îngreuneze şi împiedice cercetările desfăşurate în cadrul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi cu privire la infracţiunea de loviri sau alte violenţe comise de aceştia”. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau