„Absorbante pentru toate”, solidaritate în comunitate
Dimensiune font:
„Absorbante pentru toate” este un proiect feminist cu scopul de a ajuta persoanele din medii defavorizate și fără adăpost cu produse de igienă menstruală și de a promova normalizarea menstruației ca un subiect firesc, nu unul tabu. Povestea proiectului începe în 2019 și continuă și astăzi. La baza ideii a stat modelul celor de la Pe Stop din București, o asociație non-profit care se ocupă, la fel, cu distribuirea produselor de igienă menstruală în medii defavorizate sau către oamenii fără adăpost.
„Grupul Absorbante pentru toate” au pus bazele unei forme de solidaritate pentru persoanele în nevoie, iar ca orice proiect de genul a fost primit și încurajat. „Noi suntem un grup de inițiativă civică și ne organizãm în mod direct și non-ierarhic. Și da, am început în 2019 cu câteva strângeri de fonduri. Atunci au fost foarte multe persoane care au donat către noi. Legat de organizația Pe Stop din București, noi acum suntem în Rețeaua Demnității. Ele au creat așa o rețea în toată țara și ne-au cooptat și pe noi. Este mai mult la nivel de sfaturi și de mentorat. Chiar au venit în Iași anul trecut și am vorbit”, a declarat Irina, una dintre fondatoarele proiectului.
Fie cu mașina sau pe jos, donațiile ajung la beneficiari
Donațiile au continuat, oamenii încurajând cauza grupului. Donațiile sunt sub formă monetarã, în bani, cât poate fiecare, și sub formã de produse de igienă menstruală, printre care absorbante, șervețele uscate și umede, intime, hârtie igienică umedă și lenjerie intimă.
Absorbante pentru toate a avut, de-a lungul anului 2023, o distribuire de 360 de pachete cu produse de igienă menstruală, evenimente despre feminism, sănătate mentală și identitate feminină.
Toate produsele sunt strânse de fete, iar lunar acestea ajung în locuri ale Iașului unde sunt nevoie de ele, la persoane fără adăpost în mod principal. „Până acum, ne-am întâlnit individual cu persoane care au vrut să doneze. Ori stabileam o oră și un loc în care sã ne întâlnim să ne dea produsele, ori în ultima vreme, pentru că am avut mai multe evenimente, veneau la eveniment și ne dădeau și produsele atunci. Și tot la evenimente strângem donații financiare, în bani”, a povestit Irina. Banii strânși de la donatori sunt folosiți de grup pentru a cumpăra și alte produse.
Pachetele sunt ambalate individual și adunate, iar fetele merg prin mai multe zone ale Iașului. Comunitatea prioritară sunt persoanele fără adăpost, care nu-și pot permite astfel de cumpărături lunare. Formația lor grup le-a permis să se implice cât pot ele și aibă o flexibilitate a rutinei lunare. Uneori fetele ajung să meargă pe jos, dar pentru solidaritate nu mai pare așa greu. „Mergem în zona Gării, la Fabrica de Țigarete pentru că acolo este o comunitate de persoane fără adăpost. Mai mergem în zona Zimbru, în comunitatea despărțită de zid. O dată am dus niște pachete printr-un ONG care merge prin niște sate foarte sărace de prin Iași, Vaslui, cred. Dar nu prea avem capacitate să ne ducem în alte zone. Noi, când distribuim pachetele, ne mai ajută o prietenă cu mașina, dar în ultima vreme, cel puțin, am mers noi pe jos, cu sacoșica”, a spus mai departe Irina.
Fetele au povestit că persoanele care au primit pachete nu au avut o reacție de rușine, femeile sunt conștiente de menstruație. Empatia, înțelegerea și o atitudine de egalitate descriu abordarea fetelor în relația cu cei la care merg. Iar prin această relație de încredere și transparență, fetele deschid și discuții referitoare la menstruație. Ele au inclus în pachetele lor și informații privind menstruația, efectele ei și de ce important ca oamenii să vorbească liber despre acest subiect.
Crearea unei comunități unite
Pentru construirea unui proiect civic, este nevoie de oameni și ajutor constant. Una dintre problemele identificate este faptul că oamenii nu au obiceiul donațiilor în fiecare lunã, ci doar sporadice. „Una din piedicile pe care le observ este faptul că nu prea sunt persoane care să doneze regulat, în fiecare lună. Adică, sunt puține persoane care fac lucrul ăsta, sunt unele persoane care donează o dată sau de câteva ori fac donații un pic mai mari și atât sau oricât pot. Dar ar fi minunat cred să fie lume care să doneze consecutiv, în fiecare lună să doneze”, a adãugat Daniela, una dintre fondatoare.
„Absorbante pentru toate” ține legătura și colaborează și cu alte ONG-uri din Iași pentru a crea o comunitate de solidaritate și o rețea a activităților civice, feministe. Câteva sunt Rise Out, care sunt pe drepturile persoanelor LGBTQ, Grupul de acțiune Socialistă (GAS) și Serviciul Voluntar pe Ambulanțã. Alături de ultimii, au avut o colaborarea acum aproape doi ani, au făcut pachete pentru persoanele de la adăpostul de noapte de la Baia Comunală.
Activitatea celor de la „Absorbante” pentru toate nu se limitează doar la strângerile de fonduri. Ele mai organizează și evenimente de discuții, dezbateri și exprimarea identității. Unul dintre ele este Festivalul Solidarității Feminine, care a avut prima ediție anul trecut. Au fost organizate expoziții de artă, dezbatere privind dreptul la avort și rolul femeii, proiecții de film, printre altele. Aceste evenimente au ca scop „crearea mai multor punți de legătură între persoane feministe” și consolidarea comunității feministe din Iași, după cum spun fetele de la „Absorbante pentru toate”. Iustina RUSU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau