„Bătălia va fi câștigată de către mobilitatea ecologică”

1interviu mihai chirica

Dimensiune font:

| 11-04-2024 20:29

 * dialog cu primarul Iașului, Mihai Chirica

- Care sunt principalele priorități pe care le aveți în vedere pentru dezvoltarea orașului Iași în următoarea perioadă?

- Ne-am consolidat un buget care și-a propus câteva obiective pentru anul curs. Importante sunt cele care vizează închiderea proiectelor cu finanțare europeană și nu mai avem multe. Sunt șase proiecte, o parte dintre ele sunt deja spre recepție și sperăm spre sfârșitul lunii iunie chiar să le vedea recepționate în cea mai mare parte. O parte dintre ele sunt în proceduri de licitație și din păcate pe noi ne încurcă acest lucru, dar toate cu obiectivul clar te a fi finalizate și demararea programului major pe care le-a propus Guvernul României în programele PNRR care presupune o muncă asiduă. Sunt peste 100 de proiecte pe care derulăm în momentul de față, cu aceiași oameni, 100 cu care închidem, de altfel, și programul POR 2014-2020 și cu care deschidem și POR 2021-2027, dar avem să spunem, programate toate activitățile astea. Suntem în continuare prinși în programele de modernizare a rețelelor stradale și am profitat de venirea vremii calde ca să urgentăm lucrările. Evident, avem în vedere și educația.

- Cum intenționați să gestionați problemele legate de infrastructură, în special în ceea ce privește rețelele de transport și drumurile din oraș?

- Rețelele de transport sunt cele care, de altfel, sunt în continuă modernizare și nu numai din punct de vedere al infrastructurii, cât mai ales a dotărilor și mă refer la autobuze și tramvaie. Practic, noi în momentul de față nu mai avem niciun proiect neînceput, suntem în curs de finalizare inclusiv cu cele prin PNRR cu parcul de tramvaie și autobuze proaspăt semnate, iar pe drumuri avem în lucrur, în diverse faze, 120 de străzi. Tot orașul este atacat, sunt peste 40 și de șantiere cu străzi în lucru, inclusiv bulevarde mari cum ar fi Buciumul și Poaitiers. În proiectare avem toată partea de Păcurari, tot ce ne-a mai rămas, mai sunt șase străzi cu care închidem toate lucrările în zonă. La Bucium avem o axă principală pe care vreau să o fac începând din acest an. Deamul Bucium va avea un rol foarte important în colectarea fluxului de trafic și direcționarea lui spre strada Trei Fântâni, undeva trebui să-l împărțim - o parte spre Tomești, o alta spre Bucium.

- Dacă amintim de șantiere nu avem cum să nu aducem în discuție poluarea?Care este abordarea dumneavoastră față de protejarea mediului înconjurător și reducerea impactului acestei poluări?

- Noi avem și am fost primul oraș în România care am făcut un regulament care a funcționat și a dat rezultate. Prin amenzi, este adevărat. Se numește Planul de prevenire și reducere a impactului poluării asupra mediului din zonele de șantier. Se referă și la instituții publice și la instituții private. Indiferent din ce zonă vii, nu poți să începi un șantier până nu ai Planul de prevenire avizat de către Direcția Tehnică a Primăriei Iași. Apoi, ești obligat să ai ape de spălare, zone speciale, dacă desfășori lucrări cu subsăpătură. Dacă nu îndeplinești aceste condiții, există un plan de măsuri cu contravenții foarte usturătoare. Toate astea au redus din poluare, dar presupune atenție continuu. Începem să ne adaptăm, să spunem, la soluțiile din Vest. Eu am fost în șantiere din străinătate, spre exemplu în Marea Britanie. Am văzut cum se lucra la consolidarea tronsonului unei clădiri înalte, alături de care erau lipite alte două tronsoane, total funcționale. Cu greu îți dădeai seama că se lucrează pe bucata respectivă. Totul era izolat, capsulat, nu prea aveai interferențe cu șantierul.

Iașul este un oraș sigur, cu mii de camere de supraveghere de înaltă fidelitate care funcționează”

- Ați amintit de educație, care este viziunea dumneavoastră pentru a face Iașul mai atractiv pentru tineri? Ce vă propuneți pentru a sprijini educația și cultura în comunitate?

- În primul rând, Iașul trebuie să fie un oraș sigur, care să ofere confort părinților și credința că tinerii nu sunt într-un pericol iminent. Trăim vremuri foarte anapoda față de ceea ce știam noi despre adolescență și tinerețe. Lumile s-au schimbat, există tentații multe, uneori pericole la tot pasul, care vin dintr-un mediu foarte viciat. Poate am împrumutat din exterior și n-am fost neatenți asupra a ceea ce am preluat și este nevoie să fim atenți pentru a oferi în momentul de față zone relativ sigure. Cu discreție, am închis câteva „bombe” din oraș. Două se află în subteranele bulevardului Ștefan Cel Mare, iar una are deja sigilul pe ușă în ușă în urma unui incident tragic, soldat cu decesul unui tânăr. Am profitat și am ridicat autorizația de funționare, apoi ne-am orientat către multe alte zone în care am acționat cu fermitate. Iașul este un oraș sigur pentru că avem prezența poliției și a tuturor organelor de ordine publică, sub toată formele lor, în toate spațiile publice. Cred că avem cea mai mare rețea de Big Brother, dar neconturată în știri de senzații. Gestionăm două dispecerate publice, unul al nostru, al Primăriei, al Poliției Locale, și altul al Salubris, cu peste 300 de puncte de observație. Ei au specificul lor, dar ne folosesc și intențiilor noastre, de fiecare dată. În momentul de față, în Iași sunt câteva mii de camere de supraveghere de înaltă fidelitate care funcționează. Sunt mulți, foarte mulți „ochi” ațintiți pe oraș și, ca urmare, multe infracțiuni care au fost descoperite și pedepsite în timp util, ceea ce descurajează. Iată că Iașul poate oferi tinerilor un mediu prietenos din perspectiva siguranței.

- Cât privește cultura?

- Cred că avem cea mai densă agendă culturală din România, în momentul de față, la mia de locuitori. Este în drum spre noi unul dintre cele mai scumpe tablouri din lume, „Ecce Homo”, a lui Titian, dar în primul rând valoarea artistică îi dă această valoare materială. Aducerea unui Titian la Iași este pentru mine un fel de cireașă de pe tort în rândul acțiunilor culturale pe care l-am întreprins o dată cu deschiderea Palatului Braunstein, a Muzeului „Regina Maria” și a Băii Turcești, după două expoziții – una de la Muzeul Bruckethal și alta de la Muzeul Albertina, din Viena. „Ecce Homo” este una dintre cele mai reprezentative opere din pictura religioasă creștină din toate timpurile. Eu cred că va fi un spectacol în adevăratul sens al cuvântului prezența acestui Titian, alături de coroana de aur și mantia Reginei Maria, pe care o vom aduce în mai. Sperăm să aducem și coroana din oțel a Regelui Ferdinand, de la Palatul Peleș tocmai pentru a puncta caracterul de oraș regal al Iașului, statut consemnat în luna mai 2018 printr-un act semnat de Majestatea Sa Prințesa Margareta. Este o haină nobiliară care ne onorează foarte mult. Nu aș vrea să treacă neatins un subiect foarte important pentru Iași – este vorba despre împlinirea a cinci ani de la vizita Papei Francisc. Din propria experiență, vă spun că Suveranul Pontif își amintește cu plăcere de vizita la Iași, pe care o consideră cea mai relevantă pentru latura umană și religioasă din periplul pe care l-a avut în România, când a ajuns și în Ardeal, și la București. Această vizită este un moment istoric fiindcă nu este puțin lucru să primești vizita Papei Francisc, care a venit cu un cuvânt de înțelepciune demn de transmis peste timp.

- Toate aceste lucruri aduc un plus de valoare Iașului, dar și turismului din această zonă. Și dacă spunem turism, spunem trafic care deja este foarte intens. Ce soluții propuneți pentru a îmbunătăți mobilitatea urbană?

- Traficul nu va fi promovat decât prin câteva căi deja recunoscute la nivel internațional și care pot aduce îmbunătățiri - stimularea transportului public.

Dacă aeroportul, să spunem că a costat în jur de 100 de milioane de euro, gândiți-vă că numai primul lot de autobuze și tramvaie a costat 144 de milioane de euro. Sunt eforturi foarte mari pe care le-am făcut pentru modernizarea transportului public și tocmai din dorința de a limita utilizarea vehiculelor personale. Bătălia va fi pe viață și moarte. Europa nu glumește când spune că până în 2030 are target privind limitarea emisiilor de particule de 2,5 microni rezultate urma arderilor din combustia internă și din utilizarea gazelor naturale. Acolo va fi bătălia pe piață și cu moarte și important este să ne găsească pregătiți. Adică când un om lasă deoparte cheile mașinii și spune „Gata, am înțeles, s-a terminat cu joaca”, trebuie să îi oferi alternativa. Și va găsi.

Nici dacă defrișez tot orașul și poate toată pădurea Ciric nu am unde să bag 144.000 de mașini”

- Parcări?

- Nu, parcări nu va găsi pentru că nici dacă defrișez tot orașul și poate toată pădurea Ciric nu am unde să bag 144.000 de mașini. Ar fi o utopie să promit că voi lua din spațiul verde pentru a căuta platforme betonate. Nu vreau să nenorocesc viitorul copiilor, inclusiv al copilului meu. Trebuie să aibă și el dreptul de a descoperi o buburuză, un gândăcel și multe alte lucruri în natură. Acolo este esența vieții, faptul că lași copilăriei avantajului ei, nu trebuie ca adulții să distrugă totul în jur. Mașinile vor dispărea, aveți încredere că lumea va renunța la ele în favoarea rutelor de transport public. Lucrăm la degajarea arterelor, ridicăm săptămânal zeci de mașini parcate aiurea. Prin urmare, în cele din urmă, bătălia va fi câștigată de către mobilitatea ecologică.

- Primăria a luat și un premiu în acest sens.

- Săptămâna trecută, am fost premiați la Gala Smart City și este a a patra distincție primită în ultimii ani. De această dată am fost premiați pentru mobilitate inteligentă, fiind remarcate investițiile mari de care am amintit. Lor li se adaugă una foarte importantă. Este vorba despre depou și sisteme de anticoliziune. Noi am fost printre primii din România care am adus un sistem inteligent de anticoliziune cu telemetru, detectoare de prezență care opresc vehiculul fără să fie 100% legată de voința conducătorului auto sau a vatmanului. Ei bine, pentru acest sistem smart, pentru depoul complet computerizat și autonom energetic, Primăria a primit premiul întâi, iar a primarul a fost nominalizat la scenă deschisă. Nu îmi așez nicio coroană de lauri, este o muncă de echipă pe care o ducem mai departe.

- Am vorbit despre cultură, educație și invariabil ajungem și la sport. Ce vești avem despre cele două mari obiective pe care Iașul le așteptă?

- Eu zic că sunt bune, față de ce gânduri tenebroase au fost în ultimele decenii la cele două obiective. Sala Sporturilor depinde în continuare de factorul politic pentru că este în sarcina Guvernului aprobarea memorandumului. Noi lucrăm să predăm detaliile tehnice conform ultimelor avize pe care le-am primit, inclusiv am mutat-o cu 348 de metri ca să ne depărtăm de Spitalul Regional, am refăcut toate studiile geologice și le-am predat. Mai urmează să facă toată adaptarea portului tehnic la nivel detaliu de execuție care se va termina până spre sfârșitul lunii aprilie. Urmează predarea la Compania Națională și vom începe iarăși rundele de rugăciune ca să se miște mai repede la nivel de Guvern, să vedem cât mai repede licitație. Stadionul, în schimb, e la mâna noastră pentru că suntem în procedură de achiziție a unui credit cu care vom demara lucrările. Între timp, proiectul tehnic a trecut prin filtrele comisiilor tehnice.

- Când vorbim despre planuri, vorbim despre viitor, cum arată în viziunea dumneavoastră un Iași al viitorului de toate punctele de vedere?

- Eu cred că va fi un oraș care va juca un rol determinant pentru toată Zona Metropolitană, în care vom împinge mare parte din industrii. Deja suntem în discuții cu comunele Lețcani și Holboca. Vrem să-i creștem împreună cu noi.

Centru administrativ al județului și implicit al Zonei Metropolitane va fi la Iași. Aici vor fi băncile, școlile, spitalele importante, instituțiile culturale, Slavă Domnului că vom avea și Operă. Vrem ca partea productivă să fie împinsă spre exterior, acolo unde suntem așa deja gândite și „dormitoarele” ca să zic așa, unde s-au creat multe fonduri mari de locuințe pentru ca drumul către locul de muncă să fie cât mai scurt. Acesta va fi Iașul viitorului. Fiecare metru pătrat contează, dar este important și cum îl folosești.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
O femeie din Iaşi s-a retras la mănăstire, după o 'iubire' ratată cu un soldat american, care era de fapt un marocan. I-a trimis bărbatului 7.000 de dolari
10/01/2025 19:03

O femeie din Iaşi s-a dus la mănăstire după ce a fost păcălită de un marocan din Italia să ii trimită bani ca să obţină aur in valoare de un milion de dolari. Pentru asta, moldoveanca a făcut impru ...

Ștefan cel Mare, evocare deosebită la 550 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt, în Vaslui
10/01/2025 16:46

Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui a organizat, vineri, la Ansamblul Monumental "Podul Inalt" Băcăoani, o activitate culturală dedicată implinirii a 550 de ani de la bătălia caştigată de voievod ...

„Ne-am obișnuit să trăim foarte bine, cu un randament foarte scăzut, iar sectorul public a devenit un devorator al economiei”
10/01/2025 12:21

* consideră primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica  - Domnule primar, inceput de an linistit, la Iasi, sau e doar o aparentă? Mă refer la temperaturile ridicate, care, provoacă cheltuieli mai putin ...

Primăria reintroduce o taxă specială
10/01/2025 10:34

* banii stranşi urmează a fi utilizaţi doar la refacerea adăposturilor de protecţie civilă * „În Iaşi sunt peste 160 de adăposturi, parte din ele funcţionale, mai ales cele care aparţin do ...

Casele de amanet, luate cu asalt
10/01/2025 08:46

Perioada sărbătorilor de iarnă a trecut, iar foarte multe persoane constată acum că au cheltuit mai mult decat isi permiteau de Crăciun si de Revelion. Astfel, unii dintre locuitorii Iasului au inceput s ...

„Mulți dintre noi nu suntem conștienți de capacitatea de a depăși obstacole nici măcar la vârsta adultă”
10/01/2025 08:32

* sustine Georgiana Zaharia, coach si initiatorul unui program de dezvoltare personală dedicat adolescentilor Dezvoltarea personală in adolescentă joacă un rol esential in formarea identitătii si a carac ...

800 lei pentru o partidă de sex, într-un ungher de la autogară!
09/01/2025 23:59

 Ieşeanul Marian I. a avut parte de o partidă de sex mai costisitoare decat şi-a putut inchipui vreodată. În toamna anului trecut, in prima zi a lunii octombrie, mult după miezul nopţii, in jur ...

Evadatul de la Costuleni scapă de puşcărie
09/01/2025 23:59

Despre Ionuţ Ciprian Ionaşcu din Costuleni se poate spune, pe bună dreptate, că este hoţ de meserie. Am mai scris despre el in urmă cu trei ani, atunci cand fusese trimis in judecată pentru săvarşirea ...

Tâlharii s-au ascuns în tomberonul cu gunoi
09/01/2025 23:59

 Gigi P., Silviu P. şi Petronel G. sunt elevi in ani terminali, la licee industriale. Provin din familii modeste, unde mereu sunt probleme cu banii, aşa că şi modul lor de a se distra e pe măsură. Cu ...

Un păşcănean a folosit mătura veche şi a incendiat dormitorul nevestei
09/01/2025 23:59

 S.L. şi-a petrecut sărbătorile de iarnă in arestul preventiv, are dosar penal, fiind inculpat pentru săvarşirea infracţiunii de distrugere. De regulă, autorii unor asemenea fapte sunt judecaţi in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei