„Blues-ul de toamnă” și melancolia sezonieră

sad-IS

Dimensiune font:

| 17-09-2024 17:16

 * pe măsură ce zilele de vară se retrag treptat, iar frunzele copacilor încep să se coloreze într-un mozaic de galben, roșu și portocaliu, toamna își face simțită prezența nu doar în peisaj, ci și în interiorul fiecăruia dintre noi * acest anotimp aduce o schimbare subtilă, dar profundă, în starea de spirit a oamenilor * tranziția de la zilele lungi și însorite ale verii la cele mai scurte și mai răcoroase de toamnă ne influențează, uneori fără să ne dăm seama, modul în care ne simțim și acționăm

Schimbarea anotimpurilor ne reamintește că facem parte dintr-un ciclu natural mai mare, iar acest lucru are un impact asupra psihicului uman. „Toamna este un moment de retragere, în care, la fel ca natura, și noi tindem să ne concentrăm mai mult pe interior, pe introspecție. Este un sezon al bilanțului, al reflecției asupra anului care aproape s-a scurs, dar și al pregătirii pentru iarnă, atât fizic, cât și emoțional”, spune psihologul Maria Ionescu.

Odată cu reducerea orelor de lumină naturală, creierul începe să se adapteze la noile condiții. Producția de melatonină – hormonul responsabil pentru reglarea somnului – crește, făcându-ne să ne simțim mai obosiți și mai tentați să petrecem mai mult timp în casă, poate chiar dormind mai mult. În același timp, serotonina, cunoscută drept „hormonul fericirii”, se reduce treptat, ceea ce poate influența stările de melancolie sau apatie, caracteristice toamnei.

Pentru unii, toamna aduce nu doar schimbări temporare de dispoziție, ci și stări mai profunde de tristețe sau anxietate. Sindromul afectiv sezonier (SAD) este o formă de depresie care apare în special în lunile mai întunecate și mai reci ale anului. „Simptomele acestui sindrom includ oboseala constantă, dificultăți de concentrare și o tristețe generalizată care pare să nu aibă o cauză clară”, explică dr. Adrian Popescu, psihiatru. Deși această stare afectează doar un procent mic din populație, multe persoane experimentează simptome mai ușoare de dispoziție depresivă odată cu sosirea toamnei.

Chiar și fără a suferi de SAD, mulți dintre noi simțim o tendință de retragere în această perioadă. Atmosfera liniștită, serile mai lungi și ploile reci par să invite la introspecție. Timpul petrecut în aer liber scade, iar activitățile solitare, precum cititul, scrisul sau vizionarea de filme, devin mai atractive.

Cum facem față schimbărilor emoționale

Cu toate acestea, nu toate schimbările pe care le aduce toamna sunt negative. Aceasta este și o perioadă a relaxării, în care mulți oameni simt nevoia să încetinească ritmul vieții, după agitația verii. „Toamna poate fi o oportunitate pentru reîncărcare mentală și emoțională. Este un moment potrivit pentru a ne reconecta cu noi înșine, pentru a ne asculta nevoile interioare și pentru a reflecta asupra obiectivelor noastre”, a continuat Maria Ionescu.

Multe persoane găsesc confort în activitățile tipic „de toamnă” – plimbările printre frunzele uscate, pregătirea unei mese calde sau chiar organizarea spațiului de acasă pentru lunile de iarnă. Aceste mici ritualuri ajută la stabilirea unui echilibru emoțional și la adaptarea la schimbările externe. Pentru a gestiona mai bine schimbările de dispoziție din timpul toamnei, specialiștii recomandă câteva strategii simple. În primul rând, este important să ne expunem la lumină naturală ori de câte ori este posibil, chiar dacă zilele sunt mai scurte. Activitatea fizică regulată și menținerea unei rutine de somn sănătoase pot, de asemenea, să îmbunătățească starea de spirit. Nu în ultimul rând, a ne permite să ne relaxăm și să ne bucurăm de activități plăcute, precum hobby-urile sau timpul petrecut cu cei dragi, poate ajuta la combaterea melancoliei. Toamna este, fără îndoială, un anotimp al schimbării, dar este și o ocazie de a ne opri din alergătura zilnică și de a privi în interiorul nostru. Ne reamintește că, la fel ca frunzele care cad, și noi putem lăsa în urmă ceea ce nu ne mai servește, pregătindu-ne pentru un nou început. Atmosfera de liniște și introspecție a toamnei poate deveni astfel o oportunitate pentru creștere personală, relaxare și reconectare cu noi înșine.

Teona SOARE

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Revenirea la școală. Cum îi ajutăm pe copii să depășească provocările după vacanță
17/09/2024 18:56

Adaptarea copiilor la scoală după vacanta de vară este un proces care aduce cu sine numeroase provocări. După o perioadă indelungată de relaxare si distractie, multi copii intampină dificultăti in a ...

Cea mai mare Maternitate din Moldova a primit o maşină de spălat şi sterilizat biberoane
17/09/2024 18:22

Asistentele medicale de la Maternitatea „Cuza Vodă” nu vor mai spăla manual biberoanele nou născuţilor. O maşină de spălat şi sterilizat biberoane a fost donată de cei de la Salvaţi Copiii ...

Trei dintre cele mai mari sportive ale Iașului, recompensate acasă!
17/09/2024 18:21

* Amalia Bereş a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Paris, iar sora ei, Mădălina Bereş, este medaliată la campionate europene, mondiale şi la Jocurile Olimpice din 2016 * Patricia-Andreea C ...

A fost răpusă ultima bandă de hoţi din mijloacele de transport în comun
17/09/2024 18:20

* trei minori (două fete şi un băiat) şi o tanără ce abia a implinit 18 ani au băgat groaza in călător * modul de operare, cel clasic, din anii '80 ai secolului trecut * hoţii nu s-au gandit că acum ...

Concurență mare la Politehnică, la admiterea de toamnă
17/09/2024 18:20

Tot mai mulţi tineri vor să devină ingineri. La admiterea de toamnă organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) au fost peste 2,5 candidaţi pe un loc. Patru dintr ...

Colectarea separată a deșeurilor textile devine obligatorie
17/09/2024 18:19

* „Acum, sistemul la Iasi este doar de colectare separată, doar de transport separat si doar de reutilizare. Trebuie să mai facem un pas, conform directivei europene in domeniu... Astfel, deseurile treb ...

Autoritățile locale, răspunzătoare de inundațiile din  Moldova
17/09/2024 18:19

Inundatiile produse in aceste zile in judetele Galati, Vaslui si, partial, Iasi, au readus in atentie modul in care autoritătile locale au pus in aplicare, mai bine spus nu au pus in aplicare măsurile de prev ...

Încă două săptămâni răgaz pentru plata taxelor și impozitelor locale fără sancțiuni
17/09/2024 18:18

* potrivit reprezentantilor municipalitătii, neplata pană la scadentă a impozitelor si taxelor locale (30 septembrie 2024) atrage după sine aplicarea de majorări de intarziere in valoare de 1% pentru fieca ...

Iașul a intrat în competiția „Oraș neutru din punct de vedere climatic”
17/09/2024 18:17

Orasele din Romania cu peste 50.000 de locuitori care au aplicat in perioada iunie-septembrie la Apelul pentru desemnarea celor 10 orase neutre climatic, lansat in cadrul proiectului M100, au intrat oficial in ...

Agenții au scăpat de acuzațiile de violare de domiciliu, dar au rămas cu purtarea abuzivă
17/09/2024 18:17

Un tare incalcit conflict a ajuns la final alaltăieri, agenţii Robert Ş. şi Ionuţ C. de la Poliţia Locală Tomeşti fiind condamnaţi, in cele din urmă, pentru purtare abuzivă. Au scăpat, prin prescrip ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei