A crescut, în mod alarmant, praful din aer
Dimensiune font:
Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, spune că, marţi dimineaţă, a crescut în mod alarmant praful din aer și trage un semnal de alarmă asupra consecințelor acestei situații.
Gurlui afirmă că trecem printr-o perioadă ceva mai dificilă şi trebuie să ne aşteptăm ca şi în zilele următoare să ne confruntăm cu astfel de episoade. „Dimineaţă, între orele 7 şi 10, a crescut praful din aer. Acesta ar putea să se suprapună cu efectul poluării adus de norul saharian care a pătruns în România prin partea de est a ţării, chiar şi dinspre sud, şi a ajuns spre Iaşi. Acest nor va fi peste suprafaţa României până pe data de 2 aprilie, cu un maxim spre partea de sud, respectiv partea de est, sud-est, a ţării, până pe 1 aprilie”, a spus prof.univ.dr Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a UAIC.
Funcţie de consistenţă şi condiţiile meteorologice aceste particule se pot redepune la sol, ducând astfel la o creştere a poluării cu particule fine, particule micrometrice sau submicrometrice. „Dacă e să ne referim strict la poluarea indusă de aceste microparticule din praful saharian, această poluare este ceva mai severă. Prin particularităţile sale este legată de compoziţia chimică a acestor compuşi iar mai ales aceste particule călătoresc prin spaţiu pe distanţe foarte mari şi pot suferi variate transformări fizico chimice şi să agaţe şi alţi poluanţi din atmosferă”, spune prof. Gurlui.
Toate acestea sunt confirmate prin intermediul unor articole ştiinţifice publicate inclusiv în ţara noastră. „De aceea trebuie să avem grijă suplimentară în aceste zile pentru a ne proteja mai mult pentru acele zone, pentru că aceeaşi concentraţie de particule din praful pe care îl avem aici de zi cu zi nu este acelaşi lucru cu ceea ce vine din praful saharian. Este mai nociv acela care vine de la distanţă pentru că poate fi încărcat cu mult mai mulţi compuşi care pot fi mai nocivi”, a declarat prof. Silviu Gurlui.
Din cauza gradului mare de poluare, renumitul profesor reco„mandă ca în anumite intervale de timp să evităm ieşirea din casă, iar dacă suntem nevoiţi este bine să purtăm măşti de protecţie. „Dacă vorbim de particule şi particule mici, în perioade în care creşterea poluării este susţinută, şi mai ales atunci când condiţiile meteorologice amplifică staţionarea poluanţilor la sol, mă refer la inversiunea termică, la o mişcare a maselor de aer ceva mai redusă, mă refer la intervalul orar 7 şi 10, şi mai ales seara între orele 19 şi 24, trebuie să purtăm o mască de calitate, să evităm să stăm în aer liber sau să facem sport. În acest interval de timp este bine să rămânem ceva mai mult în casă”, a spus Silviu Gurlui. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau