„De 161 de ani, UAIC îşi îndeplineşte misiunea academică ”
Dimensiune font:
* „Ţinând cont de această zi, ar trebui să se decreteze zi naţională a comunităţii academice din România, pentru că e ziua înfiinţării primei universităţi din România. Probabil că acest lucru va fi posibil la iniţiativa noastră sau a clasei politice, sau împreună vom reuşi”, a precizat Mihai Chirica
O ceremonie emoționantă a fost organizată ieri, într-un cadru restrâns, în Aula „Mihai Eminescu”, pentru a marca cei 161 de ani de la înfiinţarea primei universităţi din România - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Din cauza restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, la eveniment au participat rectorul UAIC, prof.univ.dr.Tudorel Toader, prorectori, decani, cadre didactice, cercetători şi reprezentanţi ai administraţiei locale.
Evenimentul a marcat şi debutul Zilelor Universităţii, care au loc în perioada 25-31 octombrie. „De 161 de ani UAIC îşi îndeplineşte misiunea academică. Fără temerea de a greşi putem afirma faptul că Iaşul universitar în ansamblul său este creaţia UAIC. În acest sens avem în vedere începuturile, evoluţiile, prezentul, dar şi viitorul universităţii. În 1563 se înfiinţa Colegiul de la Cotnari, în 1835 avea loc inaugurarea Academiei Mihăilene, în 1855 se înfiinţau trei facultăţi: Filosofie, Drept şi Teologie, iar ulterior, din Universitatea Alexandru Ioan Cuza s-au desprins alte trei universităţi ale Iaşului. Este vorba de Institutul Politehnic, în 1937, Facultatea de Ştiinţe Agricole, în 1938, Institutul de Medicină în 1948. Preocupările universitarilor şi universităţii se îndreaptă în mod egal spre toate componentele vieţii academice. În egală măsură suntem preocupaţi de viaţa tinerilor din perioada tinerilor din studenţie, de predare, de învăţare, de cercetarea ştiinţifică. Trecem printr-o perioadă dificilă a stării de pandemie, însă, în cei 161 de ani, UAIC a găsit resorturile să treacă şi prin alte încercări grele. Prelegerea de astăzi se vrea un elogiu adus cercetării ştiinţifice, un omagiu adus cercetătorilor ştiinţifici. Cercetarea ştiinţifică este motorul care asigură saltul calitativ în toate domeniile de activitate. Munca, pasiunea, sclipirea de geniu, face diferenţa, asigură salturile evoluţiei în diferite domenii”, a spus Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
„Puncte de referinţă pentru statul unitar român”
Primarul Mihai Chirica a propus ca data de înfiinţare a primei universităţi moderne din ţară ar trebui să devină zi naţională. „Ţinând cont de această zi, ar trebui să se decreteze zi naţională a comunităţii academice din România pentru că e ziua înfiinţării primei universităţi din România. Probabil că acest lucru va fi posibil la iniţiativa noastră sau a clasei politice, sau împreună vom reuşi să facem posibil şi acest lucru. Acest deziderat este susţinut şi de 161 de ani de activitate desfăşurată de UAIC, prima universitate recunoscută ca sacrificiu pe care moldovenii l-au făcut în sprijinul constituirii primului stat unitar România în 1859. Cred că Universitatea pentru noi rămâne depozitarul activităţii academice desfăşurate pe parcursul a aproape două secole, şi rămâne depozitarul calităţii noastre ca oraş, ca regiune şi ca ţară. Aici s-au născut foarte multe lucruri care, în cele mai multe rânduri, au reprezentat puncte de referinţă pentru statul unitar român. De aici, de la această tribună, s-au clădit cele mai frumoase lucruri care au pornit din cele mai frumoase vise care s-au transformat în realitate. Suntem capitala istorică a României. Suntem capitala istorică a României, iar asta şi datorită efortului necontenit pe care Universitatea l-a făcut”, a spus primarul Mihai Chirica.
Prezent la eveniment, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marius Sorin Dangă, a subliniat rolul Universităţi Cuza asupra dezvoltării municipiului Iaşi. „Pentru absolvenţii Universităţii Alexandru Ioan Cuza ea este Alma Mater. Cred că Iaşul ar trebui să se refere la Universitate în ansamblul său ca la Alma Mater. Motorul nostru, al dezvoltării Iaşiului, este Universitatea. Obişnuiesc să fac o asemănare cu o deltă, acel loc în care tot timpul se aduce pământ nou. Iaşul este o deltă pentru că tot timpul sunt aduşi studenţi aici, pentru că tot timpul vor fi aduşi oameni noi dornici să înveţe, să îşi autodepăşească limitele, să înveţe, să facă cercetare”, a spus Marius Sorin Dangă, vicepreşedinte CJ Iaşi.
Pentru a marca cei 161 de ani de la înfiinţare, Universitatea organizează o serie de manifestări academice organizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi cu prilejul sărbătoririi a 161 de ani de la înfiinţare, care au loc perioada 25-31 octombrie.
Între 26 şi 28 octombrie, UAIC participă la Forumul EC2U, ediţia a III-a, organizat de Universitatea din Salamanca (Spania). Miercuri, 26 octombrie, la Centrul de Învăţare al UAIC va avea loc dezbaterea „Oraşele secolului XXI (Smart, Green, Cultural Cities)”, iar vineri, 29 octombrie, Departamentul de Învăţământ Preuniversitar al UAIC organizează la Muzeul Universităţii workshop-ul „Învăţământ preuniversitar la UAIC – trecut, prezent şi viitor”. Sâmbăt, 30 octombrie, la ora 11.00, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” va deschide cea de-a XLV-a ediţie a expoziţiei „Flori de toamnă”, care va putea fi vizitată până pe 21 noiembrie. De asemenea, în această perioadă toate facultăţile UAIC organizează evenimente ştiinţifice şi culturale dedicate aniversării. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau